• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Navijači Zvezde pušteni, krenuli ka Srbiji

Češka policija je u petak pustila svih 126 navijača Crvene zvezde, koje je privela prethodno veče zbog tuče sa policijom.

 Navijači Zvezde pušteni, krenuli ka Srbiji  Izvor: MONDO

Navijači su autobusima u pratnji češke policije krenuli za Srbiju.

"Za krivična djela optuženo je 17 navijača. Četvorica za napad na službeno lice, jedan za šaranje sprejom, a 12 za izgrede. Krivično gonjenje tih osoba biće nastavljeno iako su pušteni iz pritvora da se brane sa slobode", kazao je agenciji Beta portparol praške policije Tomaš Hulan.

Od 126 navijača, 108 su prošli sa kaznom za prekršaje i protjerivanjem iz Češke, a još 108 Delija platilo je na mjestu tuče na Vaclavskom trgu kaznu za prekršaje, ali na njih se zabrana daljeg boravka na teritoriji Češke ne odnosi.

"Neposredno prije 16,00 kolona autobusa sa srpskim navijačima napustila je prostor ispred stadiona praškog kluba Slavija i uputila se ka granici. Praška policija će pratiti njihov put Češkom do granica Južno-moravskog regiona a tamo će ih preuzeti tamošnje regionalne kolege", rekao je Hulan.

Češka policija ranije je objasnila da će nadzirati šta srpski navijači rade na putu kući, kako bi spriječila da se ponove izgredi kao kada su u sredu dolazili a na dvije pumpe krali "na sitno", uzimajući pivo, sendviče i plišane igračke bez plaćanja.

Jednu pumpu su tada išarali sprejom, što se u Češkoj tretira kao ozbiljno krivično djelo, zbog toga što neki od navijača nisu imali neophodne potvrde o tome da u Srbiji imaju zdravstveno osiguranje, što zahtijeva bilateralni međudržavni ugovor.

Za trojicu se ne za kako su ušli pošto nisu imali vize, a ukupno 44 navijača Crvene zvezde je još u srijedu protjerano iz Češke.

Grupa navijača Crvene zvezde potukla se u četvrtak uveče sa policijom na Vaclavskom trgu u Pragu kada su pošli na metro da se prevezu do stadiona Slavije sa kojom je beogradski tim igrao prvu utakmicu plej-ofa za Ligu Evrope (3:0 za Slaviju).

Policija je saopštila da je tuča izbila kada su policajci opomenuli navijače da ne uznemiravaju turiste, a onda su na čuvare reda poletjele flaše, konzerve, stolovi i stolice obližnjeg restorana ali specijalci su vrlo brzo uspjeli da pripite navijače smire i 126 odvedu u pritvor.

Policija za strance puštala ih je u grupama tokom noći do popodneva a dio Delija odbio je da se vrati u domovinu i čekali su ispred stadiona da policija pusti njihove drugove.

Neposredno do izbijanja tog incidenta praška policija hvalila je Zvezdine navijače kako su mirni i na Staromnjestskom trgu grupa od 300 njih bez ikakvih incidenata pjeva pjesma i skandira parole podrške svom timu, tako da policija nije imala nikakvih razloga da interveniše.

Predstavnici uprave Zvezde ranije su izjavili da im nije poznato po kom osnovu je 60 navijača zadržano u pritvoru, iako ih je u četvrtak popodne, uoči utakmice sa praškom Slavijom, privedeno oko 150.

Predsjednik Crvene zvezde Vladan Lukić i generalni sekretar Andrija Kleut posredovali su u pregovorima sa policijom da riješe problem.

"Četiri navijača su pod sumnjom da su napali službeno lice, jedan zbog šaranja sprejom, a 12 njih zbog izgreda", izjavila je novinarima u petak portparolka praške policije Andrea Zoulova.

Ostali pritvoreni odgovaraće samo za sitne prekršaje, ali navijači Crvene zvezde koji su protestovali da češka policija krši njihova prava, ne žele da odu od stadiona dok policija ne pusti njihove drugove.

Na utakmicu sa praškom Slavijom doputovalo je, prema procjeni češke policije, oko 800 Zvezdinih navijača.

Prije revanš meča crveno-bijeli, koji se ne nalaze u sjajnoj finansijskoj situaciji, moraće da sumiraju koliko ih koštaju ispadi navijača na gostovanjima.

Zvezda je za posljednjih deset godina zbog ispada svojih pristalica u kasu UEFA platila 485.000 evra, ali se čini da je to mali "udarac po džepu" naspram poljuljanog imidža kluba zbog neslavne epizode Delija u Pragu.

(agencije, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC