• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nasilje zbog nedosljedne primjene zakona u Srbiji

Komesar za bezbjednost FSS Milivoj Mirkov, inače general policije u penziji, uvjeren da je loša primjena zakona krivac za eskalaciju nasilja u sportu.

 Nasilje zbog nedosljedne primjene zakona u Srbiji Izvor: MONDO

Srpski sudovi okončali su postupke u samo pet odsto slučajeva koji se odnose na nasilje na sportskim, uglavnom fudbalskim terenima, saopštio je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković.

On je rekao da ne zna zbog čega se u Srbiji ne primjenjuje Zakon o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, koji je usvojen 2003. godine, a potom dva puta dorađivan.

"FSS, Zajednice klubova Super lige i Prve lige čine ogromne napore da spriječe nasilje na fudbalskim terenima, ali su u tome često nemoćni", objasnio je Laković.

"Zakon jasno definiše obaveze organizatora utakmice, policije, tužilaštva i sudstva, ali su u Srbiji problemi u njegovoj primjeni mnogobrojni i nisu lako objašnjivi",
rekao je za Tanjug penzionisani general policije, sada komesar za bezbjednost FSS Milivoj Mirkov.

Iskusni policajac, koji je u MUP Srbije prošao sve stepenice, kaže da je problem sa primjenom zakona višeslojan, ali posebno ukazuje na dvije stvari.

"Kod nas je davno uvreženo mišljenje da su stadioni mjesta na kojima se nekažnjeno ispoljava agresivnost, jer preovladava psihologija mase. Drugi problem je što nasilnici vide da državni organi ne primjenjuju, odnosno nedovoljno primjenjuju zakon", kaže Mirkov.

On ukazuje i na činjenicu da se na stadionima infrastrukturni i bezbjednosni kriterijumi ne ispunjavaju u dovoljnoj mjeri.

"Nedovoljna kontrola na ulazima, ulaznice bez bar kodova, malo kamera na stadionima, nepostojanje posebnih sistema razglasa i sistema veza, samo su neki od problema", iznosi Mirkov.

U Engleskoj, prema njegovim riječima, svaki redar u džepu nosi kameru kojom snima dio tribina za koji je zadužen. Zahvaljujući tome, u toj državi trenutno ima oko 3.300 lica kojima je izrečena sudska zabrana ulaska na stadione. Osim toga, jedan čovjek iz fudbalske federacije zadužen je za bezbjednost na stadionima u čitavoj Britaniji i on ima široka ovlašćenja u suzbijanju nasilja na utakmicama.


"Srbija još nema zakon o fizičko-tehničkoj bezbjednosti, redari ne mogu da pretresaju publiku na ulazu u stadione, a ruku na srce redarska služba nije ni obučena za svoj posao", kaže Mirkov.

Komesar za bezbjednost zagovara ideju da klubovi, ali i srpska reprezentacija, moraju da formiraju stalne redarske službe koje će uvijek stajati na istom mjestu.

"Pored kupovine pretplatnih karata, stalna redarska služba može da igra značajnu ulogu u suzbijanju nasilja", rekao je Mirkov.

On dodaje da je malo poznato da se na utakmicama koje igra nacionalni tim na stadionu nalaze tužilac i sudija za prekršaje. Na ligaškim utakmicama to je prvi put primjenjeno u nedelju na derbiju između Vojvodine i Crvene zvezde.

"Na svakoj našoj međunarodnoj utakmici nalaze se ljudi iz tužilaštva i pravosuđa, kao i komunalni, tržišni, sanitarni i turistički inspektori",
kaže Mirkov.

Predstavnik tužilaštva i pravosuđa su, inače, prisutni na organizacionim i tehničkim sastancima uoči svake velike priredbe, zajedno sa zvaničnim licima utakmice - delegatima i specijalnim posmatračima UEFA i FIFA.

Mirkov, međutim, nije mogao da kaže da li će praksa iz Novog Sada biti nastavljena, jer to treba da bude predmet dogovora organizatora i policijske uprave, ali tvrdi da bi na taj način oni koji su skloni pravljenju incidenata postali dosta oprezniji.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC