• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija - Francuska: Da se ponovi tradicija!

Francuzi nikada nisu pobijedili na gostovanju u Beogradu ili u nekom gradu ex-YU. Neka se tradicija nastavi!

 Srbija - Francuska: Da se ponovi tradicija! Izvor: MONDO

Fudbalska reprezentacija Francuske nikada nije slavila u Beogradu ili bivšoj Jugoslaviji, statistički je podatak koji uliva dodatnu vjeru u povoljan rezultat "orlova" u meču u srijedu.

"Trikolori" su do sada osam puta gostovali u Beogradu i bivšim jugoslovenskim gradovima Zagrebu i Sarajevu, ali ni jednom nisu uspjeli da napuste te gradove kao pobjednici, podsjeća sajt FSS.

Nekadašnja Jugoslavija je uspjela da pobijedi pet puta, a tri puta je Francuska izvukla neriješen rezultat.

Francuska ne samo da do sada nije uspjela da trijumfuje u Beogradu i ostalim bivšim gradovima ex-Jugoslavije, nego nikada nije trijumfovala ni na neutralnom terenu. Od tri utakmice koje su Jugoslavija i Francuska igrale na neutralnim stadionima - Firenci, Vesterosu i Lozani sva tri puta su bivši "plavi" izašli kao pobjednici.

Neka "orlovi" nastave tradiciju!

U dresu bivše Kraljevine Jugoslavije, zatim poslijeratne Jugoslavije, pa i sadašnje Srbije, protiv Francuske je do sada prodefilovalo 188 igrača.

Nekoliko njih, prije svih bivši selektor Ilija Petković, koji je briljantno debitovao protiv Francuske, obezbijedili su sebi sjajnu karijeru u toj zemlji, a mnogi drugi su ostavili dubokog traga u francuskom fudbalu. To su, recimo, Dragan Džajić, Ivan Ćurković, Nenad Bjeković...

Na golu državnog tima protiv Francuske je stajalo 17 golmana. Najviše puta protiv Francuske branio je Tomislav Ivković, kao član zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde. Po dva puta su branili Franjo Šoštarić, Milutin Šoškić i Ranko Stojić.

Golmani Fridrih, Mihelčić, Spasić, Glazer i Čulić, branili su za "bijele orlove" između dva svjetska rata, dok su ostali sa rukavicama na rukama ispred jugoslovenskog gola stajali poslije ratnog vihora.

Glavni grad Francuske, Pariz bio je najčešće poprište sudara dvije reprezentacije. "Grad svjetlosti" je od ukupno 27 međusobnih mečeva sa bivšom Jugoslavijom i Srbijom 14 puta bio domaćin. Beograd je pet puta ugostio francusku reprezentaciju, Zagreb dva puta i Sarajevo jedanput. Po jednom su domaćini bili Firenca, Lozana, Vesteros, Marselj i Sent Etjen.

Bivša Jugoslavija i Francuska su tri puta igrale na neutralnom terenu - Švedska (Vesteros), Italija (Firenca) i Švajcarska (Lozana).

Najbolji strijelac bivše Jugoslavije u mečevima protiv Francuske je Todor Veselinović. On je u tri nastupa protiv "trikolora" postigao ukupno četiri gola.

Fudbalske reprezentacije Francuske i Srbije, odnosno bivše Jugoslavije, do sada su se ukupno 27 puta sastajale na međunarodnoj sceni. Odnos pobjeda i poraza je identičan - bivša Jugoslavija je pobijedila deset puta, a isto toliko je uspješnija bila Francuska. Dvije države su sedam puta igrale neriješeno, sa gol razlikom od 43:40 u korist "trikolora".

Prvu utakmicu bivša Jugoslavija je protiv Francuke odigrala 13. juna 1926. godine u Parizu. Pobijedila je Francuska sa 4:1, a jedini gol za Kraljevinu dao je fudbaler splitskog Hajduka Mirko Bonačić.

Kraljevina Jugoslavije igrala je u sastavu: Fridrih, Vrbančić, M. Ivković, Mare Marjanović, Premrl, Mirko Bonačić, Lj. Benčić, Antun Bonačić, Petković, Cindrić, Giler.

Prvu pobjedu protiv Francuske, Jugoslavija je zabilježila 19. maja 1929. godine u Parizu u prijateljskoj utakmici kada je pobijedila sa 3:1. Golove su postigli Blagoje-Moša Marjanović, Ico Hitrec i Vladimir Lajnert. Tadašnja Jugoslavija igrala je u sastavu: Mihelčić, M. Ivković, M. Beleslin, Arsenijević, Kolnago, Kunst, Bl. Marjanović, Hitrec, Lajnert, J. Horvat, Giler (I. Pavelić).

Prva utakmica između Jugoslavije i Francuske u Beogradu odigrana je 5. juna 1932. godine. Slavila je Jugoslavija sa 2:1.

Prošlo je više od osam decenija od prvog susreta srpskih fudbalera sa kolegama iz Francuske i do sada je ukupno odigrano 27 utakmica, od kojih su neki mečevi ostali upisani u antologiju dvoboja dva naroda.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC