• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Funkcioner FIFA: Da, primao sam mito...

Autor mondo.rs

Čak Blejzer, koji je bio član Izvršnog odbora FIFA, priznao da je primio novac kako bi podržao Francusku i Južnu Afriku u izboru za organizaciju Mundijala 1998. i 2010. godine.

Velika korupcijska afera potresa svetski fudbal poslednjih dana, i to, čini se, sa razlogom. Funkcioneri FIFA optuženi su za razne malverzacije, a da je bilo nelegalnih radnji potvrdio je i jedan od uhapšenih.

Bivši član Izvršnog odbora Međunarodne fudbalske federacije Čak Blejzer prizao je pred američkim saveznim sudijama da su on, i drugi članovi vrhovnog tela FIFA pristali da prime mito kako bi glasali za Francusku i Južnu Afriku kao domaćina Mundijala 1998. i 2010. godine.

Američki tužioci otpečatili su transkript saslušanja održanog 2013. godine u kojem Blejzer kaže da je sarađivao sa američkim istražnim organima, priznajući u okviru nagodbe da je kriv po 10 tačaka optužnice za korupciju.

Upravo Blejzerovo svedočenje pomoglo je američkim vlastima da stvori osnov za pokretanje masovne istrage korupcije u FIFA, koja je prošle srede dovela do hapšenja sedmorice vosokih zvaničnika FIFA u Cirihu, a potom i do ostavke prvog čoveka FIFA Sepa Blatera.

Blejzer je bio član Izvršnog komiteta FIFA u periodu od 1997. do 2013., a bio je i generalni sekretar KONKAKAF-a od 1990. do 2011.

"Pristao sam da zajedno sa još nekoliko osoba omogućim primanje mita u vezi dodele organizacije Mundijala u Francuskoj 1998", rekao je Blejzer američkom sudiji Rejmondu Diriju tokom internog saslušanja 25. novembra 2013. godine.

On je takođe, priznao da je u periodu od 2004. do 2010. u saradnji sa ostalim članovima Izvršnog komiteta FIFA pristao da primi mito kako bi se pomoglo Južnoj Africi da dobije organizaciju SP 2010.

Inače, Južna Afrika je u međuvremenu priznala da je novac uplaćen, ali da je bio namenjen za pomoć razvoju fudbala u karipskom regionu i da se nije radilo o podmićivanju.

Blejzer je takođe priznao da je primio mito za još pet takmičenja KONKAKAF-a - Zlatni kup i to u periodu od 1996. do 2003.

Sedamdesetogodišnji Blejzer jedan je od optuženih za korupciju koji se izjasnio krivim i tajno odlučio da sarađuje sa američkim istražnim organima.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC