• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi video "panenku": Čile osvojio Južnu Ameriku!

Autor mondo.rs

Jedno prokletstvo traje, jedno je prekinuto. Argentina je bez trofeja od 1993, a Čile prvi put latinski šampion. Posle penala, posle bezobraznog poteza Sančeza.

Počelo je bezobrazno, završeno je bezobrano - "panenkom" Aleksisa Sančeza za prekid jednog i nastavak drugog prokletstva!

Čile je prvi put u istoriji postao prvak Južne Amerike, tek nakon što je sedmi put bio organizator latino fudbalske žurke, i tek nakon što je, kao domaćin, izbegao četvrti poraz u finalu od Argentine.

Peta sreća!

U finalu Kupa Južne Amerike u fudbalu: Čile - Argentina 0:0, penalima 4:1.

Poslednji udarac na utakmici, pre nego što je skinuo dres, pokazao mišićavo telo i poslao naciju u stanje ekstaze, izveo je Aleksis Sančez i to tako što je "bocnuo" loptu dok je nesrećni Romero pokušao ponovo bacanjem u donji levi ugao da uradi šta se uraditi može.

Nije uspeo nijednom. Na drugoj strani, Klaudio Bravo gledao je kako Gonzalo Iguain šalje loptu na tribine crvenog stadiona Nasional u Santijagu, a onda je i zaustavio udarac bojažljivog Evera Banege, tek maestro Leo Mesi doživeo je u godinu dana dva poraza u finalima dva, za Argentince i ne samo Argentince, najvažnija turnira u svetu fudbala.

"Gaučosi" su 2014. poraženi "zlatnim" golom Marija Gecea u finalu Svetskog prvenstva, a onda su nešto jugo-zapadnije od Brazila doživeli i dramatičan penal poraz od nacije koja ih, do večeras, nikada nije pobedila na Kopa Amerika.

Od Čilea. Od "La Rohe". Od tima koji možda nije najviše pokazao na turniru koji je često sinonim za prljav, ali i dopadljiv, iskren fudbal, ali od tima koji je definitivno najviše želeo da se na kraju pokloni divnom trofeju, koji je i dalje najviše puta podizao tim Urugvaja, 15.

Argentina ostaje sa 14 titula i poslednjom osvojenom 1993. godine, što je - ne računajući trijumf Mesija na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine - poslednji relevantan uspeh argentinskog fudbala, fudbala koji ima poklonike širom planete.

A, tokom 120 minuta igre? Hmmmmm... Mnogo, mnogo faulova, mnogo prekida, mnogo trčanja, mnogo praznih minuta, ali i jedna mega šansa za rezervistu Iguaina, koji je u 92. minutu utakmice dobio "kosku" od još jednog rezerviste, Ezekijela Lavecija, pa iz "mrtvog ugla" nije uspeo da postigne gol.

Niko nikoga večeras nije nadigrao, fudbalski, niko nikoga nije nadmudrio, taktički, svako je svakoga udario, a pobedio je onaj ko je imao cojones kada je bilo najvažnije.

Čestitke "La Rohi".

UŽIVO

Posle penala: Čile – Argentina 4:1 (0:0)!

PENALI

1:0 - Mati Fernandez, spektakularno, u sam gornji desni golmanov ugao Romerovog gola, koji je pročitao ali je bio nemoćan.

1:1 - Mesi vara klupskog kolegu, Brava, poslao je maestralan udarac u sam donji levi ugao. Izjednačenje.

2:1 - Vidal! Pogađa! Romero mu je pročitao šut, ali nije mogao da odbrani.

2:1 - IGUAIN! PREKO GOLA! DALEKO PREKO GOLA! Napadač Napolija ove sezone izvodi OČAJNO penale i to se potvrdilo u finalu sezone. Zašto je on šutirao?

3:1 - Romero ponovo "čita" udarac Čileanaca, ali je Aragiz više nego siguran.

3:1 - BRAVO BRANI BANEGI! Čile ima meč loptu!

4:1 - ALEKSIS SANČEZ POGAĐA, ČILE JE PRVAK JUŽNE AMERIKE PRVI PUT!


ISTORIJA!

Čileanci, večiti drugi, treći i četvrti, pokušavaju da kao sedmi put domaćini prvenstva Južne Amerike konačno osvoje titulu, ali da bi se to dogodilo oni će morati prvi put u istoriji da pobede komšije, kada je Kopa u pitanju (0-6-18).

Da, da... Iako od 1993. godine, kada je Gabrijel Batistuta dao dva gola Meksikancima u finalu, Argentina nije osvojila Kopa Ameriku (a i ništa drugo osim Olimpijskih igara), "gaučosi" su istorijski gledano veliki favoriti u velikom finalu.

Oni ove večeri, uz direktan prenos na Areni sport i na portalu Klik sport kompanije Telekom Srbija, imaju priliku da 15. put postanu prvaci Južne Amerike i tako stignu lidera, maleni (po broju stanovnika) Urugvaj.

Brazilci, koji su od poslednjih šest šampionata, četiri puta bili prvaci i to dva puta preko Argentine (2004, 2007), su na trećem mestu sa osam titula.

Selektori dve reprezentacije su Argentinci Horhe Sampaoli i Herardo Martino.

ČILE: Bravo - Isla, Silva, Medel, Bosežur - Arangiz, Dijaz, Vidal – Valdivija - Sančez, Vargas.

ARGENTINA: Romero - Zabaleta, Otamendi, Demikelis, Roho - Pastore, Maskerano, Bilja - Mesi, Aguero, Di Marija.

Ostanite uz MONDO, pratićemo utakmicu UŽIVO:



TOK UTAKMICE

120 - IDEMO NA PENALE!

116 - Toliko je neizvesno da ćemo vas obavestiti da su fudbalerke Englesk u Kanadi postale treće na Svetskom prvenstvu. Čestitke.



113 - Bilo je naznaka da će Čile biti opasan, ali je Sančez grubo fauliran.



111 - Zaspaćemo...



105 - U 15 minuta prvog produžetka sve je stalo u jedan napad, jednu akciju, jednu kontru. Argentina je imala korner, koji nije dobro izveden, lopta je nasumično ispucana, ali nakon što je Banega kao "čistač" promašio ceo fudbal, Sančez je ušao u stopostotnu šansu, ali ga je u punom sprintu, sprintu koji bi parirao i nekim atletičarima, Maskerano stigao i uklizao baš u trenutku kada je Sančez šutirao...

...malo preko gola.



Fantastičnog Maskerana tada je uhvatio grč, ali mu je na ruku išla pauza između dva produžetka, tokom koje mu je pružena pomoć pa se vratio na teren na nastavak borbe od 105. do 120. minuta.

90+1 - QUE PASSA, HOMBRE!?!?!?!

Fantastična šansa za Argentinu u nadoknadi vremena, bila je to poslednja akcija u drugom poluvremenu, a malo je nedostajalo da bude poslednja šansa na turniru.

Mesi je, u jeku jalove inicijative Čilea, povukao kontru Argentine, bilo je 4 na 3 u jednom trenutku, mađioničar je poslao pas ulevo ka Laveciju, koji je iskosa sa leve strane pokušao "paralelom" da pronađe Iguaina ali je poslao malo, samo malo oštriji pas ka gol-liniji, tako da je centarfor Argentine pokuđao klizećim startom na "drugoj stativi" da pošalje loptu u mrežu...

...pogodio je spoljni deo mreže.



PRODUŽECI!

85 - Gol za Argentinu, iz ofsajda.

Fantastičan pas Mesija za Lavecija, koji je lako prevario Brava, ali je bio - metar u ofsajdu.



84 - Novo uključenje u MONDO tekstualni prenos finala tiče se jedne šanse za Sančeza, koji je uhvatio volej iskosa sa desne strane, bez da je video gol, i šutirao malo pored stative, a onda je Roho loše prihvatio loptu, dao sebi dug for i ušao jako u Islu koji je poleteo u vazduh i nezgodno se prizemljio.

Tražili su Argentinci crveni karton, ali - žuti.



81 - Sveže noge ili defanziva? Umesto kreativca Pastorea, u igru ulazi nešto povučeniji Banega.

P. S. Rado bismo vam sad opisivali kako je Mesi naređao pet čuvara ili Sančez odigrao akciju turnira sa Vidalom, ali ništa od toga se ne događa... Ništa. Ili na španskom... Nada!

74 - Ovo "drž' da nabijem" na terenu u poslednjih 15 minuta igre dva selektora pokušaće da razbiju izmenama. Iguain umesto Aguera, Fernandez umesto Valdivije.



Od interesantnih detalja između 52. i 74. minuta izdvajamo nekoliko faulova, grub start nad Vidalom koji je tražio lekarsku pomoć i to da je Simon, pod refeltkorima, u 20:40 po našem vremenu, izbacio zemljaka Monfisa sa Vimbldona.

Na terenu, mnogo trčanja, malo pravih poteza.



52 - Ako bismo gledali samo prvih sedam minuta drugog poluvremena, teško da će ovde biti gola. Ali...

45 + 1 - VELIKA ŠANSA ZA ARGENTINU!

U poslednjem minutu prvog poluvremena, Aguero je napravio smešnim čuvara, izbacio ga "lažnjakom" na korner liniji, pogledao, video Lavecija na ivici kaznenog prostora, poslao mu loptu po zemlji, rezervista je šutirao iz prve, ali mu je Bravo odbranio!

I to sjajno...



Gledajući prvo poluvreme, najviše su se istakli golmani.



34 - Bilo je očekivano.

Medel nije štedeo Mesija od početka, a kad ga je kolenom udario u predeo stomaka, naočigled celog stadiona, dobio je žuti karton.



Što se igre tiče, uglavnom se sve rešava na polovini terena, s tim da kad neko od asova sa dve strane uzme loptu na 35, 40 metara od gola, brzim nogama i veštom kontrolom lopte lako stiže do kaznenog prostora. Ne i dalje od toga.

Dva puta Čileanci su morali da ruše Aguera i Mesija pre ulaska u 16, ali La Albiceleste nije uspeo da ugrozi Brava iz prekida.

29 - Peh za Argentinu. Di Marija ne može da nastavi, menja ga Laveci. Suštinski, neće se mnogo promeniti u postavci na terenu...

23 - Opasni su Čileanci! Pravo ni iz čega sevnula je kontra, u kojoj je Vargas dobio dugu loptu u prostor i tukao je iz prve, iskosa sa desne strane - preko grede!

Dobar fudbal!

20 - Uzvraća Argentina, ali uzvraća i Bravo!


Posle faula na desnoj strani, Mesi je sjajno izveo skraćeni korner, pogodio omalenog Aguera na petercu "u čelo", ali je Bravo bravurozno intervenisao i sprečio 0:1.



11 - Velika, velika prilika za Vidala i sjajna odbrana Romera. Sančez je probio Zabaletu desno, pokušao centaršutem da pronađe Vargasa i možda pogrešio, jer je Vidal bio na kapici u punom naletu, a lopta je do njega došla tek nakon što je Otamendi izbio u vis... Vidal je uhvatio volej, ali je Romero sjajno reagovao!



Kuva na stadionu!


5 - Počelo je otvoreno, sa nekoliko brzih ulazaka u "crveno" na obe strane, ali bez pravog pasa u završnici. U međuvremenu je i Medel oštro startovao na Mesija...


0 - Intonirane su himne i bilo je - da se naježiš!

Prvo su Argentinci poludeli uz svoj Patriotski Marš, Marcha Patriótica, a onda je ceo stadion zapevao Nacionalnu Pesmu, Canción Nacional, uz tradicionalno pevanje do kraja čak i kada orkestar prestane sa intoniranjem himne..



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC