• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA oduzela Hrvatima bod, novčana kazna...

Autor mondo.rs

Hrvatski fudbalski savez kažnjen oduzimanjem jednog boda u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, moraće da plati 100.000 evra, a dve naredne utakmice kao domaćin igraće bez publike.



Iako je nazivaju "najtežom kaznom" u istoriji hrvatskog fudbala, naše komšije ipak mogu da budu srećne.

Evrpska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas kaznu za pojavljivanje kukastog krsta na stadionu "Poljud" u Splitu uoči kvalifikacione utakmice Hrvatska - Italija za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Objektivno gledano, kako su se nadali, dobro su se udali, što bi rekla stara narodna.

Kazna glasi:

- oduzimanje 1 boda u kvalifikacijama;

- 100.000 evra

- naredne dve utakmice Hrvatska će biti domaćin bez publike (doduše, Hrvatskoj je ostao još samo jedan meč u kojem će biti domaćin - protiv Bugraske, pa će se ova kazna preneti na sledeći ciklus kvalifikacija).

"Hrvatski nogometni savez dobio je izuzetno tešku kaznu, najtežu u svojoj istoriji", piše na sajtu Hrvatskog fudbalskog saveza.

S obzirom na česte ispade, incidente, nerede, iskazivanje raznih vrsta nasilja - verbalnih i fizičkih - Hrvati i ne mogu da budu nezadovoljni.

U odluci Disciplinske komisije UEFA piše da je kazna doneta zbog "rasističkog ponašanja" (iako je ovde reč o čistom nacizmu).

Hrvatska će nastaviti kvalifikacije sa 13 umesto osvojenih 14 bodova, ali i dalje ostaje prva u svojoj grupi sa odličnim šansama da ide na Evropsko prvenstvo u Francusku (Hrvatska sada ima bod više od Italije i tri više od Norveške).

Hrvatski fudbalski savez istakao je da je ovo "nastavak teških kazni Hrvatskom nogometnom savezu zbog ponašanja huligana".

"Hrvatska je zbog izgreda huligana na utakmici Italija - Hrvatska bila kažnjena zatvaranjem jedne tribine i 80.000 evra, a zbog rasističkog ponašanja na susretu Hrvatska - Norveška igranjem pred praznim stadionom i 55.000 evra", podseća Hrvatski fudbalski savez.

MONDO je nešto ranije pitao vas čitaoce šta mislite da će biti kazna. Sudeći po komentarima koji ste poslali na tu vest i anketu... niste pogrešili.

Zašto nismo iznenađeni ovakvom odlukom?

Naravno, nismo u fazonu "da komšiji crkne krava", ali samo letimičan pogled na odluke Disciplinskih organa UEFA u odnosu na Srbiju i Hrvatsku pokazuju različite modele ponašanja.

Za "slučaj dron" Srbija je drastičnije kažnjena iako nije (potpuno) odgovorna za taj incident. Albanci su organizovali provokaciju, a ono što se dešavalo potom je proizvod i posledica te provokacije. Naravno, za to što se dogodilo potom - nema opravdanja.

Ono što je zajedničko Srbiji i Hrvatskoj jesu huligani i loš imidž i reputacija u Evropi i svetu. Ali, isto tako ispadi huligana uz dve zemlje ne tretiraju se podjednako. I jednima i drugima je zajedničko da su "povratnici u kriminalnim delima", da se gleda dosadašnji, prilično "debeo" dosije incidenata i nereda... Ali, ono što nije zajedničko to su odluke, odnosno kazne UEFA.

Da se ne lažemo, ima tu mnogo krivice i do nas. Setimo se samo "slučaja Đenova", raznoraznih huliganskih ispada navijača srpskih klubova u Evropi, potom tuča i incidenata u zemlji. UEFA sve to pomno prati, baš kao što su čelnici FSS i upozorili na to.

Očigledno je da Hrvatski fudbalski savez bolje stoji u UEFA (a verovatno i bolje lobira). Uostalom, prvi čovek hrvatskog fudbala Davor Šuker nedavno je izabran u Izvršni komitet Evropske kuće fudbala. Takođe, jasno je i da UEFA ne bi tek tako izbacila Hrvatsku iz kvalifikacija - pre svega zbog marketinga i novca koji će joj se sliti u kasu od Evropskog prvenstva.

U hrvatskoj reprezentaciji igraju mnoge zvezde evropskog fudbala (Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić...), a oni su marketinški privlačni. UEFA već ima potpisane ugovore sa TV kućama i marketinškim kompanijama, pa im ne bi baš lako objasnila kako to da zbog jednog ispada huligana mora da izbaci Hrvatsku sa EP. Novac je jako bitna, trenutno možda i najbitnija stvar u modernom fudbalu i ne treba da se pravimo slepi. 

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pop73

Sta reci. Zalosno, smjesno, kao da smo u vrticu. Treba da slave ovakvu odluku. Katolici su to.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC