• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SERIJA A: Pjanić i Džeko uništili Juventus

Autor mondo.ba

Kolonija bh. igrača u Romi odlučila je prvi veliki derbi u Seriji A ove sezone. Rimljani su potpuno nadigrali aktuelnog šampiona i stigli do sjajne pobjede na "Olimpiku". Prvi put u Istoriji, Juventus je poražen u dva uvodna meča sezone.

Odavno ekipa Juventusa nije djelovala ovako razbijeno.

Aktuelni šampion pružio je blijedu partiju na rimskom "Olimpiku", pa je razigrana Roma predvođena bosanskohercegovačkim reprezentativcima Miralemom Pjanićem i Edinom Džekom stigla do velikog trijumfa u prvom derbiju ove sezone u Seriji A.

ROMA - JUVENTUS 2:1 (0:0)
/Pjanić 61, Džeko 79 - Dibala 87/

ROMA: Šćešni; Florenci, Manolas, De Rosi, Dinj; Pjanić, Kejta, Najngolan; Salah (od 77. Iturbe), Džeko (od 94. Ibarbo), Falke (od 89. Ljajić).

JUVENTUS: Bufon; Kaseres, Bonući, Kjelini; Lihtštajner (od 73. Pereira), Sturaro, Padoin (od 75. Kvadrado), Pogba, Evra; Dibala, Mandžukić (od 62. Morata).

Roma je furiozno krenula u prvih pet minuta, ali iz tog početnog pritiska nije uspjela da dođe do ozbiljnijih prilika.

Ubrzo se i Juventus probudio, ali očigledna je bila namjera trenera aktuelnog šampiona Masimilijana Alegrija da se više orijentiše na odbranu svog gola i pokuša da preko Marija Mandžukića i Paola Dibale, koji se prvi put našao u početnoj postavi, brzim kontrama ugrozi gol Rome.

U 24. minutu Rimljani su imali veliku priliku, a gosti mnogo sreće. Muhamed Salah je povratnom loptom uposlio Miralema Pjanića, koji je odlično šutirao sa ruba šesnaesterca, Bufon je bio nemoćan, ali je reprezentativac BiH pogodio samo desnu stativu.

...
Izvor: YouTube

Sudija Nikola Ricoli, kojem je ovo 300. meč u karijeri, imao je mnogo posla, što je i normalno za derbiju između Rome i Juventusa. Zbog neopreznih startova, Pol Pogba i Đorđo Kjelini zaradili su javne opomene.

Mnogo uzbuđenja viđeno je i u nastavku. Još jednom je Pjanić zaprijetio u 57. minutu, kada je nakon velike gužve u šesnaestercu Juventusa šutirao iz okreta, ali bio je to lak plijen za Bufona.

Dva minuta kasnije još jedna sjajna prilika za Romu. Odbila se lopta do Edina Džeke, koji je šutirao iskosa sa desetak metara, ali pravo u čuvara mreže crno-bijelih.

U nastavku akcije dosuđen je prekršaj za Romu. Loptu je namjestio Miralem Pjanić i majstorski pogodio mrežu bespomoćnog Bufona, koji se nije ni pomjerio - 1:0!

...
Izvor: YouTube

Samo četiri minuta kasnije slična situacija na drugoj strani. De Rosi je igrao rukom na samoj ivici šesnaesterca, ali je Dibala očajno šutirao.

Mogao je i Pogba u 71. minutu do gola, ali je glavom šutirao pored gola, da bi već u sljedećem napadu Rađa Najngolan odlično šutirao iz daljine, da bi Bufon još jednom spasio Juventus.

Krenuo je šampion na sve ili ništa nakon primljenog gola, Alegri je pojačao napad, ali je medvjeđu uslugu svom timu napravio Patris Evra. Za samo dva minuta nekadašnji francuski reprezentativac zaradio je dva žuta kartona, pa je Juventus posljednjih petnaestak minuta odigrao sa igračem manje.

Minut kasnije, sve je bilo riješeno. Bh. "dijamant" postigao je svoj prvi gol u Seriji A za 2:0Jago Falke je centrirao sa lijeve strane, a Edin Džeko udarcem glavom smjestio loptu iza Bufonovih leđa.

...
Izvor: YouTube

Poigravali su se igrači Rome nakon drugog pogotka. Sejdu Keita izgubio je loptu, krenuo je brz kontranapad gostiju, koji je Dibala svojim prvim golom za Juventus pretvorio u 2:1.

...
Izvor: YouTube

Fenomenalnom intervencijom Vojček Šćešni odbranio je udarac Leonarda Bonućija u 92. minutu. Vremena za promjenu rezultata više nije bilo.

BOJKOT

Romini najvatreniji navijači na južnoj tribini odlučili su da ne navijaju tokom duela sa Juventusom nezadovoljni pojedinim odlukama italijanskog saveza. U prošloj sezoni Roma je bila jedan od klubova koji je najviše kažnjavan zbog ispada svojih navijača.

Samo četiri puta u istoriji Serije A tim koji je izgubio na otvaranju prvestva stigao je do titule na kraju. Zanimljivo, sva četiri puta bili su to timovi iz Torina. Juventus je to uradio u sezonama 1932/33 i 1974/75, a gradski rival Torino 1942/43 i 1975/76. Ipak, nijedan od ovih poraza nije bio na domaćem terenu.

Torinski crno-bijeli nikada do sada nisu izgubili u dva uvodna meča prvenstva.

Podsjetimo, u prvom kolu tekućeg prvenstva Juventus je potpuno neočekivano poražen na svom stadionu od Udinezea 0:1. Ujedno, to je bio prvi poraz Juventusa na startu prvenstva na domaćem terenu u istoriji, ali i prvi domaći neuspjeh "Stare dame" nakon 31 mjeseca.

SERIJA A - 2. KOLO:

Roma - Juventus 2:1 (0:0)
/Pjanić 61, Džeko 79 - Dibala 87/

Atalanta - Frozinone (20.45)
Karpi - Inter
Kjevo - Lacio
Đenova - Verona
Napoli - Sampdorija
Torino - Fiorentina
Udineze - Palermo

Odigrano u subotu:

Milan - Empoli 2:1 (1:1)
/Baka 16, Luiz Adrijano 69 - Saponara 20/

Bolonja - Sasuolo 0:1 (0:0)
/Floro Flores 86/

TABELA: Sasuolo (+1) 6, Roma (+1) 4, Sampdorija 3, Kjevo 3, Fiorentina 3, Lacio 3, Torino 3, Inter 3, Palermo 3, Udineze 3, Verona 1, Frozinone 0, Napoli 0, Atalanta 0, Đenova 0, Empoli 0, Milan 0, Karpi 0, Juventus (+1) 0, Bolonja (+1) 0.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC