• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Između Srbije i Igara u Riju stoje Kalas i Kadlec!

Autor mondo.rs

Biće teško! Ali, nadamo se da će se u srpskom timu pojaviti neki novi Boško Janković koji će Čehe podsetiti na 2007. godinu i odvesti ih u polufinale, a to znači i...

U utakmici koja bi našem fudbalu mogla da donese i polufinale Evropskog prvenstva i plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. godine, posao će biti komplikovaniji nego inače iz dva razloga.

Prvi je Tomaš Kalas, drugi Vlaclav Kadlec.

To su dvojica, možda, i najvažnijih igrača mlade reprezentacije Češke, narednog protivnika "orlića" na EURO 2015, koji zbog suspenzija nisu imali pravo nastupa na startu turnira, u utakmici koju su Česi izgubili od Danaca rezultatom 1:2 uprkos vođstvu od 1:0 na poluvremenu.

Svesni da bi ih novi neuspeh koštao eliminacije sa turnira koji organizuju već posle dve utakmice, Česi se nadaju da će ih Kalasova pojava u odbrani i Kadlecova u napadu, učiniti dovoljno jakim da pobede našu reprezentaciju. Taj optimizam nije bez osnove, ne samo što se radi o igračima Čelsija i Ajntrahta, već i zato što je Kalas lider tima sa 17 nastupa (rekord) za ovu selekciju, dok je Kadlec ubedljivo najbolji strelac generacije sa sedam pogodaka na 13 utakmica.

Niko drugi u timu Češke nije pogodio gol više od jednom, a Kadlec je na EURO došao posle polusezone odigrane na pozajmici u Sparti iz Praga, za koju je na 13 mečeva postigao devet golova.

KAKO DO OI?


Učesnici polufinala Evropskog prvenstva u Češkoj izboriće učešće i na Olimpijskim igrama u Brazilu naredne sezone. Međutim, kako Engleska nema pravo nastupa na OI, već samo reprezentacija Velike Britanije, ukoliko se Englezi budu plasirali u polufinale, onda će četvrti putnik za Brazil biti odlučen u duelu dva trećeplasirana tima iz Grupa A i B.

Grupu B čine Švedska, Engleska, Portugal i Italija.

Obojica već imaju nastupe za seniorsku reprezentaciju Češke, za koju je Kadlec dao već dva gola.

Naš tim je na startu odigrao nerešeno, 1:1 sa Nemačkom i imao razloga da bude nezadovoljan tim rezultatom, dok su Česi poveli na vreme, propustili priliku da postignu drugi, možda i treći gol protiv Danaca i onda bili prilično nadigrani i nadtrčani u polju. Ovako, na "prvo oko", Dodićevom timu odgovarao bi i remi, ali sumnjamo da će bilo ko u taboru našeg tima razmišljati na taj način pred duel sa domaćinom, koji će na "Đenerali Areni" u Pragu imati veliku podršku navijača.

Tradicija je "debelo" na našoj strani, računajući i vreme kada su se dve zemlje zvale SFR Jugoslavija i Čehoslovačka. Te 1980. godine, u kvalifikacijama za EURO, bilo je 1:1 i 2:1 za Jugoslaviju, 1998. godine pod imenom SR Jugoslavija pobedili smo Čehe dva puta u kvalifikacijama, rezultatima 3:0 i 1:0, 2006. odigrali smo prvu zvaničnu utakmicu pod imenom "mlada reprezentacija Srbije" i pobedili 1:0, a godinu dana kasnije golom Boška Jankovića u 93. minutu pobedili smo Čehe na EP u Holandiji i osvojili prvo mesto u grupi.

Kasnije se plasirali u finale, a meč sa Česima takođe je bio duel 2. kola prve faze.

Imamo li Boška Jankovića u ovom timu? Saznaćemo u subotu u 18 časova, a kada smo već pomenuli 2007. godinu, pomenimo i naš sastav koji je nadigrao Češku: Kahriman – Rukavina, Ivanović, D. Tošić, Kolarov – Smiljanić, Babović (Basta), Milovanović, Janković, Z. Tošić – Mrđa (Rakić).

ŠTA KAŽU NAŠI

"Rezultat 1:1 protiv favorita poput Nemačke svako bi prihvatio pre meča, a sada stvarno možemo i da žalimo za šansom da osvojimo sva tri boda. Bili smo bolji, dominatniji, moglo se i do pobede... Mi smo već pokazali da možemo da se nosimo sa svakim rivalom i očekujem da i na ovom šampionatu ostvarimo postavljeni cilj", rekao je Aleksandar Pešić.

"Dobro smo parirali nemačkoj selekciji, u nekim momentima bili i bolji tim, ipak uspeli su da kazne trenutak naše nepažnje. Prava takmičarska utakmica, bez mnogo rizika. Zadovoljan sam kako je sve funkcionisalo. Ekipa se ne poznaje najbolje, ipak, sve smo to uspeli da prevaziđemo", kazao je srpski defanzivac Uroš Spajić.

"Počeli smo utakmicu baš kako smo želeli, na vreme dali gol, kontrolisali igru potpuno. Istina je da smo možda mogli do pobede, ali trudim se da ne razmišljam mnogo o tome jer dobro smo igrali i došli do dobrog rezultata na kraju. Da nam je neko pre utakmice ponudio 1:1 protiv Nemačke, prihvatili bismo sigurno", rekao je Filip Đuričić, strelac gola za naš tim.

"Istina je da smo stali posle isključenja njihovog igrača što možda nekog može da čudi, ali umorili smo se tokom 70 minuta trkačkog pariranja Nemačkoj. Da je ova ekipa igrala češće zajedno, verovatno bi imala i rešenje za takve situacije. Ovako, treba da budemo zadovoljni, da se dobro odmorimo i pripremimo se za Češku", dodao je Đuričić.

"Imali smo šanse koje nismo iskoristili, ali zadovoljni smo bodom. Nadamo se da ćemo protiv Češke i Danske doći do boljeg rezultat i proći u polufinale. Malo smo pali sa snagom u finišu jer smo mnogo pretrčali, istrošili smo se do momenta kad je isključen nemački igrač. Nismo imali pravu šansu kako da ih napadnemo. Znali smo kvalitet Nemačke, sjajni su, ali ne kao Španija koju smo upoznali i eliminisali u baražu", rekao je Goran Čaušić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC