• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peti: U Barseloni mi se smučilo...

Autor mondo.rs

Nekadašnji francuski internacionalac otkrio kako se po dolasku iz Arsenala susreo sa pritiscima političke prirode.

Barselonin zvanični slogan "Više od kluba" sam po sebi zvuči snažno i moćno, ali primer Emanuela Petija pokazuje da te tri reči u praksi mogu da znače i neprijatnost.

Neprijatnost po samog fudbalera koji nosi Barsin dres!

Evo kako se Francuz prilikom gostovanja na "Bi-Bi-Siju" prisetio svog kratkog boravka na Nou Kampu, u sezoni 2000/01.

Potpisao je četvorogodišnji ugovor nakon što je Luj van Gal otišao sa klupe, a nasledio ga Lorenco Sera Ferer.

"Došao sam u vrlo lošem trenutku. U svlačionici je besneo rat između katalonskih i holandskih igrača, a na sve to smo imali trenera koji nije imao ni snagu ni harizmu da ih dovede na istu talasnu dužinu", priča Peti.

Osvajač svetske (1998) i evropske (2000) titule sa Francuskom, prešao je u Barselonu iz Arsenala kako bi napravio korak dalje u svojoj karijeri. Međutim...

"Bilo je previše politike i nacionalizma u samoj svlačionici. Želeo sam da se koncentrišem na fudbal, ali sam svakodnevno morao da se bavim stvarima koje nisu u opisu posla profesionalnog fudbalera. Čim sam došao, počeli su da mi govore da ne pokušavam da naučim španski jezik, već da moram da pričam katalonski. Rekao sam 'Ja sam u Španiji, zar ne', a oni odgovarali 'Ne, u Kataloniji si'. Bila mi je muka od takvog stava..."

Brzo je shvatio da mora da ode, a to se i desilo posle loše sezone, koju je Barsa završila kao četvrta na tabeli Primere, dok je otpuštenog Sera Ferera zamenio Karles Rešak.

"Razumem da Katalonci imaju svoj identitet i da neguju neke običaje, ali kada to pređe granicu, postaje vrlo blisko rasizmu. Mi, ipak, igramo fudbal, nije to religija ni politika. Shvatio sam da sam napravio veliku grešku i poželeo da što pre odem".

Najiskusniji prvotimci Barse katalonske nacionalnosti, te sezone su bili niko drugi do sadašnji trener Bajerna Pep Gvardiola, zatim Serđi Barhuan i golman Sesk Arnau, dok su mlade snage činili Karles Pujol, Ćavi Ernandez, Đerar Lopez, Dani Garsija i Gabri Garsija.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC