• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Super je ovaj Kup: Barselona - Sevilja 5:4!

Autor mondo.rs

Ludu utakmicu za prvi trofej u sezoni odlučio je precrtani Pedro. Bilo je 4:1 za Barsu, pa 4:4 i onda pogodak čoveka koji se možda tako oprostio od Barselone...

Ako Superkup služi da "otvori" sezonu u UEFA kupovima, ona će biti spektakularna – svi su izgledi.

U borbi za prvi evro-trofej u sezoni 2015/16, dva španska kluba odigrala su nezaboravnu utakmicu završenu u produžecima, uprkos rezultatu 4:1 početkom drugog poluvremena.

Na kraju, Barselona je protiv Sevilje morala da spašava živu glavu i spas je pronašla u igraču koji je navodno pre utakmice u Tbilisiju saopštio ekipi da želi da ide i koji je zbog toga bio ostavljen na klupi. Ali, kada je vrag odneo šalu u Gruziji, Luis Enrike ga je poslao u igru, a...

...golom Pedra Rodrigeza u 115. minutu, rešen je jedan od najdramatičnijih mečeva u istoriji evro-kupova:

SEMAFOR

0:1 – Banega 3
1:1 – Mesi 7
2:1 – Mesi 16
3:1 – Rafinja 44
4:1 – Suarez 52
4:2 – Rejes 57
4:3 – Gameiro pen 72
4:4 - Konopljanka 81
5:4 - Pedro 115

BARSELONA – SEVILJA 5:4, 4:4 (3:1).

Da ne zaboravimo, odmah da vam kažemo da je lako moglo da bude i 5:5, jer su u 120. i 122. minutu igrači Sevilje, Koke i Adil Rami propustili šanse kakve ne propuštaju.

U reprizi Superkupa Evrope iz 2006. godine, kada je u Monaku Sevilja pregazila Barselonu rezultatom 3:0, ovog puta nagovešten je puni revanš Blaugrane, ali to što su igrači na terenu pomislili da je gotovo pri vođstvu od 4:1 u 62. minutu moglo je da ih košta trofeja, četvrtog u 2015. godini.

Na kraju, dizali su u nebesa igrača koji se možda ove večeri na istoku Evrope oprostio od kluba čiji dres nosi od 2004. godine i u kom nikad nije bio lider, a uporno je pokušavao.

Barselona je osvojila peti UEFA Superkup, nakon što je prethodno slavila 1992, 1997, 2009. i 2011. godine, a ukupno rekordan 21. trofej u međunarodnim takmičenjima.



GOLOVI

Andalužani su poveli već u 3. minutu sjajnim golom Evera Banege iz slobodnog udarca sa 18 metara, nakon što je Havijer Maskerano morao "profi" faulom da prekine opasnu akciju "belih".

Međutim, to vođstvo nije trajalo ni pet minuta. Već u 8, nakon što je Luis Suarez srušen na takođe 18 metara od gola, ali na mestu odakle šutiraju levonogi igrači, Lionel Mesi je na adekvatan način odgovorio kolegi iz reprezentacije, Banegi - 1:1!



Obračun Argentinaca u Gruziji nastavljen je već u 16. minutu, kada je na 23-24 metara od gola oboren Ivan Rakitić, a magični Mesi ponovo matirao Beta - 2:1!

Neverovatno!

Potpunu dominaciju Barse u prvom poluvremenu, uz jedan poništen gol Luisa Suareza zbog ofsajda i samo jedne neprijatnosti pred Andreom Ter Štegenom u 40. minutu, potvrdio je Rafinja koji je u 44. minutu preusmerio u gol sjajan pas neumornog Suareza, sa leve strane.

Samo minut ranije, Suarez je pobegao ofsajd zamki igrača Sevilje, izašao sam pred Beta, šutirao i bio zaustavljen, ali nije odustao - otrčao je po loptu koja se odbila na desnu stranu, pogledao, video Rafinju i zabeležio asistenciju.

Gde je stala u prvom, Barsa je nastavila u drugom poluvremenu. Iz konstantnog presinga, što s loptom u nogama što bez nje, Blaugrana je došla u posed na 40 metara od gola Beta, Serđo Buskets poslao je brz i tačan pas u prostor za Suareza, koji nije umeo da promaši - 4:1 u 52 minutu.

Ipak, Emerijev tim tada odbio je da se preda, pa je u 57. minutu veteran Antonio Rejes poentirao na centaršut sa desne strane za 4:2! I to nije bilo sve.

Već u 72. minutu, nezainteresovanu Barselu kaznio je Kevin Gameiro golom iz penala, nakon što je sudija Vilijam Kolum počastio Žeremija Matjea samo žutim kartonom. Matje je s leđa povukao Viktora Vitola u gol-šansi, što neke sudije kažnjavaju "duplo", crvenim i penalom.

Kolum je odlučio drugačije, a s bele tačke Gameiro nije dao šansu Ter Štegenu.

A, onda - POTPUNI ŠOK ZA BARSU!

U 81. minutu rezervista Imobile uzeo je loptu rezervisti Bartri i pronašao rezervistu Konopljanku koji je "sam kao duh" samo zakucao loptu u mrežu Barselone za neverovatnih 4:4.

Ko je mogao da stavi tačku na ovakav meč? Pa, niko drugi osim Pedro, čovek koji je navodno uoči utakmice zatražio transfer i zato bio stavljen na klupu (bio je planiran da počne). Kad nije imao kud, Enrike ga je uveo, a Pedro u 115. minutu na petercu pokupio "otpadak" posle drugog šuta Mesija u ramaku od par sekundi i zakucao loptu pod prečku nemoćnog Beta, koji je sekund ranije maestralno odbranio udarac Mesija poslat ispod živog zida.



Sve do 1998. godine igrale su se dve utakmice u borbi za Superkup, osim 1991. kada je UEFA zbog napete situacije u Jugoslaviji odlučila da prvak Evrope, Crvena zvezda, ne bude domaćin Mančester junajtedu, već da se igra samo u Mančesteru. Englezi su dobili taj meč golom Brajana Meklera u 67. minutu.

Ukupno gledano, od 1972. godine do danas skor je 22:19 za osvajače Kupa, tj. Lige šampiona. Do 1999. prvaci Evrope igrali su protiv osvajača Kupa pobednika Kupova, a gašenjem tog takmičenja na scenu su stupili pobednici Kupa UEFA, takmičenja koje se od 2009. zove Liga Evrope.

Prošle godine, Real Madrid je pobedio Sevilju rezultatom 2:0 i sprečio da ukupan skor bude 20:20.

Dominacija španskih timova u evro-kupovima ogleda se i kroz ovaj revijalni meč kojim tradicionalno počinje fudbalska sezona u Evropi. Barselona ili Sevilja bili su akteri šest od poslednjih deset mečeva, a od 2008. godine pa do danas, kada će opet pobediti Španci, samo je Bajern 2013. godine uspeo da prekine dominaciju klubova iz La Lige pobedom nad Čelsijem na penale.



Inače, "prenos" iz Tbilisija počeo je vestima o tome da je Pedro Rodrigez, koji se nalazi u pregovorima sa Mančester junajtedom i Mančester sitijem, uoči polaska na utakmicu sa Seviljom saopštio da želi da ode iz kluba (Barsa želi da ga zadrži, a neće spustiti cenu ispod 30 miliona evra).

Nezvanično, zbog toga je mesto u startnoj postavi zauzeo Rafinja, s obzirom na to da standardni Nejmar nije mogao da igra zbog povrede.

Trener Sevilje Unai Emeri u startnih 11 nije uvrstio najzvučnija pojačanja kluba ovog leta, Stivena Enzonzija (Stouk), Jaga Aspasa (Liverpul), Gaela Kakutu (Čelsi), Marijana (Bordo), Jevgenija Konopljanku (Dnjepar) i Ćira Imobilea (Dortmund). U startnoj postavi bio je samo Adil Rami (Milan), a kasnije su zaigrali i Marijano i Konopljanka i Imobile, što je Sevilji donelo ekspresnih 4:4 posle nagoveštaja katastrofe.



BARSELONA: Ter Štegen – Alveš, Pike, Maskerano, Matje – Buskets, Inijesta, Rakitić – Rafinja, Mesi, Suarez.

SEVILJA: Beto- Koke, Rami, Krikovjak, Tremulinas – Banega, Kron-Deli, Ibora – Vitolo, Gameiro, Rejes.

TOK UTAKMICE:

KRAJ NEVEROVATNE DRAME!

122 - NEMOGUĆE ŠTA U DVA NAVRATA NISU POGODILI ANDALUŽANI!

Prvo se obrukao Koke, a onda Rami nisu pogodili ono što se MORA pogoditi. Dva puta je malo, malo falilo da bude 5:5.



115 - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! PEDRO!?

SAMO JE ON MOGAO OVO DA REŠI (mada nije gotovo).

Mesi je tukao iz slobodnog udarca i pogodio živi zid, lopta mu se vratila na volej koji je jako poslao ispod živog zida i naterao Beta na maestralnu intervenciju, ali sve je to lukavo pratio Pedro i na odbijenu loptu natrčao poslavši je pod prečku - 5:4!



105 - Krikovjak, važan igrač u sredini terena za Sevilju, ne može da trči. Pati od grčeva. Prijaće mu odmor.

100 - Barselona napada, Sevilja se povukla i čeka šansu iz kontre. Međutim, umor je stigao i jedne i druge, nema žustrine i brzine u igri.

98 - Za sada, najzanimljiviji trenutak u produžecima je ovaj lakat koji je dobio Pike.



95 - Enrike nema kud, mora da ubaci u igru "buntovnika" Pedra! Kakav bi to scenario bio da baš on, nakon što je zatražio transfer, reši ovo finale u bilo kom smislu.

PRODUŽECI!

90 - Umalo treći gol Mesija iz slobodnjaka - OKRZNULA JE LOPTA STATIVU!

Kakav bi to scenario bio, ali Mesi je zamalo bio neprecizan. Centimetri su ga delili da uradi nešto što je davno uradio Siniša Mihajlović, kada je postigao het-trik iz slobodnjaka.

81 - GOOOOOOOOOOOOOOL! NEVEROVATNO!

Posle 4:1 - 4:4! Glavni akteri, rezervisti - Imobile, Bartra i Konopljanka. Sevilja je IZJEDNAČILA!



80 - Enrike želi da se brani i uvodi Bartru, Emeri želi golove i uvodi Imobilea i Marijana.

Može li Sevilja do spektakularnog izjednačenja!

72 - GOOOOOOOOOOOOOOOL! NIJE GOTOVO!

Previše opuštenu odbranu Barselone kaznio je Gameiro golom iz penala u 72. minutu za "7+" - 4:3. Matje je srušio Vitola, a Gameiro zakucao loptu u gol.

68 - Treneri menjaju kapitene. Enrike izvodi Inijestu, koji predaje kapitensku traku Mesiju, Emeri menja Rejesa, ljutog Rejesa, koji predaje traku Kokeu. Ušli su Serđi Roberto i novajlija, Konopljanka, najbolji dribler Lige Evrope prošle sezone.

57 - GOOOOOOOOOOOOOOOL!

Sevilja ne želi da se preda. Brza akcija "belih" i lep gol veterana Rejesa - 4:2!


52 - GOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Greška na sredini terena igrača Sevilje i četvrti gol u razmaku od par sekundi. Tačan pas Busketsa i rutinska realizacija Suareza. Barsa vodi 4:1, pa tako pobeda Atletika nad Čelsijem od 4:1 iz 2012. godine može da bude "skinuta" sa liste najubedljivijih u eri "na jednu pobedu".



POLUVREME!





44 - GOOOOOOOOOOOOOOL!

Gotovo?

Barselona vodi 3:1 već u prvom poluvremenu, a moglo je da bude i 4:1 da Suarezu (opravdano) pre toga nije poništen gol zbog ofsajda. U 44. minutu, Suarez je istrčao sam pred Beta, ovaj mu je nogom odbranio udarac, ali je Urugvajac bio uporan, stigao je do lopte, video Rafinju da se "pojavljuje" i - 3:1.

Pogledajte...



24 - Osokoljen golovima iz slobodnjaka, Mesi je probao "bezobrazno" i iz kornera, direktno. Lopta je išla u gol, ali je Beto očekivao opasnost.



16 - GOOOOOOOOOOOOOOL!

Šta se ovo događa!?

Tačno osam minuta posle prvog gola iz slobodnjaka, Mesi postiže još jedan. Sa veće daljenosti! Dva od dva na otvaranju sezone, kao da šutira penale u košarci. A, u sezoni 2014/15, Mesi je postigao dva gola iz slobodnih udaraca iz 55 pokušaja!?

Ovog puta oboren je Rakitić, a scenario je bio isti - i lopta i Beto u mreži!



8 - GOOOOOOOOOOOOOOOL!

Ekspresan odgovor Mesija. Znao je Beto da će mu biti teško čim je Suarez pao na ivici kaznenog prostora, ali iskosa sa desne strane, odakle je Mesi poslao neodbranjiv udarac i revanširao se kolegi, "gaučosu", Banegi - 1:1!



3 - GOOOOOOOOOOOOOOOL!

Kakav početak utakmice. Maskerano je morao da pravi faul da bi zaustavio opasan napad Sevilje, ali je uradio to na 18 metara od gola, sa mesta odakle desnonogi igrači mogu lako da prebace živi zid i zatresu mrežu - upravo to je sjajno uradio Banega!

Argentinac nije dao nikakve šanse Nemcu Ter Štegenu da se istakne - 0:1!



1 - Počeo je meč. Kapiten Barselone je Andres Inijesta, koji je u internom glasanju u svlačionici dobio najviše glasova.

- Posle "evrovizijskog" otvaranja utakmice, počeo je meč u kojem Barselona prvi put u istoriji nastupa u dresovima na horizontalne pruge. Sevilja u standardnim belim dresovima, ovog puta sa crvenim štucnama.

- Procentualno, najmanje uspeha u Superkupu imaju Hamburg (0-2), Porto (1-3) i Bajern (1-3).

- Španci imaju 12 trofeja, odnosno 21 učešće u finalu. Italijani imaju devet trofeja iz 13 finala.

- Barselona je četiri puta osvajala Superkup i četiri puta bila poražena.

- Rekorder po broju osvojenih trofeja je italijanski Milan (5), koji ima i dva poraza u finalima.

- Pobedniku Superkupa pripašće tri miliona evra, poraženom 2,2 miliona.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC