• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fondacija Lam: Lopta prije piva iz akumulatora

Filip Lam, osim što igra za Bajern, dio svog novca i vremena odvaja i za djecu u Africi, koja nemaju gdje da igraju fudbal.

 Fondacija Lam: Lopta prije piva iz akumulatora  Izvor: MONDO

Njegova fondacija djeluje baš u zemlji budućeg okršaja najboljih reprezentacija svijeta.

Mladi talenti, međutim, nemaju gdje da treniraju. Lam dobro zna da su uslovi za trening i stručni rad veoma važni za uspješnu karijeru jednog igrača.

"Talenat je tu. Svaki dan sa djecom igramo fudbal i vidimo da imaju osjećaj za loptu. Nažalost ovde djeca ne dobijaju podršku poput djece u Njemačkoj. Moja je namjera da svojom Fondacijom to promijenim, da pomognem toj djeci", izjavio je njemački reprezentativac u intervjuu za "Dojče vele".

Lam je prvi put u Afriku otputovao 2007. godine i to iz radoznalosti. Ono što je tamo vidio ga je pogodilo.

"Priroda je predivna, ali bilo mi je veoma teško kada sam vidio tu bjedu. Zato se moja fondacija brine o djeci koja žive u tim lošim uslovima"

Jedan od projekta Filipa Lama realizuje se u Soul Sitiju. Uz ivicu igrališta stoji Nijemica Ime Tom, terapeutkinja, koja već dugo živi u Južnoj Africi. Ona koordinira poslove Fondacije u tom gradu.

"U ovom naselju živi 20.000 ljudi. Nema struje. Kuće su napravljene od onoga što se nađe po ulicama. I po 13 osoba živi zajedno u jednoj sobi", priča Ime Tom.

Izgradnja fudbalskog igrališta u Soul Sitiju je "Filip Lam Fondaciju" koštala 45.000 evra. Ali je svaki evro uložen u budućnost djece, naglašava Tom.

"Ovde je sad prava fudbalska euforija. Ova djeca poslije nastave, koja traje do 14 časova, nemaju šta da rade. Zbog toga ima dosta alkoholičara. Djeca piju pivo koje se proizvodi u automobilskim akumulatorima. To je vrlo otrovno i djeca zato brzo stare. A sada, imaju gdje da se igraju".

"Lam Fondacija" nije jedina u Južnoj Africi. "Gol za Afriku", holandskog fudbalera Klarensa Sedorfa ili "Fudbal za nadu", ideja koja se realizuje pod pokroviteljstvom FIFA, takođe podržavaju razne projekte.

I zbog ovoga je dobro što se Mundijal održava u Južnoj Africi, jer na djecu treba misliti i poslije finalne utakmice, 11. jula 2010. godine.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC