• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Stefan okajava grehe oca Slađana Šćepovića"

Autor mondo.rs

Stefan Šćepović gost Udruženja navijača Seltika iz Beograda. "Ostajem, računaju na mene", rekao je napadač uz odobravanje 20-ak navijača zeleno-belih iz Glazgova.

 "Stefan okajava grehe oca Slađana Šćepovića" Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Tog 27. septembra 1989. godine odigrana je jedna od najuzbudljivijih i najdramatičnijih utakmica u evro-kupovima a da je predstavnik bio klub iz naše zemlje.

Seltik i Partizan igrali su revanš utakmicu 1. kola nekadašnjeg Kupa pobednika kupova. Partizan je kao domaćin igrao u Mostaru (Partizan je bio kažnjen zbog incidenata na utakmici protiv Rome godinu dana ranije) i pobedio je 2:1. A onda revanš u Glazgovu. Epski! Partizan je poveo 1:0, Seltik je do poluvremena izjednačio. U drugom poluvremenu, Seltik je imao 2:1, pa 3:2, ali je Partizan uspevao da izjednači. Škotski tim je potom postigao dva gola i poveo 5:3. Rezultat koji ga je vodio u dalje takmičenje. Poljak Darijuš Đekanovski dao je četiri od pet golova Seltika! Ali, u finišu meča Slađan Šćepović, glavom, daje gol za Partizan za neopisivo slavlje. Utakmica je ušla u anale evro-kupova.

Koju deceniju kasnije, opet veza jednog Šćepovića i Seltika.

Stefan Šćepović je pre godinu dana potpisao za Seltik, ali su ga povrede omele da pokaže šta zna. Vratio se u finišu sezone, a u utakmici poslednjeg kola dao je dva gola za Seltik, koji je "overio" titulu šampiona države.

Verovali ili ne ali Stefan Šćepović je prvi Srbin iz Srbije koji igra za Seltik (bilo je Srba u Seltiku, ali ne iz Srbije). Zato je ponos ovdašnjih navijača Seltika još veći. U njihovoj "jazbini", T-Pabu, okupljaju se godinama unazad i gledaju svaku utakmicu Seltika, navijaju, znaju sve pesme, neretko odlaze i bodre Seltik po Evropi.

I, eto, dočekali su da "imaju nekog svog" u Seltiku, kako kažu. Verovatno se prvi put dogodilo (ovde u Srbiji  sigurno) da jedno udruženje navijača organizuje konferenciju za novinare igrača kluba za koji navija!

Uz zvuke pesme "You'll never walk alone" (jeste pesma navijača Liverpula, ali je podjednako glasno i zdušno pevaju i navijači Seltika), Stefan Šćepović je ušetao u pab, pozdravljen ovacijama.

"Prva sezona je obično sezona privikavanja. Verujem da sledeća sezona može da bude još bolja za mene i Seltik. Stvarno mi je čast što sam deo takvog kluba, sa takvom tradicijom, navijačima koji su uvek tu uz nas i za nas. Rekli su mi trener i ostali u klubu da računaju na mene, tako da ne mrdam nigde", rekao je Stefan Šćepović, čije su reči propraćene uzvicima odobravanja navijača Seltika: "Tako jeee! Tako jeee!".

Stefan se nada da će Seltik izboriti učešće u Ligi šampiona, kaže: "Tamo mu je i mesto" i prenosi da se o utakmici protiv Barselone i dalje priča.

"Seltik je dominantan, ali hoćemo da budemo još bolji. Da sledeće sezone osvojimo titulu, FA kup, da ga vratimo u naše vitrine i osvojimo 'tripletu' kako to kažu u Španiji".

Vraćamo se na početak naše priče o Šćepovićima i Seltiku.

Pitali smo Stefana da li se o onoj utakmici i dalje priča u klubu i da li su ga već pitali za to?

"Kad sam došao, postavili su mi i to pitanje. Šta da radim, to je bilo davno. Seltik je imao prolaz u naredno kolo, ali je Partizan imao više znanja i sreće, a moj otac je dao četvrti gol za Partizan...", kaže Stefan.

U priču se uključio pevač grupe Orthodox Celts Aleksandar Petrović poznatiji kao "Aca Seltik".

ZAŠTO NAVIJAM ZA SELTIK

Aca Seltik: "To je jedini klub na svetu čija su se razmišljanja poklopila sa mojim - osnovan je ne (samo) zbog pikanja fudbala i ostvarivanja dobiti, već iz humanih razloga - da bi se nahranila gladna deca. Deli nas i taj delić zajedničke istorije, jer su Kelti bili ovde. I taj klub vas uči da budete nadnacionalni, ali ne i anacionalni. Zato sam uživao kada si im, Stefane, na Maksimiru, uvalio onu golčinu (mislio je na utakmkicu Dinama i Seltika, prim. aut.)".

"Uh, intenzivno sam mrzeo (Nebojšu) 'Ušketa' Vućićevića i Slađana godinama zbog toga. Morao je Stefan da dođe u Seltik, ja to zovem - okajavanjem greha Šćepovića iz prethodnog veka", našalio se "Aca Seltik".

Stefana smo pitali i za reprezentaciju, ali je vešto izbegao odgovor. Pitali smo ga zašto ga nema u nacionalnom timu i da li očekuje da će se od naredne sezone u njega vratiti?

"Iskren da budem ja prethodne sezone nisam mnogo igrao, nisam bio standardan. Moj stav je da za reprezentaciju ne treba da igra fudbaler koji nije standardan u svom klubu. Nadam se da ću sledeću sezonu iskoristiti svoju šansu i da će biti mnogo bolja", odgovorio je Šćepović.

Navijači Seltika, a pogotovo ovi koji se okupljaju u palilulskom pabu, ne izgovaraju ime onog drugog kluba iz Glazgova - Rendžersa. Zovu ih "Oni". Zapravo, tvrde da taj klub više i ne postoji, da se ugasio pod tim imenom i da sada postoji neki drugi.

Bilo kako bilo, Rendžers je propustio priliku da se vrati u Prvu škotslu ligu. Ni sledeće sezone nećemo gledati čuveni Old firm derbi.

"Neee, to više nije 'Old firm' derbi, jer ONI ne postoje", čulo se iz pozadine.

Pitali smo Stefana da li mu je žao što, ipak, neće igrati taj veliki derbi Škotske (mada su se dva kluba sastajali u kupu i Seltik je lagano isprašio Rendžers)?

"Moram da priznam da mi je žao što nisu ušli u ligu, jer su nam potrebne jake utakmice, a i zbog sponzora. Za škotski fudbal je bolje da i oni igraju.Sastali smo se već u kupu i pokazali smo koliko smo bolji. Zato sam želeo da uđu u ligu da im pokažemo ko je ko", odgovorio je Šćepović uz odobravanje navijača Seltika.

Dodao je i da nije imao nikakve neprijatnosti u Glazgovu do sada ("nadam se i da neću"), ali je istakao da se tačno zna koji deo grada je "naš", a koji "njihov".

"Misliš, onaj manji deo, sitan deo grada?", bilo je pitanje-konstatacija navijača Seltika, što je nasmejalo Stefana.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

kokeza-broketa

Ovaj Aca Seltik , rece da je godinama mrzeo Usketa Vucicevica i Sladjana Scepovica. a covek se malo lose seca.Nebojsa Vucicevic je nekoliko meseci pre ovog sjajnog meca otisao iz Partizana u francuski Mec, tako da nikako nije mogao biti sudionik spomenutog meca,A sto se Sladje tice, bila je to jedna sjajna akcija Spasic centarsut, Milko spusta loptu a stariji Scepovic fenomenalno u padu zakucava glavom loptu pod precku Bonera..Stefan se inace rodio nekoliko meseci kasnije.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC