• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bane Ivanović i ostali Čelsijevi legionari!

Autor mondo.rs

Navijači Čelsija izabrali su najbolji tim londonskog kluba sastavljen od stranaca koji su nosili njegov dres. Bane Ivanović među 11. Na Matićevoj poziciji velika konkurencija.

Branislav Ivanović dobio je još jedno veliko priznanje u Londonu. Ono koje, možda, nosi i najveću težinu - od navijača.

U anketi koja je bila sprovedena, navijači Čelsija izabrali su najbolji tim kluba od svih stranaca koji su nosili njegov dres.

Banetova pozicija je bila sigurna! U ovom timu je i nekoliko "zicera", poput Đanfranka Zole ili Didijea Drogbe.

Evo svih 11:

PETR ČEH



Bilo je inostranih golmana koji su branili za Čelsi (između ostalih i naš Petar Borota), ali 32-godišnji Petr Čeh je bez dileme obeležio novu eru ovog kluba pod vođstvom bogatog Rusa Romana Abramoviča. Čeh je sa Čelsijem osvojio tri titule prvaka Engleske i titulu prvaka Evrope i samo taj podatak je dovoljan da se kaže da je Čeh među najkvećim legendama ovog kluba (ne samo što se tiče stranaca). On drži i nekoliko rekorda, a najznačajniji je onaj iz 2005. godine kada nije primio gol 1.025 minuta!

BRANISLAV IVANOVIĆ




Da mu ne dosade svi ti aplauzi i pohvale koje dobija? Neće, sigurno! Bane Ivanović je godinama unazad jedan od najstandardnijih igrača Čelsija, gotovo nezamenljiv u odbrani, a ove sezone je "eksplodirao" i u napadu. Postigao je nekoliko važnih golova - gol u finalu Lige Evrope 2013. godine ili protiv Mančester sitija prošle godine... Za sedam godina koliko je u klubu ni navijači Čelsija ne mogu da se sete ili da nabroje neke kardinalne greške koje je on pravio. Jak je kao bik u duelima, stekao je iskustvo igranja u jednoj od najjačih liga na svetu, ume da čita igru protivnika, da oduzima lopte bez faula, da se postavlja u odbrani... Uz sve to, omiljen je među navijačima. Bane je pobedio jaku konkurenciju, poput Rumuna dana Petreskua (igrao 90-ih) ili Portugalca Paola Fereire.

MARSEL DESAJI



Sjajni defanzivac, komandant odbrane sa gospodskim stavom na terenu. Marsej Desaji je posle osvajanja Lige šampiona sa Milanom došao u Čelsi 1998. godine i postao je srce odbrane "plavaca".

RIKARDO KARVALJO



Kada pitate navijače Čelsija ko se najbolje slagao u zadnjoj liniji sa Džonom Terijem, svi, kao po komandi, odgovaraju: Rikardo Karvaljo! Mnogi idu toliko daleko da ih proglašavaju za najbolji štoperski dvojac Premijer lige (o čemu se da diskutovati), ali su svakako bili bedem ispred svog gola. Karvaljo tehnički bolji sa loptom, Teri jak u duelima, sa autoritetom. Karvaljova vrlina je bila (i ostala i dan-danas u Monaku) odlična igra glavom.  Koliko su Karvaljo i Teri bili dobri u paru, koliko su se razumeli svedoči i ovaj podatak - u 2005. godini kada je Čelsi osvojio titulu prvaka Engleske, tim je primio samo 15 golova!

SEZAR ASPILIKUETA



Iznenađenje na ovoj listi! Ali, Španac se ove sezone ustalio, a navijači Čelsija su u njemu prepoznali kvalitet. Aspilikueta je, zapravo, bio taj koji je legendu Ešlija Kola "poslao" na klupu, "uzeo" mu mesto na levoj strani terena i više ga nije ispuštao. Kol je na kraju napustio Čelsi. Konstantna forma Sezara Aspilikuete u šampionskoj generaciji Čelsija, bila je dovoljna da navijači londonskog kluba njemu daju poverenje ispred, recimo, Selestina Babajara ili Vilijama Galasa.

KLOD MAKELELE



Nemanja Matić je bio blizu da bude u timu 11 najboljih stranaca koje je Čelsi imao. Ali, na njegovoj poziciji je izuzetno jaka konkurencija. A navijači Čelsija dali su prednost Klodu Makelelu ispred sprskog reprezentativca. No, ima vremena, a biće još anketa... Makelele je došao u Čelsi sa jakom reputacijom - osvojio je titulu prvaka Evrope sa Real Madridom, a mnogi su kritikovali upravu Reala što je pustila Makelelea. Dugo je Real osećao to što je ostao bez takvog zadnjeg veznog igrača. Za Makelelea je jednom prilikom Zinedin Zidan rekao ovo: "Ljudi, on je mašina!". I bio je mašina Čelsija, bio je njegova glavna aorta.

MAJKL (MIKAEL) ESIJEN



Uh, šta reći tek onda za ovu poziciju i konkurenciju! Mnogi odlični vezni igrači iz inostranstva su nosili dres Čelsija (pomenimo samo Mihaela Balak), ali glasovi navijača (većinom) otišli su uz ime fudbalera iz Gane - Mikaela Esijena. Ima dve titule prvaka Engleske sa Čelsijem, titulu prvaka Engleske... Odličan tehničar, uz to jak u duelima, a protivnici često nisu znali gde će, na koju stranu i šta će da uradi sa loptom.

ĐANFRANKO ZOLA



Mnogi kažu - najbolji fudbaler koji je nosio dres Čelsija (opet za diskusiju)! Ali, sigurno najbolji stranac koji je igrao za londonsi klub. Italijan Đanfranko Zola osvojio je sa Čelsije FA Kup i nekadašnji Kup pobednika kupova. Bio je istinski majstor sa loptom, maleni čarobnjak, uneo je lepršavost u engleski fudbal, pogotovo u Čelsi.

EDEN AZAR



Belgijanac Eden Azar je ove godine, u kojoj je Čelsi osvojio titulu prvaka Engleske, proglašen za najboljeg fudbalera Premijer lige. A trener Žoze Murinjo je za njega rekao da je budućnost Čelsija, odnosno da bi za Čelsi "mogao da postane ono što je Lionel Mesi za Barselonu". Uostalom, nedavno je produžio ugovor sa Čelsijem na još pet godina, a to nešto govori. Ovaj 24-godišnjak se ubraja među najbolje fudbalere sveta trenutno, a mnogi klubovi spremni su za njega da plate ogromnu lovu. Zna sve o fudbalu, ume mnogo toga sa loptom, gotovo da mu je nemoguće oduzeti... Sve to i još mnogo toga (golovi, asistencije, lukavi potezi) stvorili su od njega miljenika među navijačima. I nije čudo što je među 11 najboljih stranaca koji su nosili dres Čelsija. Od njega se očekuje da tek procveta.

EJDUR GUDJONSEN


Islanđanin Ejdur Gudjonsen je često osporavan tokom svoje karijere, ali je od dolaska Žozea Murinja (u prvom mandatu) izrastao u jednog od ključnih fudbalera te generacije. Doveden je kao podrška Didijeu Drogbi koji deluje iz dubine i tu ulogu je maksimalno iskoristio. Gudjosen je bio klasan napadač, razbijač, ali sa odličmnim osećajem za gol, idealan za ostrvski fudbal... Uostalom, iz Čelsija je otišao u Barselonu 2006. godine, pa i to nešto govori. Navijači Čelsija nisu zaboravili koliko je bio važan šraf u ondašnjoj mašineriji.

DIDIJE DROGBA



Realno, uz Zolu, Didijeu Drogbi je mesto bilo zagarantovano u ovom (i svim budućim timovima i izborima). Na tribinama Čelsija stoji transparent: "Didije Drogba - Legenda". Navijači su ga već proglasili najboljim fudbalerom Čelsija svih vremena. Došao je u Čelsi 2004. godine, a svaku uloženu funtu vratio je (i prebacio uloženo). Dao je 166 golova, a davao ih je kad god je bilo potrebno. Ko je rekao finale Lige šampiiona 2012. godine? Rođeni golgeter.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC