• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JSL (transferi): Ko se pojačao, pojačao se...

Prelazni rok u Evropi, ali i Jelen Superligi završen je u ponoć, 31. avgusta.

 JSL (transferi): Ko se pojačao, pojačao se...  Izvor: MONDO

Posljednji udarac konkurenciji, pomalo kao grom iz vedra neba za sportsku javnost, zadao je šampion Partizan, dovođenjem Marka Lomića iz njemačkog drugologaša Koblenca.

U istom danu, znatno jači postali su fudbaleri OFK Beograda, koji su na jednogodišnju pozajmicu dobili brzonogog napadača Crvene zvezde Abubakara Oumarua.

Kada se podvuče crta, najviše igrača otišlo je, ali i došlo u Crvenu zvezdu, dok je najmanje promjena u igračkom kadru bilo u timu BSK Borče: tri pojačanja i jedan odlazak.

Ko je najbolje poslovao ovog ljeta pokazaće se tek na kraju sezone, kada se budu sumirali rezultati, a poslije prve četiri utakmice u prvenstvu sluti na znatno zanimljiviju šampionsku trku, nego što je to bilo u sezoni 2008/2009, kada je Partizan oduvao konkurenciju.

Sportski direktor crno-bijelih Ivan Tomić, sa najbližim saradnicima, ovog ljeta doveo je Mladena Krstajića iz Šalkea, Klea iz Crvene zvezde, Branislava Jovanovića iz Napretka, prekomandovao mladog Sinišu Stevanovića iz filijale, Teleoptika i za kraj, mjesto lijevog beka popunio povratkom Marka Lomića iz Koblenca.

Gotovo duplo više fudbalera napustilo je Humsku u istom periodu, a najviše bi mogao da se osjeti izostanak reprezentativca Ivana Obradovića, koji je poslije ostvarenog plasmana u Ligu Evrope, za tri i po miliona evra otišao u Saragosu.

Prije njega, od Partizana su se oprostili Antonelo Žuka (Deportivo), Nenad Brnović (Budućnost), Ivan Stevanović (Sošo), Milan Perić (pozajmljen Nafti), Danijel Marčeta (pozajmljen Falkirku), Nenad Marinković (pozajmljen OFI-ju sa Krita), Milovan Sikimić (Strazbur) i Vladimir Branković (pozajmljen moldavskom Šerifu).

Iako izgleda je šampion ostao bez devetorice fudbalera, Perić, Marčeta, Marinković i Branković su pozajmljeni, a samo su Obradović, Stevanović i donekle Žuka bili standardni prošle sezone.

Da poslije šampiona na red ne dođe drugi vječiti rival, postaralo se agilno rukovodstvo FK Vojvodine, koje sezonama unazad stvara jaku ekipu, čija je baza u sopstvenom podmlatku, a koje je ovog ljeta otišlo i korak dalje, angažmanom trojice odličnih stranih fudbalera.

Iako je Novi Sad napustilo 11 fudbalera, a došlo šest, deluje da će Vojvodina ove sezone biti jača nego prošle, a tome bi najviše mogao da doprinese problem najboljeg mladog igrača Srbije, Danijela Aleksića sa radnom dozvolom u Velikoj Britaniji, zbog čega nije realizovan njegov transfer u Mančester siti za sedam miliona evra.

Aleksić će, po svemu sudeći, odigrati i ovu sezonu u Voši, zajedno sa pridošlicama Miroslavom Vulićevićem i Naemekom Ađuruom iz Javora, Rumunom Alinom Stoikom, koji je došao iz Brašova, Brazilcem Marčelom Plečom iz Omonije, Ivanom Gvozdenovićem, koji je kao slobodan igrač došao iz Crvene zvezde i Dejanom Karanom, koji je vraćen sa pozajmice iz FK Novi Sad.

Oni će sa reprezentativnim golmanom Željkom Brkićem, Žozefom Kizitom, Dušanom Tadićem, Gruzijcem Miheilom Kutsišvilijem, Marijom Đurovskim i kapitenom Draganom Mrđom, predstavljati veliku prijetnju beogradskim klubovima u borbi za titulu.

Na tom pohodu neće učestvovati Igor Đurić (Herenven), Miodrag Stošić (Nim), Veseljko Trivunović (OFK Beograd), Vladan Pavlović (Javor), Nenad Stojanović (Javor), Vladimir Buač (Nim), Stefan Zogović (pozajmljen Paliću), Leandro Rodrigez (pozajmljen Napretku), Aleksandar Mijatović (slobodan igrač), Žarko Lazetić (slobodan igrač).

Učestvovaće, ali ne kao igrač, već kao sportski direktor, legendarni napadač kluba Miodrag Pantelić, koji je na kraju prošle sezone završio igračku karijeru i krenuo putem Ivana Tomića i Ivana Adžića.

A, Ivan Adžić je ovog leta imao najviše posla od svih kolega, sportskih direktora, u zemlji.

Za neke odlaske fudbalera je samo čuo kada je postavljen za direktora u junu mjesecu, zajedno sa dolaskom predsjednika FK Crvena zvezda, na neke nije mogao da utiče čak i kada je počeo da radi, a neke fudbalere je želio da proda.

Sve skupa, iz Crvene zvezde je krajem prošle i početkom nove sezone otišlo 17 fudbalera!?

Krenimo redom: Nino Pekarić (vraćen u Dinamo Bukurešt), Kleo (vraćen u Olivaiš e Moscavide, pa otišao u Partizan), Mirnes Šišić (slobodan igrač), Ivan Gvozdenović (slobodan igrač, Vojvodina), Ognjen Koroman (Inčon), Gžegož Bronovicki (slobodan igrač, Gornjik), Nemanja Pejčinović (vraćen Radu sa pozajmice, pa otišao u Hertu), Fereira (slobodan igrač, pa otišao u Nautiko), Nenad Milijaš (Vulverhempton), Nenad Tomović (Đenova), Bernard Parker (Tvente, očekuje se obeštećenje, tj. presuda FIFA), Segundo Kastiljo (bio pozajmljen Evertonu, potpisao za Vulverhepton), Nikola Trajković (slobodan igrač, potpisao za Trasivulos), Ibrahim Some (Dender), Igor Burzanović (bio pozajmljen Budućnosti, prešao u Nagoju), Ivan Tričkovski (pozajmljen Enosisu) i Abubakar Oumaru (pozajmljen OFK Beogradu).

Dok se iščitaju ova imena, nameće se pitanje - kako se i sa kojim timom Crvena zvezda uopšte takmiči u sezoni 2009/2010?

Uporedo sa ovih 17 odlazaka, od kojih su i dvije pozajmice: Tričkovski i Oumaru, Adžić je doveo 14 fudbalera, koji čine sasvim novi tim Zvezde u odnosu na prošlu sezonu. Ruku na srce, od 17 igrača koji su napustili Marakanu ovog ljeta, gubici u igračkom smislu u poređenju sa prošlom sezonom "samo" su Nenad Milijaš, Ognjen Koroman i Nenad Tomović, donekle Bernard Parker.

Ostali, nisu ostavili dublji trag u Ljutice Bogdana, osim Segunda Kastilja, koji nije igrao u Zvezdi cijele prošle sezone...

Dublji trag trebalo bi da ostave: Aleksandar Jevtić (OFK Beograd), Slavko Perović (bio pozajmljen Napretku), Vujadin Savić (bio pozajmljen Radu), Savio (Zeta), Kadu (Zeta), Darko Lazović (Borac), Nemanja Obrić (Kapošvar), Nikola Ignjatijević (Javor), Slavoljub Đorđević (Altah), Dejan Lekić (Zemun), Nenad Srećković (bio pozajmljen Sremu), Milan Vilotić (Čukarički), Nemanja Cvetković (Namur) i Nikola Vasiljević (Metalurg Zaporožje).

Ova ekipa, predvođena Vladimirom Petrovićem Pižonom, već je u uvodnih nekoliko utakmica u evro-kupovima i Superligi pokazala da, iako naizgled sklepana na brzinu, ima fizionomiju, kvalitet i nadasve motiv da zapuši usta konkurenciji.

Četvrtoplasirani tim prošle sezone, Javor iz Ivanjice ne liči na sebe, takođe.

Iz kluba su otišli Nemanja Supić (Anortozis), Nikola Ignjatijević (C. zvezda), Naemeka Ađuru (Vojvodina), Miroslav Vulićević (Vojvodina), Željko Đokić (Pantrakikos), Filip Arsenijević (Pantrakikos) i Nikola Simić (OFK Beograd), a došli: Igor Bondžulić (Lokomotiva Sofija), Goran Gogić (pozajmljen Napretku), Bojan Čukić (slobodan igrač), Đuro Jandrić (Pelister), Filip Stanisavljević (Metalac Gornji Milanovac), Vladan Pavlović (Vojvodina), Nenad Stojanović (Vojvodina), Frank Egarevba (Adimira), Ifeanju Onjilov, Igor Stojaković (Mogren) i Damir Kahriman (Rad).

BORAC ČAČAK

DOŠLI: Zoran Kostić (Šinik), Stefan Joković (Timok), Lazar Konić (Timok), Milan Davidov (Hajduk), Boris Miličić (VTK).

OTIŠLI: Darko Lazović (Crvena zvezda), Aleksandar Ignjatović (pozajmljen Fejenordu), Nenad Novaković (Tuzla), Vladimir Krnjinac (Napredak), Miloš Kuljanin (Modriča), Nenad Kovačević (vraćen Banatu sa pozajmice), Igor Stefanović (Banat), Vladimir Radivojević (Mladost Lučani), Mirko Poledica (Mladost Lučani).

NAPREDAK KRUŠEVAC

DOŠLI: Dejan Damnjanović (Kom), Dragan Stojkov (Ilisiakos), Leandro Rodrigez (pozajmljen od Vojvodine), Antvi Jao (Liberti), Eze Ikečukvu (Kom), Vladimir Krnjinac (Borac).

OTIŠLI: Branislav Jovanović (Partizan), Slavko Perović (vraćen sa pozajmice u Crvenu zvezdu), Goran Gogić (vraćen sa pozajmice u Javor), Marko Đorđević (Jagodina), Dušan Martinović (vraćen sa pozajmice u Kolubaru), Nemanja Đurović (vraćen sa pozajmice u Kolubaru), Srđan Novaković (Jagodina), Dalibor Milenković (Kolubara), Bojan Stamenković (pozajmljen Dinamu iz Vranja).

HAJDUK KULA

DOŠLI: Bojan Mladenović (Mladenovac), Angel Manolov (Belasica), Srđan Đukanović (Odra).

OTIŠLI: Anđelko Đuričić (Leirija), Milan Davidov (Borac), Miloš Mrvaljević (Mladost Apatin).
RAD BEOGRAD

DOŠLI: Darko Karadžić (vraćen sa pozajmice u Fehevaru), Stefan Đurović (Novi Sad), Milan Stojanovski (Banat), Srđan Ajković (Zeta), Slobodan Vuković (Voždovac), Igor Božić (vraćen sa pozajmice iz Pobede), Nemanja Obradović (vraćen sa pozajmice iz Pobede), Boris Živanović (Zemun), Bratislav Ristić (Slavija Sofija), Nenad Stojaković (Honved), Tomislav Pajović (slobodan igrač, Čukarički).

OTIŠLI: Vujadin Savić (Crvena zvezda), Nemanja Pejčinović (pozajmljen Herti), Mirko Teodorović (Metalac), Slaviša Jeremić (Metalac), Radoš Protić (Leotar), Damir Kahriman (Javor), Jagoš Vuković (pozajmljen PSV Ajndhovenu).


ČUKARIČKI STANKOM

DOŠLI: Nebojša Marinković (vraćen sa pozajmice iz Taragone), Ivan Kecojević (pozajmljen od Teleoptika), Mihailo Dobrasinović (Smederevo), Vladimir Ribić (kao slobodan igrač), Nebojša Joksimović (slobodan igrač), Sreten Stanić (Banat), Dušan Kolarević (Hajduk Lion), Vladimir Tintor (Zetisu), Bojan Isailović (Genčerbirligi), Ivan Popović (pozajmljen od Libertija), Vladimir Jevđenijević (Mladenovac), Mirko Bunjevčević, Bojan Pavlović (čeka papire iz Borca).

OTIŠLI: Miloš Bosančić (pozajmljen Slovanu), Albert Nađ (kraj karijere), Milan Lukač (AEK), Nenad Višnjić (Budućnost), Dejan Perić (Sloga), Marko Marović (Gaz Metan), Milan Bojović (Jagodina), Milan Vilotić (Crvena zvezda), Aleksandar Trninić (Leotar), Goran Marković (Zrinjski), Tomislav Pajović (raskid saradnje), Lazar Popović (Željezničar).

JAGODINA

DOŠLI: Marko Đorđević (Napredak), Zlatko Zečević (Banat), Miloš Živković (Tavrija), Srđan Novković (Napredak), Milan Bojović (Čukarički), Perica Ognjenović (slobodan igrač, Kalitea), Saša Marjanović (slobodan igrač), Boban Nikolić (Dinamo Vranje).

OTIŠLI: Danilo Pustinjaković (Đorče Petrov), Igor Pavlović (Visla), Danijel Mihajlović (Genčlerbirligi), Dragan Đurđević (Olimpik Sarajevo), Vasilije Prodanović (Polonija), Dejan Radosavljević (Novi Pazar), Miloš Stojanović (Novi Pazar), Dragiša Žunić (Metalac), Uroš Vemić (Mladost Lučani), Aleksandar Stojković (pozajmljen Mladost Lučani), Bogdan Spalević (pozajmljen Mladost Lučani).

OFK BEOGRAD

DOŠLI: Đorđe Topalović (slobodan igrač, Vostok), Saša Marković (podmladak), Darko Jovandić (slobodan igrač, Baku), Danilo Nikolić (Dinamo Tirana), Roberto Karvaljo (Nasional), Emir Lotinac (vraćen sa pozajmice Novi Pazar), Stefan Šćepović (vraćen sa pozajmice Mladi Radnik), Veseljko Trivunović (Vojvodina), Nikola Simić (Javor), Miloš Krstić (pozajmljen Olimpik Marsej), Abubakar Oumaru (pozajmljen Crvena zvezda), Petar Planić (Metalac, Kraljevo).

OTIŠLI: Aleksandar Ignjovski (pozajmljen Minhenu 1860), Sead Banda (Sutjeska), Vidak Bratić (Spartak), Amer Osmanagić (pozajmljen Velež), Nenad Todorović (ZTE), Ajzedin Nuhi (Mogren).SMEDEREVO

DOŠLI: Saša Ranković (Mladi Radnik), Bojan Kajgo (Hajduk Lion), Ivan Jovanović (slobodan igrač).

OTIŠLI: Zoran Đurašković (Petrovac), Vladimir Sandulović (Sevojno), Milan Ćulum (Željezničar), Mihailo Dobrasinović (Čukarički), Radojica Vasić (Metalac).

BSK BORČA

DOŠLI: Ivan Vukadinović (Voždovac), Aleksandar Đukić (Banat), Goran Antelj (slobodan igrač).

OTIŠLI: Milan Nikolić (Polonija).

MLADI RADNIK

DOŠLI: Bojan Spasojević (Metalurg Skoplje), Miroslav Savanović (Kolubara), Dejan Ristić (Dinamo Vranje), Frenklin Ajodele (Loznica), Nenad Nedeljković (Mladost Lučani).

OTIŠLI: Saša Ranković (Smederevo), Saša Mitić (Sloga Kraljevo), Stefan Šćepović (vraćen sa pozajmice OFK Beograd).

SPARTAK SUBOTICA

DOŠLI: Milan Jovanić (Novi Sad), Darko Puškarić (Novi Sad), Asmir Misini (ČSK), Vidak Bratić (OFK Beograd), Lazar Veselinović (Inđija), Marko Mirić (Metalac), Zoran Pešić (Novi Sad), Slobodan Simović (Novi Sad), Miloš Milinović (ČSK).

OTIŠLI: Saša Vojnić-Zelić (Kozarmisleni), Zvezdan Lazić (Leotar), Fabio de Oliveira Manoel (Kozarmisleni), Uroš Glogovac (Proleter Novi Sad), Goran Marinković (Sloga Kraljevo), Damir Opačić (slobodan igrač), Aleksandar Jovetić (Palić).

METALAC GORNJI MILANOVAC

DOŠLI: Dragiša Žunić (Jagodina), Zoran Zukić (Mladost Bački Jarak), Radojica Vasić (Smederevo), Misdongard Betoligar (Budućnost), Mirko Teodorović (Rad), Slaviša Jeremić (Rad), Miloš Obradović (Mladost Lučani), Vladimir Savičević (Srem).

OTIŠLI: Petar Pavlović (Birkirkara), Đorđe Tadić (Metalurg Skoplje), Filip Stanisavljević (Javor), Ljubo Nenadić (Olimpik Sarajevo), Marko Mirić (Spartak), Nikola Tasić (Mladost Lučani).

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC