• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan bez "čuke", Čukarički osvojio Kup!

Autor mondo.rs

U 90 minuta borbe u crno-belom finalu Kupa, fudbaleri Čukaričkog imali su više srca, ali i znanja, tako da su prvi put u istoriji, zasluženo, uneli trofej u svoje tribine!

  Partizan bez "čuke", Čukarički osvojio Kup! Izvor: MN PRESS

U 90 minuta crno-belog finala Kupa Srbije na Stadionu "Rajko Mitić", trofej je osvojio tim koji je imao više "čuke"!

Čukarički!

Prvi put u 89 godina dugoj istoriji kluba, Čuka je osvojila trofej i to u meču sa zvaničnim šampionom Partizanom koji je igrao 20. finale za 13. (baksuzni?) trofej.

Pred oko 10.000 navijača ove srede uveče: Čukarički – Partizan 1:0 (1:0), golom Slavoljuba Srnića u 39. minutu.

Bila je ovo prva utakmica Partizana u Kupu ove sezone u kojoj je primljen pogodak, što je značilo i prvi poraz trenera Zorana Milinkovića od kada je zamenio Marka Nikolića.

Tako je Srbija treću godinu zaredom dobila prvog osvajača Kupa, posle Jagodine i Vojvodine u dva uzastopna međusobna finala, a prvi put od raspada SFRJ, Partizan je doživeo sudbinu Crvene zvezde koja je 2003. i 2005, takođe rezultatom 1:0, gubila finala od Smedereva i Železnika.

Mora se reći - zasluženo!

Jer, ne samo u ovih 90 kišnih minuta u Ljutice Bogdana, već cele sezone, klub koji je u privatnim rukama prikazivao je kvalitetan fudbal, trener "brađana" Vladan Milojević stvorio je ekipu koja je, do prošlog vikenda, imala seriju od 15 mečeva bez poraza, a sada je došla i nagrada za kvalitetnu selekciju igrača i hrabre nastupe protiv "večitih" i ostalih... A, ako pričamo u finalu, šampion nije stvorio stopostotnu šansu tokom 90 i kusur minuta, a prava uzbuđenja pred golom Čukaričkog usledila su tek u nadoknadi vremena, kada je Darko Brašanac pokušao glavom, a Stefan Babović makazicama.

Neprecizno i prekasno! Milinković je ušao u meč pomalo ziheraški, bez centarfora u startnih 11 što mu je donelo željenu "nulu" u "večitom derbiju" sa Crvenom zvezdom, ali ne i željenu duplu krunu, šestu u istoriji kluba. "Parni valjak" dugo je bio u leru, čekao šansu, bez želje da je stvori, a kada je primio gol onda je posao bio duplo teži, što zbog kvaliteta protivnika, što zbog tradicije, jer od 2006. i meča Crvena zvezda - OFK Beograd (produžecima 4:2, 2:2, na poluvremenu 0:1), nijedno finale Kupa nije "okrenuto".

Nije ni ovo, pre svega što Partizan posle dominantno osvojene titule nije ostao na nivou od pre dve, tri i više nedelja, ali i što je na drugoj strani stajala ekipa koja je svake sekunde znala šta želi i kako želi to što želi... Disciplinovano i sa mnogo trčanja, pa im je zasluženo pripao pehar, set zlatnih medalja i milion dinara, koje daruje FSS, organizator takmičenja.

Pre finala, trener pobednika Milojević rekao je da bi bilo zasluženo da Partizan uzme titulu, a Čukarički Kup. Nije to bila samo retorika pred finale sezone, već samo najava onoga što se i dogodilo 20. maja uveče - Čuka je radom i energijom zaslužila prvi pehar u prvom finalu.

Za kraj i kuriozitet, prvi put od perioda između trijumfa Zvezde 1985. i trijumfa Partizana 1989. godine, vezane su tri godine tokom kojih nijedan od "večitih" iz Beograda nije osvojio Kup: Jagodina, Vojvodina i Čukarički.

SVA FINALA KUPA SRBIJE:

2007: Crvena zvezda – Vojvodina 2:0
2008: Partizan – Zemun 3:0
2009: Partizan – Sevojno 3:0
2010: Crvena zvezda – Vojvodina 3:0
2011: Partizan – Vojvodina 3:0 (prekinuto)
2012: Crvena zvezda – Borac 2:0
2013: Jagodina – Vojvodina 1:0
2014: Vojvodina – Jagodina 2:0
2015: Čukarički – Partizan 1:0

TROFEJI:

3 - Crvena zvezda
3 – Partizan
1 – Vojvodina
1 – Jagodina
1 - Čukarički

VEČNA LISTA:

24 – Crvena zvezda
12 – Partizan
9 – Hajduk Split
7 – Dinamo Zagreb
4 – OFK Beograd
2 – Velež
2 – Rijeka
1 – Borac Banjaluka
1 – Vardar
1 – Smederevo
1 – Železnik
1 – Jagodina
1 – Vojvodina
1 - Čukarički

Vodeći gol za Čuku postigao je bivši igrač Crvene zvezde Slavoljub Srnić u 39. minutu, nakon što je Nikola Stojiljković dobio vazdušni duel sa preterano "istrčalim" Gregorom Balažicem, Srnić je upravo na poziciji drugog štopera Partizana primio loptu, "okrenuo" Ivana Bandalovskog, potom imao sreću da ga je Branko Ilič napucao u grudi i tako mu praktično "dao" for, a kada se našao oči u oči sa Živkom Živkovićem bio je hladan i precizan - 1:0!

...
Izvor: YouTube


Ostanite uz MONDO, naši reporteri su na stadionu, pratićemo događaje UŽIVO.

Na stadionu je oko 10.000 navijača. Treneri Vladan Milojević i Zoran Milinković odredili su sastave, Čukarički igra u najjačem izdanju, standardnom, onom koji je glatko pobedio Crvenu zvezdu nedavno u superligaškom okršaju, dok se Milinković odlučio za defanzivnu varijantu, bez klasičnog napadača, baš kao što je odigrao na nulu u "večitom derbiju" na istom mestu.



ČUKARIČKI: Stevanović – Stojković, Rendulić, Ostojić, Brežančić – Regan, D. Srnić, Matić, Bojić – S. Srnić – Stojiljković.

PARTIZAN: Ž. Živković – Bandalovski, Balažic, B. Ilič, Volkov (od 67. Vulićević) – Brašanac, Drinčić - Babović, A. Živković, S. Ilić (od 59. Kojić) – Grbić (od 70. Ninković).

Sudija: Vlado Glođović (Vrbas).

Anketa

Ko će pobediti u finalu Kupa Srbije?

  • Čukarički

    38.1% (8)

  • Partizan

    47.62% (10)

  • Čukarički, posle produžetaka

    4.76% (1)

  • Partizan, posle produžetaka

    0% (0)

  • Partizan, na penale

    9.52% (2)

  • Čukarički, na penale

    0% (0)

Ko će pobediti u finalu Kupa Srbije?

Rezultati


Partizan, koji je neporažen u 2015. i koji je tokom prethodnih godinu dana doživeo samo jedan poraz, od Jagodine u Beogradu, igra jubilarno 20. finale Kupa i bori se za 13. trofej, dok je Čukaričkom, ekipi koja je tokom zimskih priprema odigrala deset mečeva bez poraza, a potom i 15 takmičarskih do susreta sa Vojvodinom u prošlom kolu (0:1), ovo prvo pojavljivanje finalu.

Klub iz Humske na putu do finala nije primio ni gol: Bežanija (1:0), Sloga iz Petrovca na Mlavi (3:0), Rad (1:0), Jagodina (3:0, 0:2), dok je Čukarički imao nekoliko uzbudljivih mečeva, uz podatak da je efikasniji od večerašnjeg rivala: Mladost Lučani (3:2), Čukarički (2:1), Vojvodina (2:1), Voždovac (2:0, 1:4).

Od kada je Čukarički privatizovan, od kada se vratio u Superligu, i dalje nije uspeo da pobedi Partizan (0-1-3), ali je svaki put bilo neizvesno. Ove sezone rezultati su bili 4:2 u Humskoj i 2:2 na Čukarici.

Ukoliko posle 90 minuta ne bude pobednika, igraće se produžeci, pa izvoditi penali. Pobedniku Kupa pripašće 10.000.000 dinara (83.000 evra), pehar i set zlatnih medalja, dok će poraženi morati da se zadovolji srebrom.

Od osamostaljenja Srbije, Crvena zvezda (2007, 2010, 2012) i Partizan (2008, 2009, 2011) imaju po tri trijumfa u Kupu, Jagodina (2013) i Vojvodina (2014) po jedan.

Od 1999. godine i pobede Crvene zvezde nad Partizanom od 4:2, u samo dva finala oba tima postigla su gol – 2006: Zvezda – OFK Beograd 4:2 (produžeci), 2011: Partizan – Vojvodina 2:1 (prekid, registrovano 3:0 za crno-bele).



TOK UTAKMICE:

- Čukarički će igrati u potpuno beloj, Partizan u potpuno crnoj opremi - kompromis!

- Orkestar Vojske Jugoslavije intonira himnu Srbije, "Bože pravde".

- Otprilike polovina igrača dva kluba pevala je himnu, a najglasnije Stefan Babović koji je pevao iz sveg glasa...

1 - Počelo je finale i to pokušajem Partizana sa centra igrališta. Neprecizno!

3 - Odlična akcija Partizana, "centarfor" Grbić izbegao je ofsajd zamku i istrčao sam pred Stevanovića, ali je bio suviše desno pa je pokušao centaršutem ka penaltiku, međutim nije pogodio nijednog igrača u crnom dresu. Na drugoj strani, Balažic je oštro faulirao Stojiljkovića, izbegao da dobije žuti karton, a iz slobodnjaka Matić je tukao jako, ali po sredini gola, pa je Živković "boksovao" loptu u polje.

10 - Oba tima krenula su žustro, a posle nekoliko grešaka u predaji na sredini terena, Partizan je rekontrom odgovorio na kontru Čukaričkog i Brežančić je morao da sruši Živkovića i profesionalno zaradi žuti karton, kako ne bi mladi as Partizana ušao u šesnaesterac. Posle prekida nije bilo opasnosti od lopte, ali jeste od topovskih udara!

13 - Sudija Glođović je na kratko prekinuo utakmicu, jer su Grobari od početka meča bacili ka golmanu Čukaričkog tri topovska udara, od kojih je treći otišao najdalje od tribine, tačnije najbliže do čuvara Čuke i umalo ga povredio!

16 - STATIVA!

Velika šansa za Čukarički, posle bravure Stojiljkovića! Centarfor "brđana" primio je na petercu, okrenut leđima golu Partizana, loptu koju mu je sa desne strane poslao Stojković, izdržao je i Iliča "na kičmi", okrenuo se i šutirao iz prve, ali nije imao sreće - pogodio je "prvu" stativu gola Živkovića!

...
Izvor: YouTube


Umalo vođstvo belih!

18 - Šansa za Partizan, ali se obrukao Živković. Centaršut s leve strane, koji je išao poluvisoko, vezista Partizana pokušao je na oko 16 metara od gola Čukaričkog da "uhvati" volej udarcem. Uradio je to tako da je izbacio loptu u aut ka sredini terena, ka istočnoj tribini...

Uzdasi.

24 - Partizanov štoper Ilič umalo nije postigao gol glavom posle kornera sa leve strane - skočio je na oko 7, 8 metara od Stevanovića i "trznuo", ali je lopta otišla pored stative.

29 - Žuti za Balažica. Slovenac je bio ostavljen na "livadi" sam sa brzonogim Slavoljubom Srnićem, trkali su se do jedne naizgled ničije lopte do koje je prvo stigao igrač Čukaričkog, ali ga je sustigao start defanzivca Partizana. Glođović nije imao dilemu - opomena!

Izvor: MN PRESS

35 - U taktičkom ratu dva trenera i dve ekipe, šanse za gol otvarale su se, osim akcije Čukaričkog kad je uzdrmana stativa, isključivo posle tehničkih grešaka, lošeg prijema ili loše predaje na sredini terena. Tako je Babović u 34. minutu mogao da ugrozi Stevanovića sa ivice šesnaesterca, ali mu je golman Čuke uhvatio "živu loptu". Prodoru Babovića prethodila je izgubljena lopta Regana na sredini terena, kojem je s leđa prišao Brašanac i glatko dobio duel.

39 - GOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Čukarički vodi golom S. Srnića u finišu prvog poluvremena, posle duge lopte ispucane sa polovine belih. Centarfor Stojiljković krenuo je na skok, večeras nesigurni Balažic krenuo za njim i izgubio vazdušni duel, Stojiljković je temenom loptu spustio napred do Srnića, koji je okrenut leđima izdržao duel sa Bandalovskim, "obrnuo" beka na poziciji Balažica, naizgled ostao bez lopte, ali i imao sreće kada ga je B. Ilič napucao u telo i tako ga vratio u šansu, koju nije umeo da ne iskoristi - 1:0!

...
Izvor: YouTube


POLUVREME: Čukarički je iz dve akcije stvorio dve šanse, jedna je završena udarcem u stativu, druga u mrežu. S druge strane, Partizan je opasan bio samo kada bi osvajao lopte na polovini terena i koristio greške belih, ali nedovoljno dobro u samoj završnici.

DRUGO POLUVREME:

46 - Bez izmena na dve strane, nastavljeno je drugo poluvreme po blagoj kiši (dok "miriše" na pljusak), a dva udarca Drinčića sa distance nisu bila dovoljno precizna i oštra da ugroze gol Čukaričkog.

53 - Čuka je u blagoj defanzivi u prvih 10 minuta nastavka, Partizan ima loptu, ali nema šansu za gol i dalje...

59 - Nakon što je Čukarički dobrih pet minuta igre proveo ispred gola Partizana, mada bez prave završnice, Milinković je napravio prvu izmenu i uveo pravog napadača, Kojića, umesto kapitena Ilića, koji nije imao svoje veče na stadionu na kojem je još 2001. golom rešio finale Kupa sa Zvezdom i doneo veliku radost Grobarima.

Grbić se povukao na levu stranu, na kojoj je igrao Ilić.

Izvor: MN PRESS

61 - STOJILJKOVIĆ!

Sjajni centarfor Čuke umalo da povisi na 2:0. U prvom poluvremenu iz okreta je pogodio stativu, sada je izdržao Iliča na leđima i uhvatio makazice, ali je pogodio spoljni deo mreže. Čukarički nema nameru da se brani, ofanzivniji je i opasniji od rivala!

66 - BURNO JE PRED GOLOM ČUKE!

Posle faula i žutog kartona za Ostojića, Drinčić je prekid s leve strane izveo tako što je loptu po zemlji poslao na ivicu šesnaesterca, Grbić je tukao jako, ali bio izblokiran, do lopte je došao Kojić, ali je i on bio izblokiran...

67 - Prinudna izmena u timu Partizana, na koju se čekalo dva, tri minuta kako bi se tek oporavljeni (od kidanja ligamenata kolena) Vuličević zagrejao i ušao u igru umesto Volkova, koji je dugo vukao povredu i posle sat vremena odustao.

70 - Milinković vrši i treću izmenu, Ninković umesto Grbića koji je trčao, borio se, ali u ofanzivnom smislu nije uradio mnogo. Crni više nemaju prava na izmenu, ali na terenu imaju mladog Ninkovića koji je ovog proleća postigao neke važne golove za novog šampiona...

78 - PARTIZANOVCI TRAŽE PENAL!

Odigrano je dobrih 12 minuta od kada je Milinković napravio izmene, do prvog uzbuđenja pred golom Čukaričkog, a tada su crni tražili penal posle duela golmana Čuke Stevanovića i Kojića. Na loptu u prostor kolenima je, u klizećem startu, naleteo Stevanović i izbio u aut sekund pre nego što će se svom silinom sudariti sa Kojićem.

Obojica su ostala na zemlji, navijači Partizana tražili penal, ali Glođović nije bio ni blizu da pokaže na belu tačku. Bio je u pravu, usporeni snimak potvrdio je da je Stevanović bio malo, ali dovoljno brži.

82 - Čukarički preti iz kontre, ali je Matić dao prejaku loptu Stojiljkoviću koji je ušao u duel sa Živkovićem i izbegao da padne, jer i nije bio sapleten. Napominjemo to, jer  nas je iskustvo naučilo da bi najveći deo igrača u Srbiji pao prilikom samog kontakta sa golmanom i potom bi se verovatno pisala saopštenja danima potom...

84 - Milojević "vadi" kapitena Matića iz igre, koji je iskusno potrošio 30-40 sekundi pre nego što je "pustio" Pavlovića da uđe na teren. Za odugovlačenje je dobio žuti, ali nije mario...

85 - AJ, AJ, AJ, AJ, AJ!

Nadamo se da mladi Andrija Živković nije teško povređen posle zakasnelog i oštrog starta Brežančića, koji je udario đonom prvo po kolenu, pa stopalu mladog reprezentativca. Glođović je, s obzirom na oštrinu faula i visoko podignuom đonu, morao da pokaže žuti karton Brežančiću, što bi značilo i isključenje, jer je levi bek upisan u knjižicu još u prvom poluvremenu.

I onda bura na drugoj strani terena. Živković je ukazivana pomoć, Drinčić je loše izveo prekid, krenula je kontra Čuke, koji je Drinčić morao da seče faulom i to povlačenjem za dres S. Srnića, a onda, kada je Srnić tražio karton od Glođovića, Drinčić se zaleteo na njega i uneo mu se u lice, pa su morali da ga smiruju igrači oba kluba!

TENZIJA!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC