• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkud Nijemci znaju za Dinamo iz Vranja?

Navijači Dinama iz Drezdena prate sve u vezi sa klubovima u svijetu koji nose ime Dinamo, pa tako i prvoligaša iz Vranja.

 Otkud Nijemci znaju za Dinamo iz Vranja?  Izvor: MONDO

Vjerovali ili ne, upućeni navijači u Njemačkoj vrlo dobro znaju za vranjanski fudbalski klub Dinamo i redovno prate njegove rezultate, piše "Dojče vele".

Ali to nije jedini Dinamo koji zanima Nijemce. U svijetu ima mnogo klubova sa ovim imenom.

"Volim te mama - ali ne više od Dinama!", slogan koji su "izbacili" navijači zagrebačkog Dinama sada su prihvatili i navijači drugih klubova čije je ime Dinamo.

Neformalna zajednica klubova čiji je imenitelj Dinamo iz nedelju u nedelju prate rezultate ostalih "saboraca".

Vranjanski Dinamo se takmiči u Prvoj ligi Srbije - dakle u drugom rangu takmičenja. Zauzima 13. mjesto na tabeli; u posljednjem kolu je, recimo, sa 2:0 pobijedio ekipu Radničkog iz Sombora. Ovaj podatak vjerovatno zna više Nijemaca nego Srba. Pitate se kako?

O svemu tome njemačku javnost i ljubitelje fudbala revnosno informišu navijači, nekada slavnog, Dinama iz Drezdena. Oni redovno izvještavaju i o Dinamu iz Kijeva, Dinamu iz Zagreba, Dinamu iz Tirane, Dinamu iz američkog Hjustona ili Dinamu Gijani iz Južnoafričke Republike. I o još 30-tak drugih Dinama ...

Dakle, sve je "krivica" najodanijih navijača nekadašnjeg prvaka Istočne Njemačke - drezdenskog Dinama! Ovaj klub danas životari u trećoj nacionalnoj ligi i daleko je od očiju šire fudbalske javnosti. Zato su navijači crno-žutih aktivniji nego ikada.

Na klupskoj stranici (u forumu) oni redovno prate i aktuelizuju rezultate domaćih i međunarodnih susreta svih poznatih i nepoznatih Dinama iz svih krajeva svijeta. Pomalo bizarna stranica nudi informacije od životne važnosti za sve poštovaoce "svetog" imena.

Tako se može, na primjer, pročitati da je utakmica Hjuston Dinama protiv ekipe Junajteda iz Vašingtona prekinuta poslije samo 16 minuta - zbog velikog nevremena! Ili da je Dinamo iz Lusake (Zambija!) u prošlom kolu lagano pregazio Kabve Voriorse sa 2:0. Ili već pomenutu pobjedu vranjanskog Dinama.

Za razliku od, na primer, zagrebačkog Dinama, njemački Dinamo ni nakon pada Berlinskog zida i sloma DDR-ove komunističke države nije mijenjao svoje ime. Dinamo je kultni klub sa vrlo vjernim navijačima, a na loš glas je došao zbog jednog broja navijača koji ponekad izaziva nerede na stadionu i oko njega.

Marljivost najodanijih navijača njemačkog trećeligaša u praćenju rezultata svih svjetskih "bratskih" klubova je impresivna.

Sa njihove stranice prenosimo imena nekoliko Dinama u originalu:

Dynamos Harare – Zimbabve

Power Dynamos - Zambija

Lusaka Dynamos - Zambija

Dynamos Giyani - Južnoafrička Republika

Dinamo Samarkand - Uzbekistan

Dinamo 01 Qarshi - Uzbekistan

Dinamo Bender - Moldavija

Dinamo Brest - Bjelorusija

Dinamo Batumi - Gruzija

Dinamo Briansk - Rusija

Dinamo Barnaul - Rusija

Dinamo Stavropol - Rusija

Dinamo Woronesch - Rusija

Shepshed Dynamo - Engleska

Dinamo Vranje - Srbija...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC