• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako se slavi titula prvaka u Rusiji (FOTO)

Autor mondo.rs

Fudbaleri Zenita, okruženi jakim snagama vojske i policije, proslavili su petu titulu prvaka države, dva kola pre kraja šampionata.

Grad Ufa, prestonica ruske savezne republike Baškortosan, mesto je na kom su fudbaleri Zenita iz Sankt Peterburga, okruženi jakim policijskim i vojnim snagama, proslavili petu titulu prvaka u istoriji!

Ufa, osnovana 2010. godine, odolela je favoritu u 28. kolu ruske Premijer lige, ali je i taj bod bio dovoljan četi Andrea Viljaša-Boaša da dva kola pre kraja prekine dvogodišnju vladavinu velikog rivala CSKA iz Moskve.

Bilo je 1:1, gosti su poveli preko Hulka u 32. minutu, a važan bod domaćinu, koji se trenutno nalazi na plej-aut pozicijama, doneo je Haris Handžić u 87. minutu.

Zenit je u vreme SSSR bio jednom šampion, 1984. godine, ali je klub sa "Petrovskija" počeo da dominira ruskim fudbalom u prethodnoj deceniji, pre svega zahvaljujući mamutskom ugovoru sa "Gaspromom" – titule su osvajane 2007, 2010, 2012. i 2015. godine.

CSKA je danas u moskovsklom derbiju deklasirao najvećeg rivala, Spartak rezultatom 4:0, treći pogodak za "armejce" postigao je reprezentativac Srbije Zoran Tošić, ali su kasnije stigle vesti o tome da je titula ipak otišla u Sankt Peterburg.



Posle 28 kola Zenit ima 64 bodova, osam više od CSKA iz Moskve. Zenit ima samo dva poraza ove sezone, a oba je doživeo u novembru prošle godine i to od Mordovije u gostima i Tereka kod kuće. Ekipa se nalazi u seriji od 13 mečeva bez poraza (8-5-0) i plasirala se direktno u Ligu šampiona, dok će se CSKA u poslednja dva kola boriti sa Krasnodarom za drugu poziciju, koja vodi u kvalifikacije za LŠ.

Krasnodar, sa utakmicom manje, ima bod manje od CSKA.

U poslednjih deset godina, šampioni Rusije bili su: CSKA, CSKA, Zenit, Rubin, Rubin, Zenit, Zenit, CSKA, CSKA, Zenit. Sezona 2010. bila je poslednja koja se igrala leti, tako da se praktično od sezone 2011/12 (koja je imala tri dela) prešlo na evropski ritam – jesen/proleće.

Računajući od 1992. godine, moskovski Spartak sa devet titula i dalje je ubedljivo najtrofejniji u Rusiji, mada titulu nije osvojio od 2001. godine. U toj eri, CSKA ima pet, Zenit četiri, Lokomotiva Moskva i Rubin Kazanj po dve, a Alanija Vladikavkaz jednu.

Na večnoj tabeli, računajući i vreme Sovjetskog Saveza, Spartak ima 21 titulu, Dinamo Kijev 13 (do 1992. godine), CSKA 12, Dinamo Moskva 11, Zenit pet, Torpedo tri, Dinamo Tbilisi dve (do 1992), Lokomotiva iz Moskve dve (od 1992), koliko imaju i Dnjpear (do 1992) i Rubin (od 1992).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC