• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italija se pita: Inter ili Juve?

U subotu startuje italijansko prvenstvo. Aktuelni šampion favorit, a "stara dama" sa Dijegom ozbiljno prijeti. Milan u drugom planu.

 Italija se pita: Inter ili Juve?  Izvor: MONDO

U subotu počinje Serija A! Ne tako davno, Evropa bi drhtala i sve oči ljubitelja fudbala bile bi usmjerene ka "čizmi", u vrijeme kada je elitna italijanska liga bila najjača na svijetu.

Sada je situacija drugačija. Postavlja se samo pitanje može li Juventus da prekine višegodišnju vladavinu Intera. Predviđanja su da će se trend opadanja gledanosti utakmica Serije A nastaviti ili bar ostati na istom, nezavidnom nivou.

Odgovor na pitanje da li je tim Žozea Murinja jači nego prošle sezone niko sada ne može da ponudi. Ponudiće ga možda već uvodni mečevi šampionata Italije. Ali, sigurno je da će "stara dama" biti konkurentnija. Na Milan više niko ni ne računa ozbiljno kada se priča o borbi za titulu.

O Romi, Fiorentini i ostalima i da ne govorimo. Da li biste stavili i 100 dinara da će neko osim Intera i Juventusa ozbiljno konkurisati za tron?

Tokom tekućeg prelaznog roka šampionat Italije "osiromašen" je odlaskom dvije naveće zvijezde. Kaka je iz Milana prešao u madridski Real, a Zlatan Ibrahimović iz Intera u Barselonu.

Istina je da će Serija A biti bogatija za čarolije Dijega, koji je pojačao Juventus, kao i golove Samjuela Etoa (iz Barselone došao u Inter) i Klasa Jana Huntelara (iz Real Madrida stigao u Milan).

Kada se stavi na vagu, očigledno je da su španski giganti, finansijski daleko moćniji, profitirali na račun italijanskih.

U Kalču više neće biti ni legendi, novopečenih penzionera, Paola Maldinija, Luisa Figa i Pavela Nedveda, koji će se doduše možda aktivirati, ali sigurno neće igrati u Italiji.

Inter je opet glavni favorit. "Neroazuri" su najbolje moguće iskoristili aferu "Kalčopoli", u kojoj su stradali njihovi najveći rivali, Juventus i Milan i "vezao" četiri titule. Sada želi i petu uzastopnu.

Tima Žozea Murinja će biti oslabljen odlaskom najboljeg igrača, Zlatan Ibrahimovića, ali jači za doskorašnjeg vođu navale Barselone, Samjuela Etoa, tandem pristigao iz Đenove, Dijego Milito - Tijago Mota i iskusnog brazilskog defanzivca iz Bajerna, Lusija.

Takođe, stigao je i mladi Austrijanac srpskog porekla Marko Arnautović, iz Tventea.

Dres Intera će šestu sezonu za redom nositi Dejan Stanković.

Međutim, ne misle svi da je aktuelni prvak favorit za titulu u sezoni 2009/10. Selektor Italije Marčelo Lipi otvorio je (nesvjesno) front sa Žozeom Murinjom izjavom da je Juventus najbliži tronu.

Tu tvrdnju bazirao je na činjenici da se "stara dama" osjetno pojačala dolaskom Dijega iz Verdera za 24,5 miliona evra. Ne smiju se zaboraviti ni dolazak još jednog Brazilca, veziste Felipea Mela iz Fiorentine, koji je plaćen 25 miliona evra, kao ni povratak Fabija Kanavara iz Real Madrida.

Uz postojeće snage (doduše bez Nedveda) i perspektivnog trenera koji je završio prošlu sezonu na klupi, Ćira Ferare, Juventus bi prvi put poslije izbacivanja u Seriju B mogao ozbiljno da se nada 28. tituli.

Gazda Milana, premijer Italije, Silvijo Berluskoni uveo je trend "velikih transfera" još krajem osamdesetih i početkom devedesetih godine prošlog vijeka kada su u Milan redom dolazili: Van Basten, Gulit, Rajkard, Lentini, Papen, Savićević, Boban, Vea, Klajvert, Davids, Vijera, Ševčenko...

Kao da se toga ne sjeća, pa je Berluskoni izjavio da samo "lud čovjek" kao što je predsjednik Reala Florentino Perez može izdvojiti toliko novca za Kaku i Kristijana Ronalda.

Milan će opet u sastavu imati "istrošene zvezde", Klarensa Sedorfa, Masima Ambrozinija, Đenara Gatuza, Filipa Inzagija, Andreu Pirla i Ronaldinja, koji je obećao da će odlaskom Kake morati da postane "onaj stari" kada je sa Barselonom harao Evropom.


Milan ima novog trenera-početnika Leonarda, čija je ekipa u potpunosti razočarala igrama i rezultatima u pripremnom periodu. Uprava je reagovala poslije protesta navijača i dovela Klasa Jana Huntelara iz Real Madrida, u nadi da bi on sa mladim asom Patoom mogao činiti sjajan napadački tandem.

Srpski internacionalci Zdravko Kuzmanović i Vlada Avramov su ostali u Fiorentini, koja je, ako se izuzme odlazak Mela, sačuvala kompletan igrački kadar, a dodala mu Kristijana Zanetija i Marka Markijonija iz Juventusa.

Nema sumnje da bi se trener Ćezare Prandeli zadovoljio da njegov tim ponovo izbori mjesto koje vodi u Ligu šampiona.

Isto važi i za rimske klubove.

Roma je ostala bez Alberta Akvilanija, koji je otišao u Liverpul, a kapiten Frančesko Toti je godinu dana stariji i podložniji povredama, pa je utisak da će "vučica" biti slabija nego prošle sezone.

Lacio ima problem sa nezadovoljnim Makedoncem Goranom Pandevom, koji je minulih sezona bio jedna od ključnih karika ekipe. Dobra vijest za "lacijale" je da su sa sjajnim Argentincem Maurom Zarateom potpisali ugovor, jer je do sada igrao kao pozajmljen igrač Al Sada. Napad je pojačao iskusni Hulio Rikardo Kruz koji je došao iz Intera. Važnu ulogu i ove sezone u timu "nebeskoplavih" imaće srpski reprezentativac Aleksandar Kolarov.

Boško Janković je povrijeđen i preskočiće početak sezone, a pored njega za Đenovu će igrati i doskorašnji štoper Crvene zvezde, Nenad Tomović.

Srbiju će u Seriji A predstavljati i Aleksandar Luković u Udinezeu.

Društvo najboljih Italije napustili su Torino, Ređina i Leće, a vratili su se Bari, Livorno i Parma, koja se pojačala Bugarinom Valerijem Božinovim iz Mančester sitija i Kristijanom Panućijem iz Rome.

Prema prognozama kladionica glavni kandidati za ispadanje su Bari, Sijena i Kjevo.

Serija A, prvo kolo

Subota

Bolonja - Fiorentina 18,00
Sijena - Milan 20,45

Nedelja

Katanija - Sampdorija
Juventus - Kjevo
Lacio - Atalanta
Livorno - Kaljari
Palermo - Napoli
Udineze - Parma
Inter - Bari 18,00
Đenova - Roma 20,45

(MONDO, foto AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC