• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POLJSKA: Petarda na stadionu-pet godina ćuze!

Poljske vlasti znatno pooštrile sankcije za izgrede na stadionima. Za petardu na stadionu do pet godina zatvora! Kazne i za pokrivanje lica.

 POLJSKA: Petarda na stadionu-pet godina ćuze!  Izvor: MONDO

Poljska je maksimalno pooštrila kazne i za najsitnija kršenja novog Zakona o bezbjednosti masovnih manifestacija, a za unošenje jedne petarde na fudbalski stadion zaprijećena je kazna i do pet godina zatvora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i administracije preciziralo je kazne huliganima i navijačima u pratećoj uredbi tog zakona koji je stupio na snagu 1. avgusta.

Poljska policija je vrlo oštra u primjeni zakona.

Nije izuzetak da poslije utakmica policija oko poljskih stadiona pohapsi skoro 1.000 huligana i navijača, ali novi zakon i uredba treba da garantuju da izgreda i tuča sa policijom ubuduće uopšte ne bude, posebno što je Poljska zajedno sa Ukrajinom domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2012. godine.

Za pokušaj da se unese i mala konzerva piva na neki od poljskih stadiona od sada je predviđena novčana kazna od 487 evra, a unošenje petardi i pirotehničkog materijala uz udarac po džepu može da donese i tri mjeseca do pet godina u zatvoru.

Ko prošvercuje neki opasan predmet koji na stadionu nema šta da traži ili pokuša nekog nečim da gađa uz novčanu kaznu može da očekuje i do dvije godine zatvora.

Utrčavanje na teren po toj novoj "tarifi" poljskog MUP-a košta osim novčane kazne i eventualno do tri godine zatvora.

Čak pet godina zatvora može da dobije navijač koji je maskom ili šalom sakrio lice da ga na video snimcima eventualnih izgreda policija ne prepozna.

Svi ti prekršaji i krivična djela povlače za sobom i zabranu ulaska na sve poljske stadione.

Novi zakon od 1. avgusta dobar dio odgovornosti za navijače prenosi na klubove i nalaže im obavezu da izdaju tzv. kartu navijača sa ličnim podacima, sve sa matičnim brojem građana, a na stadion nema ulaska bez te karte i legitimisanja.

Ni karta navijača uz pasoš ili ličnu kartu ne garantuje navijaču da će zaista ući, pošto novi zakon redarima omogućuje da na utakmicu ne puste navijače koji im se učine pijani, pa čak i samo pripiti ili pod dejstvom droga.

Huligani koji su dobili zabranu ulaska na stadion moraju da se u vrijeme održavanja utakmice prijave u najbližu policijsku stanicu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC