• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Union Berlin ponovo protiv Štazija

Navijače Uniona, lidera njemačke Cvajte, šokirala je vijest da je predsjednik njihovog sponzora bivši član tajne policije DR Njemačke.

 Union Berlin ponovo protiv Štazija Izvor: MONDO

Union iz Berlina početkom godine je potpisao petogodišnji ugovor sa kompanijom ISP (International Sports Promotion), a navijači tima bili su više nego neprijatno iznenađeni kada su saznali da je predsjednik ISP ustvari bivši kapetan Štazija, zloglasne istočnonjemačke tajne policije.

Kako piše list "Špigl", a prenosi "Dojče Vele", Jirgen Čilinski čak je potvrdio da je radio za Štazi, dodavši da je to bilo prije 25 godina, tako da se ne sjeća mnogih detalja.

Pedesetjednogodišnji Čilinski bio je na čelu grupe od najmanje 26 operativaca tajne policije, koji su ilegalno djelovali na Zapadu.

Sada se postavlja pitanje da li dio novca koji ISP daje Union Berlinu potiče iz tajnih fondova, koje je Štazi stvarao pred propast komunizma u Istočnoj Njemačkoj?

Stariji navijači se prisjećaju vremena kada su i klub i navijači bili na udaru ove tajne policije, pa većina njih traži momentalno otkazivanje sponzorstva.

Naravno, to nije tako jednostavno. ISP se obavezao da će Unionu dati deset miliona evra u narednih pet godina, dakle, dva miliona po sezoni. A manjem berlinskom klubu (Herta je "veći") novac je potreban jer je zbog rekonstrukcije stadiona u dugovima od 15 miliona evra.

Union Berlin je u periodu komunizma uvijek bio u berlinskom zapećku - forsiran je Dinamo, klub koji je bio pod direktnom upravom Štazija. I dok je Dinamo tada dominirao, a kasnije iščezao iz visokih njemačkih liga, Union su čuvali i sačuvali navijači, koji su bili tu i u najtežim vremenima.

Čelnici Uniona naveli su da prvo mora da se razgovara sa ljudima iz kompanije ISP.

Predsjednik kluba, Diter Cingler, bio je vjerni navijač i prije nego što je došao na funkciju. Nedavno je izjavio da je novac ISP, u principu, dobrodošao.

"Ali ako se potvrdi da postoji veza između Štazija i ISP, moralni principi koji su uzgajani u istoriji našeg kluba, primoraće nas na reakciju", dodao je tada Cingler.

Union se poslije tri odigrana kola nalazi na čelu druge njemačke lige, kao jedini tim koji je osvojio maksimalnih devet bodova.

(Dojče vele)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC