• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad sudi Mažić, domaćin retko pobeđuje!

Autor mondo.rs

Naš najbolji arbitar poslat je na “Kalderon” da obavi posao u vatrenom madridskom derbiju u četvrtfinalu Lige šampiona. Šta to znači za Atletiko i Real?

U utorak uveče, u 20.45, na “Visente Kalderonu” biće desetine hiljada vatrenih navijača, 22 igrača slavnih madridskih klubova Atletika i Reala, vrednih stotine miliona evra i jedan Srbin na centru igrališta.

Milorad Mažić.

Asistiraće mu, kao i uvek, zemljaci Milovan Ristić, Dalibor Đurđević i Dejan Petrović...

Našem kvartetu UEFA je ukazala veliku čast, ali dala nezahvalan zadatak, da vode prvu četvrtfinalu utakmicu Lige šampiona, koja je zapravo repriza prošlogodišnjeg finala (Real pobedio Atletiko posle produžetaka 4:1, iako je do 90. minuta bilo 0:1).

Mažiću i njegovim saradnicima biće to sedma utakmica u Ligi šampiona ove sezone, računajući i kvalifikacije. Statistika kaže da domaćin jako retko pobeđuje kada je arbitar iz Vrbasa na centru.

Ovo bi moglo da zabrine trenera Atletika Dijega Simeonea, iako njegov tim u šest mečeva sa Realom ove sezone (Primera, Kup kralja, Superkup) nijednom nije poražen od čete Karla Anćelotija. Naime, u prethodnih šest utakmica koje je Mažić sudio u LŠ, domaćin je pobedio samo jednom, u Pireju, gde je Olimpijakos nadigrao Juventus rezultatom 1:0 (pet žutih kartona).

Dve utakmice završene su nerešeno, u kvalifikacijama Bešiktaš – Arsenal 0:0 (pet žutih, jedan crveni za goste) i APOEL – Ajaks 1:1 u grupi (šest žutih, jedan penal za domaćina).

Poslednje tri utakmice koje je Mažić (42) vodio, dve u prvoj fazi i jedna u osmini finala, završene su pobedama gostiju, a domaćin nije dao ni gol: Bazel – Real Madrid 0:1 (pet žutih), Roma – Mančester siti 0:2 (tri žuta) i Borusija – Juventus 0:3 (jedan žuti).

Mažić, koji je u međuvremenu “prerastao” Ligu Evrope, pa je u tom takmičenju odsudio samo jednu utakmicu prošle sezone i to meč polufinala, u ovoj sezoni bio je tri puta na sceni i u kvalifikacijama za EURO 2016. I na reprezentativnom planu, kada je on “in charge”, gosti imaju bolji učinak: Norveška – Italija 0:2 (četiri žuta), Škotska – Republika Irska 1:0 (šest žutih), Izrael – Vels 0:3 (dva žuta, jedan crveni domaćinu).

Dakle, na internacionalnom planu, u sezoni 2014/15, Mažić nije imao strog kriterijum, na devet mečeva isključio je dvojicu igrača i dosudio dva penala, po jedan svakoj strani.

Iako tradicija govori da su gosti uspešniji kada je Srbin na centru igrališta, statistika upućuje na to da je on stroži prema gostima. Arbitar koji je član elitne grupe sudija i na FIFA i na UEFA renkingu odsudio je 73 internacionalna meča u karijeri, počev od 2009. godine, podelio je 313 žutih kartona (135 domaćinima, 178 gostima), 19 crvenih (8:11), uz 20 penala (12:8).

Važi za arbitra sa blagim kriterijumom i drži prosek od 4,29 žutih po utakmici, 0,26 crvenih i 0,27 penala, što znači da u proseku isključi igrača i dosudi penal na svakoj četvrtoj utakmici.

Srećno, Milorade!


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC