• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRIMERA: Može li Real da "kupi" i titulu?

Barselona ovog vikenda kreće u odbranu španskog trona. Opšti je utisak da samo Real može da spreči Katalonce da osvoje 20. titulu.

 PRIMERA: Može li Real da "kupi" i titulu? Izvor: MONDO

Španska Primera godinama važi za jednu od najinteresantnijih na kontinentu, a u svom 79. izdanju konačno bi mogla i da preuzme primat od engleske Premijer lige i italijanske Serije A.

Razlog je jednostavan - na Pirinejsko poluostrvo su se preselile najveće svjetske zvijezde. Ljubitelji fudbala u Španiji sada će na svojim stadionima gledati Kristijana Ronalda, Kaku, Ibrahimovića, Benzemu, Alonsa...

Kada se tome dodaju starosjedioci - Mesi, Anri, Vilja, Raul, Pujol - ne bi bilo iznenađenje da Primera pretekne Bundes i Premijer ligu, tradicionalne lidere na polju posjećenosti stadiona.

Čast srpskog fudbala i ove sezone braniće četiri igrača. Neće biti Vladimira Stojkovića koji je prošle godine branio za Hetafe i Smiljanića, koji je iz Espanjola poslat na kaljenje u kiparski Anortozis, ali tu su novajlije Obradović i Stepanov, kao i Žigić i Dragutinović.

Titulu šampiona brani Barselona, koja je prošle sezone uradila ono što nijedan španski klub nije, okitivši se titulama španskog prvaka, Kupa kralja i Lige šampiona.

Katalonci će pokušati da se domognu jubilarne 20. titule šampiona države, a u tome bi mogao da ih spriječi jedino najveći rival, Real Madrid. Ova dva kluba dominiraju španskim fudbalom još od pedesetih godina i ujedno su i najtrofejniji.

Real je 31 put osvajao prvenstvo, Barsa 19 puta, a tu su još Atletiko Madrid sa devet titula, Atletik Bilbao sa osam, Valensija sa šest i Sosijedad sa dve. Po jednom su prvaci bili Sevilja, Betis i Deportivo.

Čak i da zanemarimo istoriju, pogled na sastave ekipa pred početak nove sezone navodi na zaključak da će se pitanje novog prvaka rješavati između Barselone i Reala, koji je ovog ljeta potrošio oko 250 miliona evra u nadi da će uspjeti da razbije dominaciju Katalonaca.

Madriđani su vratili Florentina Pereza na čelo kluba, a on je odmah počeo da stvara nove "galaktikose", nasljednike Figa, Zidana, Ronalda i nešto kasnije Bekama.

Pošto je Real tada ostvario finansijsku dobit, a uz to osvojio dve titule prvaka Španije i jednu evropskog šampiona, Perez je odlučio da opet primjeni isti recept.

Na Santjago Bernabeu prvo je doveo Brazilca Kaku iz Milana za "tričavih" 65 miliona evra, da bi transferom Kristijana Ronalda iz Mančester junajteda za 94 miliona oborio sve rekorde. "Nove galaktikose" upotpunili su Benzema (35), Ćabi Alonso (34), Albiol (15) i nešto jeftiniji Arbeloa, Granero i Garaj.

Njihov dolazak značio je odlazak nekih drugih, a ceh su platili Holanđani u Madridu. Jedan za drugim, prodati su Klas-Jan Hunetalar (Milan), Vesli Snajder (Inter) i Arjen Roben (Bajern). U Madridu su, za sada, ostali Rafael van der Vart, Rojston Drente i Rud van Nistelroj.

Trener Manuel Pelegrini sada ima po imenima možda i najjaču ekipu na svijetu, ali vjerovatno i najteži zadatak. Od njega se ne očekuje ništa osim titule.

"Novi igrači moraju da pokažu da su sa razlogom dovedeni u klub. Moramo da osvojimo titulu", potvrdio je Kristijano Ronaldo očekivanja svih u Madridu.

Ibra, dokaži se!

Ako Real mora da osvoji titulu, Barsa može!

Ekipa Pepa Gvardiole plijenila je igrom protekle sezone i zasluženo osvojila tri trofeja, a sigurno je da ne žele da se na tome zaustave. Posmatrajući cifre, Barselona ovog ljeta nije napravila najveći transfer, ali je uzvratila Realu najvećom trampom na evropskom fudbalskom tržištu posljednjih godina.

Zlatan Ibrahimović doveden je iz Intera, a u suprotnom smjeru je sa 45 miliona evra otišao Samjuel Eto, najbolji strijelac Barse prošle sezone. Sada se od bosanskog Šveđanina očekuje da zaigra na najvišem nivou i golovima utiša sve koji tvrde da je Inter u ovoj trampi prošao mnogo bolje.

Gvardiola je svjestan da mu pored Ibrahimovića; Mesija, Anrija i Inijeste ne treba više napadačkih rješenja, pa je ekipu upotpunio dovođenjem lijevog beka Intera Maksvela, štopera Šahtjora Čingrijskog i Henrikea, koji je bio pozajmljen Bajeru iz Leverkuzena.

Pravi odnos snaga dva izrazita favorita ostaće nepoznanica do 29. novembra, za kada je zakazan prvi "El klasiko" u novoj sezoni.

Na listi kandidata za osvajanje titule, kladioničari najviše šansi dalje daju Sevilji, Atletiku, Viljarealu i Valensiji, koji bi se svi vjerovatno zadovoljili plasmanom u Ligu šampiona.

Sevilja, čiji dres će i ove sezone nositi Ivica Dragutinović, dovela je Alvara Negreda iz Reala za 14 miliona evra i Didijea Zokoru iz Totenhema za deset, dok Atletiko Madrid gotovo da i nije kupovao.

Najveće pojačanje "jorgandžija" je ostanak Dijega Forlana i Serhija Aguera, za koje je bilo zainteresovano pola Evrope. Umjesto vremešnog Lea Franka na golu će stajati Serhijo Asenjo (plaćen pet miliona evra Majorki), a novu priliku dobiće i Hoze Antonio Rejes (vraćen sa pozajmice Benfiki).

I Valensija će se u novoj sezoni osloniti na stare snage. "Slijepi miševi" su zadržali Davida Vilju, kojeg su mediji selili u Čelsi i Real, a sa pozajmice je vraćen Nikola Žigić.

Konačno Žigić?

Srpski napadač, koji nikada nije dobio pravu priliku na Mestalji, prošle godine je morao na pozajmicu u Rasing, a čelnici Valensije su nakon odlične sezone odlučili da ga vrate na Mestalju.

Žigić je u revanšu plej-ofa za Ligu Evrope, protiv norveškog Stabeka, postigao jedan gol, a napadač iz Vencuele Miku "het-trik".

Odlaskom Fernanda Morijentesa u Marsej, za očekivati je da visoki napadač srpske reprezentacije konačno dobije veću minutažu i uveri ljude u Valensiji u svoje kvalitete.

Ivan Obradović je za tri i po miliona evra stigao u Saragosu iz Partizana i mogao bi da debituje već u subotu protiv Tenerifa.

Novajlija u Primeri je i Milan Stepanov, koji je u Portu više sjedio na klupi nego što je igrao. Dobiće priliku da se dokaže u Malagi, kao pozajmljen fudbaler.


Ove godine u Primeri nema Betisa, Numansije i Rekreativa koje su zamijenili Saragosa, Tenerife i debitant Herez. Upravo Herez smatraju prvim kandidatom za ispadanje, a slijede ga Tenerife, Sporting iz Hihona i Valjadolid.

PAROVI PRVOG KOLA


SUBOTA

Real Madrid - Deportivo (20.00)
Saragosa - Tenerife (22.00)

NEDELJA

Osasuna - Viljareal (17.00)
Rasing - Hetafe
Atletik Bilbao - Espanjol
Majorka - Herez
Malaga - Atletiko Madrid
Valensija - Sevilja (19.00)
Almerija - Valjadolid (21.00)

PONEDELJAK

Barselona - Sporting (22.00)

(G. Arbutina - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC