• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Borca na safari u zemlju dijamanata!

Autor mondo.ba

Dragan Jović je iz banjalučkog Borca otišao u Angolu, u klub Prvi avgust iz Luande, koja je višemilionski grad bogat dijamantima i naftom. "U slobodno vrijeme džipovima odemo na safari".

 Iz Borca na safari u zemlju dijamanata! Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Bosanskohercegovački stručnjak, inače Travničanin koji je u karijeri veoma uspješno vodio i "vezire", Zrinjski iz Mostara i Sarajevo uživa da radi u Africi, gdje zajedno sa sugrađanima Nedžadom Selimovićem i Adnanom Hodžićem sjedi na klupi Prvog avgusta.

"Moram priznati da sam prezadovoljan uslovima za rad i možemo se potpuno skoncentrirati na posao, za razliku od Bosne i Hercegovine, gdje treneri moraju da vode brigu o mnogim sporednim stvarima", rekao je Jović za "Dnevni avaz".

Luanda je višemilionski glavni grad i luka Angole pa ima najjače ekipe, koje međusobno igraju velike lokalne derbije na stadionu "11. novembar" kapaciteta 40.000 gledalaca.

"Radimo u jakom klubu, koji je u okviru sportske akademije koja ima veliki ugled i mnogo sportista i trenera. Ambicije kluba su uvijek vrh tabele, što mi, nakon lošeg starta, sada stižemo i očekujemo veliku borbu za titulu".

Upoznao je mnogo novih stvari u ovoj afričkoj državi, koja je u velikoj ekspanziji razvoja u svakom pogledu.

"Angola je ogromna zemlja i, ako ne igramo u Luandi, na gostovanja uvijek putujemo avionom. U Angoli još jak uticaj ima Portugal kao bivši kolonizator pa je i službeni jezik portugalski. Najznačajnije grane privrede su im nafta i dijamanti".

Jović je otkrio da se u Africi jako poštuje i cijeni fer-plej i kvalitet, te da se mnogo novca ulaže u fudbal.

"Na pripremama smo bili u Južnoj Africi, koja je, takođe, mnogo dobila organizacijom Mundijala, a vidjeli smo kolijevku čovječanstva gdje su pronađeni prvi tragovi ljudskog života".

Nekadašnji strateg Banjalučana je priznao da mu iz naše zemlje najviše nedostaje domaća kuhinja.

"Sa porodicama održavamo vezu preko Skajpa pa tako umanjujemo nostalgiju. Hrana je drugačija od naše i mi konzumiramo uglavnom ribu i piletinu, kojih ima u izobilju".

Otkrio je i da u Africi malo izlazi u grad, jer sve što mu je potrebno ima u trening centru.

"Ponekad u slobodno vrijeme džipovima odemo na kratki safari. Naravno, pratimo i dešavanja u Premijer ligi BiH te nastupe naše reprezentacije", istakao je Jović za sarajevski dnevnik.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC