• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko načeo Belgijance, nedovoljno bar za bod

Autor mondo.ba

Reprezentacija Belgije savladala je BiH 3:1 (2:1) na stadionu "Kralj Boduen" u Briselu u meču sedmog kola grupe B kvalifikacija za EURO 2016. Iako je Džeko donio prednost "zmajevima", Belgijanci preokretom stigli do trijumfa.

Bosna i Hercegovina, uprkos ranom vođstvu, nije uspjela da osvoji bar bod u Briselu protiv Belgije u sedmom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

BELGIJA - BIH 3:1 (2:1)
/Felaini 23, De Brujne 43, Azar 78 penal - Džeko 15/

BELGIJA: Kurtoa, Kompani, Vermalen, Vertongen, Aldervereld, Felaini, Vitsel, Naingolan, Azar, De Brujne (od 89' Mertens), Lukaku (od 82' Origi). Selektor: Mark Vilmots.

BIH: Behović, Spahić (od 56' Šunjić), Mujdža, Vranješ, Bešić, Kolašinac (od 72' Hajrović), Medunjanin, Pjanić, Lulić, Višća, Džeko. Selektor: Mehmed Baždarević.

Sve je dobro počelo za tim Mehmeda Baždarevića. U 15. minutu Mensur Mujdža prošao je po strani, centrirao u srce šesnaesterca domaćih, gdje je odlično reagovao Edin Džeko i glavom lobovao Tiba Kurtou.

Bh. "dijamantu" ovo je bio peti gol protiv Belgije, a zanimljivo da je napadač Rome bio strijelac u svakom meču koji je igrao protiv "crvenih đavola".

Ipak, slavlje "zmajeva" trajalo je samo osam minuta. Nakon kornera, Maruan Felaini bio je najprisebniji u skoku i zatresao mrežu Asmira Begovića za 1:1.

Kada se očekivao kraj prvog poluvremena, Belgijanci su stigli do potpunog preokreta. Kevin de Brujne vidio je "rupu" u odbrani BiH, šutirao i prevario Begovića za vođstvo Belgije.

U nastavku su bh. fudbaleri krenuli ofanzivnije ka golu Kurtoe, koji je odlično branio u ovom meču. U nekoliko navrata sjajno je reagovao i onemogućio gostima da dođu do izjednačenja.

Kada nisu uspjeli "zmajevi", stigla je kazna. Eden Azar u 77. minutu napravio je pravi "slalom" u šesnaestercu BiH, neoprezno je na njega startovao Ognjen Vranješ, pa je portugalski sudija Žorž de Souza opravdano dosudio jedanaesterac. Azar je preuzeo odgovornost i savladao klupskog kolegu iz Čelsija na golu BiH za konačnih 3:1.

Ovim trijumfom Belgija je došla nadomak plasmana na EURO 2016, dok Baždarevićevom timu poslije novog neuspjeha ostaje nada da mogu izboriti treće mjesto i plasman u baraž, s obzirom da je Vels golom Gereta Bejla slavio na Kipru, čime su "ostrvljani" stigli nadomak cilja.

REZULTATI 7. KOLA:
Belgija - BiH 3:1 (2:1)
Kipar - Vels 0:1 (0:0)
Izrael - Andora 4:0 (4:0)

TABELA: Vels 17, Belgija 14, Izrael 12, Kipar 9, BiH 8, Andora 0.

TOK UTAKMICE:

- kraj utakmice -

84 - Kurtoa ponovo spašava "crvene đavole". Višća je petom uposlio Džeku, koji je iz prve šutirao, ali raspoloženi golman Belgije ponovo čini čuda. Odmah u nastavku akcije, na drugoj strani odlično brani Begović.

81 - Miralem Pjanić izveo je slobodan udarac, lopta je u živom zidu pogodila Lukaku, odbila se do Hajrovića, koji topovski šutira, ali pravo u golmana domaćih.

78 - GOOOOL!!! Eden Azar siguran je sa "bijele tačke". Upravo je igrač Čelsija napravio pravi slalom, prevario odbranu "zmajeva", a onda ga je Ognjen Vranješ sapleo i dosuđen je jedanaesterac za Belgijance. Azar je bio uspješniji od klupskog kolege Begovića i povisio na 3:1.

77 - Penal za Belgiju.

73 - Najveća prilika u drugom dijelu meča. Lukaku je izašao sam ispred Begovića, ali je čuvar mreže "zmajeva" na vrijeme istrčao, "skratio ugao" i uspio da odbrani nezgodan šut i loptu pošalje u korner. Nakon ubacivanja iz ugla, još jednom je Lukaku zaprijetio, ali ostaje 2:1.

72 - Baždarević pravi drugu izmjenu. Izet Hajrović ušao je u igru umjesto Seada Kolašinca.

67 - I Senad Lulić pokušava, sa ruba šesnaesterca, ali i dalje nema promjene rezultata. Sada BiH ima nešto više od igre.

62 - Još jedna šansa za gostujuće igrače. Džeko je bio u prodoru, šutirao, ali je Aksel Vitsel u posljednjem trenutku izblokirao šut kapitena "zmajeva" i lopta je završila u korneru.

58 - Velika prilika za BiH. Haris Medunjanin sjajno je šutirao iz voleja, ali Kurtoa još jednom pokazuje svoje kvalitete.

56 - Spahić ipak ne može nastaviti utakmicu. Umjesto njega u igri je Toni Šunjić.

54 - Prvi žuti karton na utakmici, i to za Seada Kolašinca. Nespretno je reagovao i nepropisno zaustavio strijelca drugog pogotka za Belgijance De Brujnea.

54 - Emir Spahić primio je nezgodan udarac još u prvom poluvremenu, ali selektor Mehmed Baždarević nije odlučio ništa da mijenja. Ipak, čini se da Spahić i u nastavku osjeća posljedice tog udarca.

52 - Nekoliko opasnih napada reprezentativaca BiH, ali bez konkretne završnice.

46 - Počelo je drugo poluvrijeme.

- kraj prvog poluvremena -

43 - GOOOOL!!! Potpuni preokret Belgije. Kevin de Brujne sjajno je šutirao iz daljine, prevario Begovića i postigao prelijep gol za vođstvo domaćih 2:1. Nije idržala odbrana BiH da na odmor ode sa neriješenim rezultatom.

40 - Bliži se kraj prvog poluvremena u Briselu. Nema ozbiljnijih prilika.

31 - Belgijanci imaju veći posjed lopte i vrše pritisak poslije izjednačujućeg gola. Pokušao je sada Lukako glavom, ali je lopta završila pored desne stative Begovićevog gola.

26 - Nakon petnaestak minuta rovovske borbe između dva šesnaesterca, dva brza pogotka, po jedan na obje strane.

23 - GOOOOL!!! Nije dugo trajalo slavlje "zmajeva": Maruan Felaini pobjegao je Vranješu, najbolje se snašao nakon prekida i izjednačio na 1:1.

15 - GOOOOL!!! EDIN DŽEKO 0:1! Peti gol "dijamanta" u duelu sa Belgijancima. Mensur Mujdža odlično je centrairao sa desne strane, Džeko još ljepše šutirao glavom, a golman domaćih Tibo Kurtoa ostao je kao "ukopan" i lopta mu je završila iza leđa.

Kakva majstorija Edina Džeke! Bravo Dijamantu!Kliknite "Like" i podržite nas!

Posted by AM Sport on четвртак 3. септембар 2015.

10 - Miralem Pjanić izveo je prvi korner za BiH na meču, ali nema uzbuđenja pred domaćim golom.

3 - Prva prijetnja po gol Asmira Begovića, ali je Ognjen Vranješ stigao do lopte prije Romela Lukakua i otklonio opasnost.

1 - Počeo je duel u Briselu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC