• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osim: Treba nam regionalna fudbalska liga

Autor mondo.rs

Prekaljeni stručnjak tvrdi da je neophodno formirati jedinistveno takmičenje klubova iz bivše SFRJ jer samo ono može da donese kvalitet.

Ivica Osim jedno je od najvećih fudbalskih imena sa ovih prostora. Nekadašnji selektor Japana smatra da bivša Jugoslavija mora ponovo da se ujedini - na fudbalskom terenu.

"Regionalna liga nam treba, iako su mnogi protiv nje. Ona bi celom regionu donela poboljšanje iako neki jedva čekaju da kažu: 'Ma nije vreme'. To govore oni koji su protiv spajanja ljudi, klubova, veza... U svakom slučaju sam za nju, svi bismo dobili kada bi počela da se igra", izjavio je Osim u intervjuu za "Dnevni avaz".

Osim svakako prati i reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Smatra da je BIH, koja u kvalifikacionoj grupi B zauzima četvrto mesto sa 11 bodova, prokockala veliku priliku da se direktno nađe na Evropskom prvenstvu u Francuskoj naredne godine. Nije optimista da će "zmajevi" uspeti da se dokopaju tog takmičenja.

PRIJATELJI SVUDA

Ivica Osim ne krije da ima mnogo prijatelja širom sveta i da se često čuje sa njima. "Hvala svima koji me se sete, valjda sam i ja nekoga zadužio. Ima tu prijatelja iz Beograda, Zagreba, Splita koji me se sete. Austrijanci se jave praktično svakog dana, tu su i Japanci. Lepo je to kada se oni jave, a meni je teško kada vidite da se nešto loše dešava tamo gde su vam ljudi dragi. Japanci mene zovu čak i što se politike tiče. Vodili su neku debatu tamo, treba li da pristupe nekom paktu, mogu li da se naoružavaju i slično. Japan je previše toga pretrpeo da bi mogao sebi da dozvoli neki takav luksuz i ja sam rekao svoje mišljenje, da ne bih, i oni ga poštuju", ispričao je Osim.

"Propustili smo veliku šansu, jer smo mislili da možemo, a to nije to... Vrlo smo prepotentni, a i naša arogancija ne valja. To je kao da date malj protivniku u ruke i onda vas on zakuca u glavu. To se nama desilo s Kiprom. Dobri treneri na račun drugih reči i šta oni rade motiviraju svoju ekipu, a mi smo skloni, kao što je, recimo, Sušić skroman i kaže: 'Šta ću ja gledati jedan Kipar kada sve znam o njima'. Kiprani to nisu zaboravili i onda nas za inat ponize u Zenici. Da li ćemo uspeti? Voleo bih da odemo, ali moram biti lud pa da kažem da idemo u Francusku. Nije baš jednostavno, previše smo propustili, previše dobrih šansi. Videćemo..."

On je pričao i o modernom fudbalu.

"Ovaj današnji fudbal je svakako atraktivniji od onog koji se igrao u moje vreme. Gledam utakmice svakog dana i došao sam do zaključka da su u ekipi najvažniji bočni igrači, po dva. Ovi današnji klubovi sada imaju mogućnost da kupe takvog igrača, isto kao u košarci kada traže beka, 'trojku' ili 'četvorku'... ili šta ja znam kako se to već danas moderno zove, pa brzo popune tim. Praktično, u današnjem fudbalu imaš podelu neku na tri pozadi, dva štopera i libero, koji je vrlo važan, jednog libera u sredini, koji je najvažniji i mora biti najbolji igrač, sa dva odlična špica i po dva bočna na obe strane. Samo za sve to treba imati igrače, a mi, kao reprezentacija, nemamo takve igrače. Safet Sušić je bio blizu da napravi takav tim".

Osim ističe da više nema ni ekstra igrača.

"Došao sam do zaključka da Liga šampiona ima svoj smisao. Kada gledam Barselonu protiv nekog tima, ne znam ko je igrao, pa sam gledao igrače jednog i drugog tima. Sebi sam dao zadatak da nađem nekog igrača koji ne igra u ta dva tima, koji živi u Evropi i Južnoj Americi, i koji bi imao mesta u ekipama. Nisam ga našao. Nema više zvezda, nema više Mesija i Ronalda, koji jednim potezom mogu rešiti utakmicu. Mi možemo da pokušamo da ih pravimo preko novina, ali nije to to", naglasio je Ivica Osim.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC