• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savo Milošević: Uzeo bih par ''zmajeva'' za Srbiju

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Na "Turniru prijateljstva" u Bijeljini, direktor svih reprezentativnih selekcija Srbije Savo Milošević za MONDO je istakao da bi nekoliko igrača iz Bosne i Hercegovine po kvalitetu bili prvotimci u srpskoj selekciji.

 Savo Milošević: Uzeo bih par ''zmajeva'' za Srbiju Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Savo Milošević najzaslužniji je za "Turnir prijateljstva" u Etno selu Stanišići u Bijeljini, gdje se okupila krema eks-jugoslovenskog fudbala do 16 godina.

Nekadašnji golgeter priznao je našem portalu da pomno prati zbivanja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, gdje se sarajevski rivali Sarajevo i Željezničar bore za titulu prvaka.

"Veoma je neizvjesno u šampionatu BiH, dva kola je do kraja i ne može se sa sigurnošću tvrditi ko će biti šampion. Jedan kiks je dovoljan da se situacija promijeni, ali moram dati malu prednost Sarajevu jer drži sudbinu u svojim rukama. Uvjeren sam da se do posljednjeg minuta posljednjeg kola neće znati ime šampiona i to je jako dobro za napredak fudbala, da se timovi do samog kraja bore za titulu", izjavio je nekadašnji napadač Partizana, Saragose, Osasune, Parme, Aston Vile, Espanjola, Selte i Rubina iz Kazanja.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara Kao čovjek rođen u Bijeljini s velikim zanimanjem prati i sve utakmice selekcije Bosne i Hercegovine i oduševljen je novim selektorm "zmajeva" Mehmedom Baždarevićem.

"Jako mi je drago što je Meša Baždarević preuzeo reprezentaciju BiH jer ga poznajem od ranije i on je veoma dobro rješenje za klupu 'zmajeva'. Ima mnogo iskustva, odličan je trener i fenomenalan čovjek i znam da će moći da se izbori sa pritiskom koji nosi njegov posao. Za taj posao je neophodno da imate sve - i onaj fudbalski dio, ali i onaj ljudski, a to ima Meša. BiH nije najsjajnije startovala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, ali je u boljoj poziciji od Srbije jer sve konce drži u svojim rukama. Ubijeđen sam da će uspjeti barem da osiguraju baraž, odnosno treće mjesto u grupi i iskreno joj to želim i zbog igrača, a posebno zbog Meše".

Na naše pitanje da li bi, da može, pozajmio nekog od "zmajeva" i uvrstio u tim orlova, Milošević je rekao da bi to uradio sa nekoliko fudbalera.

"Ne volim da pričam o imenima iz objektivnih razloga, ali ne da bih uzeo jednog, već Bosna ima nekoliko igrača koje bih vrlo rado vidio u dresu Srbije".

Pojedini mediji u Sarajevu danas su našli zamjerku na Turniru prijateljstva zbog činjenice da na četiri jarbola na terenu nema državne zastave BiH, na šta Milošević kaže da su te zastave u vlasništvu Etna sela Stanišići.

"Tu je zastava Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, koji nas je podržao kao i svi ostali Savezi. Ova četiri jarbola nisu u našoj organizaciji već su u vlasništvu gospodina Stanišića. Na ovom pomoćnom terenu se nalaze barjaci Fudbalskog saveza Republike Srpske, FS BiH, UEFA... Nemam namjeru da objašnjavam ili da se pravdam jer imam fenomenalnu saradnju sa Fudbalskim savezom BiH. Ne bih više da se bavim tom temom. Oni koji iz ovog 'Turnira prijateljstva' žele da izvlače nešto negativno, neka služi njima na čast!"

Potom smo se u razgovoru okrenuli ne baš ružičastoj situaciji u kojoj se nalazi selekcija Srbije u kvalifikacijama za EURO 2016. Orlovi su pretposljednji iz četiri utakmice sa jednim bodom i samo ih čudo može odvesti u Francusku.

"Situacija je teška, ali nije nemoguća. To je stanje koje smo preuzeli prije utakmice sa Portugalom novi selektor (Radovan Ćurčić) i ja i nije bilo ni prostora ni vremena da se mnogo stvari promijeni. Utakmica sa Portugalijom je donijela boljitak u igri 'orlova' u odnosu na susret sa Danskom. Očekujem da naš tim odigra još bolje u Kopenhagenu, a da li će to biti dovoljno za pobjedu, to u ovom trenutku niko ne može da garantuje. Ali, ako pobijedimo Dance, situacija bi se iz korijena promijenila".

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara U posljednje vrijeme dogodili su se brojni huliganski ispadi u regionu, zbog kojih je Predrag Mijatović apelovao na navijače da prekinu s nasilnim ponašanjem. Milošević smatra da smo zakasnili sa edukacijom tih "navijača".

"Vrlo je prosto. Edukacija kreće od ovih mlađih, a tu smo zakasnili i od toga nema ništa. Nasilje kao takvo je tretirano zakonom i ono podliježe krivičnoj odgovornosti i samim tim zna se koje institucije su nadležne za to. Nema veze da li se nasilje dogodilo na stadionu, ulici, bolnici, školi i mi kao sistem, dakle ni FSS ni klubovi, nemamo moć da takve pojave iskorijenimo. Ali dok to ne uradimo naš fudbal neće moći da ide naprijed".

A to naprijed zove se plasman u Ligu šampiona, čije će kvalifikacije igrati (pod uslovom da dobije licencu) njegov Partizan, koji je preuzeo šampionski trofej od Crvene zvezde.

"Pitanje plasmana u Ligu šampiona, trećeg za Partizan, je proces i pitanje koje se provlači gotovo svake godine. Ako se zadrži postojeći tim, što je najavilo aktuelno rukovodstvo, uz nekoliko adekvatnih pojačanja onda će šanse porasti. Međutim, to sa sigurnošću ne možemo tvrditi jer je naš fudbal u evidentnom padu i sve više smo u situaciji da strijepimo od onih ekipa, da tako kažemo, iz 'posljednje kategorije' fudbala u Evropi".

U bivšoj Jugoslaviji najveći problem fudbala je loša ekonomija, mišljenja je Milošević.

"To je problem u svim državama zapadnog Balkana i ukoliko se nešto brzo ne promijeni vrlo teško ćemo održati korak sa evropskim timovima. Ne samo to već ćemo svake godine dodatno zaostajati za po još neki korak. U Srbiji to u najvećoj mjeri diktira ekonomija i ako se riješi to pitanje onda bi to mogao da bude iskorak u pravom smjeru. Međutim, još se nije desila privatizacija u sportu u fudbalskim klubovima, još nemamo definisane odnose i nalazimo se u pat poziciji", zaključio je organizator "Turnira prijateljstva", koji je podržala kompanija m:tel i time dala svoj doprinos, promociji sporta, zdravog života i pravih društvenih vrijednosti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC