• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija izbegla debakl u 100. utakmici!

Autor mondo.rs

Stotu utakmicu pod imenom Srbija i prelaska na crvenu boju pamtiće po porazu koji je mogao da bude katastrofalan, da su Francuzi 90 minuta igrali kao u prvih 30.

Ostaće zapisano da je fudbalska reprezentacija Srbije u jubilarnoj 100. utakmici od osamostaljenja zemlje 2006. godine doživela rezutlatski minimalan poraz u Bordou, protiv jake, motivisane i organizovane Francuske.

Ovog ponedeljka, 7. septembra 2015. godine, reprezentacije dve zemlje sastale su se 31. put i "petlovi" su pobedili 12. put, mi ostali na onih devet pobeda koje nam je doneo Dragan Stojković Piski još 1988. godine: Francuska - Srbija 2:1 (2:1).

Tako će izgledati ova utakmica za pet, deset godina kada neko bude kopao po novijoj istoriji srpskog fudbala i ceo događaj bude posmatrao kroz statistiku i istoriju.

Međutim, utisak koji nosimo posle 90 minuta igre na novoizgrađenom "Matmu Atlantik" stadionu, na kojem će biti odigrano i Evropsko prvenstvo naredne godine (na kojem nas, to već dugo znamo, neće biti), gorak je.

FRANCUSKA: Loris – Tremulinas, Mangala, Varan, Sanja – Šniderlan, Pogba, Matuidi – Grizman, Valbuena, Žiru. SRBIJA: Rajković – Tomović, Ivanović, Spajić, Obradović – Fejsa, Gudelj, Matić – Marković, Tadić, Mitrović.

Prosto, selektor Radovan Ćurčić, iako se radilo o reviji, poslao je na teren reprezentaciju spremnu za potpuni bunker, sa trojicom manje-više klasičnih defanzivnih vezista i, ono što smo gledali do 30. minuta zabrinulo bi i selektora Gibraltara.

Francuzi su se bukvalno poigravali sa našim igračima, napadali u talasima, ekspresno poveli 2:0, a samo zahvaljujući sjajnim odbranama mladog Predraga Rajkovića i dekoncentraciji kasnije izviždanog Olivijea Žirua, nije bilo 3:0 ili 4:0 do finiša prvog poluvremena.

Nezaustavljivi Blaz Matuidi prvo nas je "otvorio" glavom, pa "oborio" volej udarcem levom nogom koji nam je pocepao mrežu i samopouzdanje i sreća, pa je u 40. minutu, u finišu druge smislene akcije našeg tima na utakmici, Aleksandar Mitrović stajao baš tamo gde je šutirao Lazar Marković, pa se upisao u strelce za, ispostaviće se, konačnih 2:1.

Taj rezultat odbranio je Rajković u 92. minutu, kada je zaustavio poslednji nalet "petlova" i oštar udarac Martjea Debušija, čiji je selektor Didije Dešan čestim izmenama u drugom poluvremenu doprineo padu tempa i dinamike u igri naših protivnika, koji će žaliti i za velikom šansom sjajnog Antoana Grizmana s početka drugog poluvremena. Tada je grešku nesigurnog i neuklopljenog Ljubomira Fejse, as Atletiko Madrida umalo kaznio golom – pogodio je stativu.

Odlično smo prošli ove večeri s obzirom na to s kakvom smo idejom uopšte izašli na teren i kako smo izgledali do poluvremena, kada je Ćurčić priznao da mu usađena potreba za defanzivom radi o glavi, pa je na teren poslao Adema Ljajića i Filipa Kostića, a potom i Zorana Tošića. Tek tada, a bilo je prilično kasno da bismo pričali o korektnom izdanju našeg tima, bili smo "gore" kod Uga Lorisa i napravili nekoliko neprijatnosti sigurnoj odbrani domaćina narednog Evropskog prvenstva, bivših dvostrukih prvaka Evrope.

Ovo je šesta uzastpona utakmica u kojoj naša reprezentacija nije pobedila Francusku.

GOLOVI


1:0 - Strelac oba gola bio je Blaz Matiudi. Prvi je postigao u 9. minutu na centaršut Bakarija Sanje, nakon što kapiten naše reprezentacije Branislav Ivanović nije dobro ispucao loptu u polje, već je samo "pronašao" Morgana Šniderlana na 30 metara od gola.

Usledio je pas na stranu za Sanju, koji je našu poroznu odbranu "pocepao" idealnim centaršutem na peterac, a Matuidi savladao statičnog Predraga Rajkovića.

2:0 - Isti igrač u 25. minutu, posle nekoliko neverovatnih šansi za "petlove" i par odbrana Rajkovića, postigao je fantastičan gol, volej udarcem levom nogom sa 18 metara. Matuidi je sačekao izbijenu loptu Nemanje Matića, posle kornera Francuske i postigao pogodak za TV špice.

2:1 - Tek tada, iz druge opasne akcije koju smo organizovali na utakmici, postigli smo pogodak. Matić je "izbacio" Dušana Tadića na levo krilo, odakle je naš "plej" poslao sjajan centaršut, lopta je stigla do Lazara Markovića koji je uhvatio volej iz prve, ali ne bi bio precizan da se na putu između njegove kopačke i gol-auta nije nalazio naš centarfor Aleksandar Mitrović, koji je poslužio kao skretničar.

Od Mitrovićevih kolena lopta se odbila u mrežu pored nepomičnog Uga Lorisa. Igrao se 40. minut.

(SNIMKE SVA TRI GOLA POGLEDAJTE U "LIVE" SEKCIJI IZVEŠTAJA)

Ovo je jubilarna, 100. utakmica reprezentacije Srbije od osamostaljenja 2006. i debija u Češkoj, kada je Danko Lazović postigao istorijski, prvi gol za "orlove" u crvenim dresovima, a naš tim pobedio 1:3.

Naš selektor Radovan Ćurčić odlučio je da mladom golmanu Predragu Rajkoviću pruži šansu u revijalnoj utakmici umesto standardnog Vladimira Stojkovića. To Rajkoviću nije prvi meč za seniorski tim "orlova", jer je debitovao još kod Siniše Mihajlovića u meču sa Kolumbijom.

Od raspada SFRJ, skor između SR Jugoslavije, SCG i Srbije sa Francuskom je – 0-2-4.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ! DOBRO SMO PROŠLI!


85 - VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU!

Konačno smo dočekali grešku Francuza, Tremulinas je dodao do Tošića, koji se kao munja uputio ka golu Francuza i poslao pas u prostor za Škuletića, ali dovoljno prejak da Loris istrči i "uđe u noge" našem centarforu koji je mogao samo da ga napuca u telo.

Šteta. Mogli smo do 2:2 iako smo "debelo" nadigrani.

81 - Fejsa je bar peti put na utakmici vratio loptu Rajkoviću.

80 - Nakon što je publika u Bordou zvižducima "častila" Francuze za 20-ak praznih minuta i obaranje tempa, a malo i zbog ulaska Antoana Martijala, "petlovi" su ponovo počeli da kljucaju našu odbranu i stvorili dve, tri opasne situacije pred Rajkovićem ali bez završnog udaraca.

U međuvremenu, Ćurčić je napravio još jednu izmenu - Škuletić umesto Mitrovića.

70 - Prvi korner za "orlove" posle sat i 10 minuta igre. Kostić ga je izveo, svi naši visoki igrači bili su tu, ali su se Francuzi lako odbranili, a onda je krenula kontra "petlova".

62 - Čudna scena. Zvižduci za Žirua u trenutku kada ga je Dešan izveo i ubacio Benzemu. Da li ga navijači u Bordou ne vole još iz vremena dok je igrao za Monpelje, iz nekog razloga, ili su samo nezadovoljni što se ispromašivao za sat vremena na terenu, ostaje nepoznanica.

Inače, tempo je malo opao, pa je i Rajkoviću lakše od one stative Grizmana.

57 - Još jedna izmena kod nas, Tošić - Marković.

55 - Ljajić umesto Gudelja, Kostić umesto Tadića. Dakle, bar na papiru, igraćemo nešto ofanzivnije. Izmena Tadić - Kostić koncepcijski ne menja ništa, s tim da je Ljajić ofanzivniji vezista po prirodi od Gudelja.

Hajde da vidimo kako će ovo izgledati.

53 - Ori se "Marseljeza" na stadionu, akapela, iz grla 45.000 navijača. Impresivno!

51 - STATIVA!

Novo poluvreme, stara priča. Ovog puta "prodao je" Fejsa, koji je sjajno uposlio novajliju Kondogbiju na 30 metara od našeg gola, as Intera odmah ubacio Grizmana u šansu, koji je lako prošao pored Spajića i savladao Rajkovića, ali pogodio - stativu! Lopta mu se čak i vratila u posed, ali toliko iskosa da nije uspeo iz drugog pokušaja da postigne gol.

Ćurčić je tada prijavio dvostruku izmenu.

46 - Drugo poluvreme pred 45.000 gledalaca, i kusur, neće početi dvostruki strelac Matuidi, kojeg je zamenio Kondogbija, kao i asistent Sanja, umesto kojeg je ušao Debuši. Kod nas nema izmena.

POLUVREME: Imamo FANTASTIČAN rezultat s obzirom na to kako smo igrali, izgledali, kako smo se borili i snašli na terenu. Izašli smo sa četiri defanzivna igrača i trojicom zadnjih veznih i bili sabijeni u 20 metara u najvećem delu prvog poluvremena, ali i dalje "smo u igri" - 2:1.





45 - KOJA VEĆ ŠANSA ZA ŽIRUA!

Centarfor Arsenala mogao je opet da pogodi gol Rajkovića, ali je njegov klizeći start i udarac nogom u padu bio malo neprecizan. Žiru se probio između Ivanovića i Spajića i umalo bio koban po Rajkovića.

41 - UMALO 3:1!

Ne ide Žirua danas. Ovog puta u skoku je nadvisio Matića, ali je bio neprecizan udarcem glavom, a potom je Pogba izigrao dvojicu naših igrača na polovini terena i podigao atmosferu na stadionu.

40 - GOL! ZA SRBIJU! SMANJILI SMO!

Iz druge akcije na utakmici koja je imala smisla, dali smo gol. Doduše uz dozu sreće. Matić je uposlio Tadića, ovaj sjajno centrirao, Marković je probao volej udarcem, ali je lopta pogodila Mitrovića i završila u mreži - 2:1!



25 - BILO JE PITANJE VREMENA - 2:0!

I to kako... Golčinom Matuidija, kakva se retko viđa, Francuzi su uradili ono što su mogli bar 4-5 puta pre toga. Da postignu gol. Delujemo beznadežno.

Uživajte...



20 - NEVEROVATNO!

Francuzi su nas izigrali kao na malom fudbalu, Tremulinas je centrirao sa leve strane, Grizman iz prve poslao idealnu loptu u prostor za Žirua, a centarfor Arsenala se obrukao. Sam je bio pred Rajkovićem i šutirao pored gola sa 10-11 metara.



18 - VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU!

Nismo prešli pola 18 minuta, a onda smo mogli, tj. morali da damo gol! Matić je pobegao po levoj strani, izdržao dva duela i poslao idealnu loptu po zemlji, nazad na penal, odakle je Gudelj iz punog trka tukao, ali je Loris bio na mestu!

17 - OPET JE OPASNO!

Ovog puta na centaršut Tremulinasa sa leve strane skočio je Varan i bio malo neprecizan. Niko ga nije čuvao, bio je na sedam metara od Rajkovića. Preti nam, prema prikazanom u prvih 15-20 minuta, katastrofa.

15 - RAJKOVIĆ! KAKVA ODBRANA!

Francuzi će nam se, ovako, pre ili kasnije ušetati s loptom u gol, ali ovog puta bio je na mestu Rajković i sjajno zaustavio udarac Žirua sa pet metara.

Francuzi nas RAZBIJAJU!

12 - UMALO 2:0!

S tri pasa "petlovi" su stigli na "kapicu" našeg šesnaesterca, Grizman je fantastično primio loptu i uposlio Valbuenu, koji je pogodio mrežu Portugala, ali ne i Srbije. Preko gola!

9 - GOL! FRANCUSKA VEĆ VODI!

Dva bloka koja je postavio Ćurčić na 30 metara od gola Rajkovića nisu bila dovoljna da se dobro ispuca jedna ničija lopta, bek na mestu štopera, naš kapiten Ivanović dodao je samo do Šniderlana, ovaj na stranu za Sanju, a Sanja je pogodio Matuidija u čelo - 1:0!



Rajković nemoćan. Treća asistencija Sanje u nacionalnom dresu, prvi gol glavom Matuidija.

4 - Pre prijateljske s našim timo, Francuska je odigrala takvu i sa Portugalom prošle nedelje i pobedila 1:0, ali je Fakir na tom meču doživeo tešku povredu i to je bacilo senku na ceo događaj.

2 - Prva odbrana Rajkovića posle udarca Grizmana.

1 - Počelo je. Francuzi u tradicionalnim plavim dresovima, belim šortsevima i crvenim štucnama, mi smo iste boje rasporedili drugačije: crvene majice, plavi šortsevi i bele štucne.

Novi stadion "Matmu Atlantik" je pun skoro do poslednjeg mesta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC