• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšeno šest funkcionera FIFA

Autor mondo.rs

Švajcarska policija imala je mnogo posla u sedištu međunarodne "kuće fudbala"

 Švajcarska policija uhapsila je rano jutros šest funkcionera Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Oni su privedeni na zahtev vlasti SAD, a osumnjičeni su za mito i reketiranje, saopšteno je iz policije.

Svi su uhapšeni u hotelu u Cirihu, gde su se čelnici FIFA okupili povodom izborne Skupštine na kojoj je u petak trebalo da se izabere novi predsednik te organizacije.

Policija nije saopštila imena uhapšenih funkcionera, a predsatvnik za medije FIFA Valter de Gregorio rekao je  da predsednik te organizacije Sep Blater nije među njima.

"MUTNI" MUNDIJALI U RUSIJI I KATARU

Švajcarsko federalno tužilaštvo otvorilo je istragu povodom dodele organizacije dva fudbalska šampionata - 2018. u Rusiji i 2022. godine u Kataru. Kancelarija švajcarskog javnog tužilaštva saopštila je da je pokrenuta istraga protiv "nepoznatih lica osumnjičenih za proneveru i pranje novca" u vezi sa dodelom organizacije Mundijala Rusiji i Kataru. Kako je navedeno "tužilaštvo je došlo u posed elektronskih podataka i dokumenata u sedištu FIFA, kao deo istražnog procesa". Švajcarska federalna policija saopštila je da će ispitati desetoricu članova Izvršnog komiteta FIFA koji su učesvovali u glasanju u decembru 2010. godine.

 Ministarstvo pravde Švajcarske potvrdilo je hapšenje šestorice funkcionera FIFA, koji se u SAD sumnjiče za primanje ili davanje mita u iznosu koji premašuje 100 miliona dolara.

U saopštenju se navodi da su ta krivična dela dogovarana ili vršena na teritoriji SAD, kao i da su novčane transakcije obavljane preko američkih banaka.

Oni su pod sumnjom da su u poslednjih dve decenije primili mito, a zauzvrat medijskm i marketinškim agencijama dodelili televizijska prava i sponzonrstva za turnire na području SAD i Južne Amerike.

Navodno istraga traje od devedesetih godina prošlog veka kada je SAD bio domaćin Svetskog prvenstva.

CNN prenosi da su hapšenja rezultat trogodišnje istrage FBI, čiji su inspektori istraživali sve postupke čelnika FIFA u poslednjih 20 godina.

Ta televizija takođe navodi da Blater nije među uhapšenima, ali tvrdi da je i on pod istragom agenata FBI.

"Njujork Tajms" navodi da su među uhapšenima potpredsednici FIFA Džefri Veb i Eugenio Figueredo i bivši član Izvršnog odbora FIFA Džek Varner, za kojeg se sumnja da je primio 1,4 miliona dolara od jedne katarske firme.

Prošle godine je nezavisni istražitelj Majkl Garsija podneo izveštaj u kome je tvrdio da su Katar i Rusija podmitili čelnike FIFA kako bi dobili organizaciju Svetskog prvenstva.

Etički komitet FIFA je, međutim, odbacio sve njegove navode kao neistinite i zaključio da u FIFA nema korupcije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC