• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEVJEROVATNO: Liga od samo tri kluba u Srpskoj!?

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Vijest "za Riplija" odnosno "vjerovali ili ne": U Republici Srpskoj postoji fudbalska liga, tačnije Regionalna liga - grupa "Jug" u kojoj se takmiče samo tri kluba, ali iz čak dva Područna saveza - Istočnog Sarajeva i Trebinja!

 Liga od tri kluba!? Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: MONDO/Goran Arbutina

  Iako je kilometraža poprilična od Istočnog Sarajeva do Hercegovine, na tom dijelu Republike Srpske ne postoji mnogo fudbalskih klubova, ali u sezoni 2015/16 takmiče se samo tri ekipe!

Na početku sezone, trebalo je da ih bude sedam, ali su brojni timovi zbog loše materijalne situacije redom krenuli da istupaju iz takmičenja.

Najprije je odustao bilećki Hercegovac, potom Željeznica iz Trnova, a nakon nje i Rudar iz Miljevine, da bi se posljednja povukla Stakorina iz Čajniča, pa je "knjiga spala samo na tri slova".

Ostali su još Romanija iz Pala, nevesinjski Velež i prošlogodišnji šampion Rudo iz istoimenog gradića!

Sportski direktor aktuelnog šampiona Regionalne lige - grupa "Jug", ekipe Rudog, Vladimir Bradonjić u izjavi za MONDO je naglasio da je fudbalska liga sa tri kluba potpuno apsurdna.

"Kod nas, kao u svemu, nije se na vrijeme pristupilo analizi od strane Područnih saveza Istočno Sarajevo i Trebinje, ali i od strane FS RS kao krovnog Saveza, pa smo sad došli do ove katastrofalne situacije. Vjerujem da će nam se ljudi smijati ukoliko šampionat bude nastavljen", rekao je Bradonjić.

Bojan Savić, predsjednik Veleža iz Nevesinja, koji je prošle sezone nastupao u Drugoj ligi RS, podvukao je da je klub ove godine napravio reorganizaciju u upravljačkoj strukturi, koja je dovela neke sponzore u namjeri da podigne sport u Nevesinju na viši nivo.

"Ušli smo u rekonstrukciju rukovodstva ovog ljeta i organizovali osnivačku skupštinu podstaknuti željom privrednika da se pokrene sport i FK Velež podigne na viši nivo. Sad kad nam treba jedno normalno takmičenje, mi se nalazimo u ovoj situaciji. Našli smo sponzore da se pobošnja infrastruktura na stadionu, a onda iz lige istupe četiri kluba. Kako da sad igramo? Po nekom petokružnom sistemu", izjavio je Savić.

Prema njegovim riječima ovakvu vrstu problema moraće što hitnije da rješava Fudbalski savez RS.
"FS RS mora da povede više računa o Hercegovini i Sarajevsko-romanijskoj regiji. Savez mora da pronađe neki modus da i ovaj dio RS obezbijedi kvalitetne uslove za opstanak sportskih kolektiva. Trebala bi uslijediti ozbiljna analiza".

Slično mišljenje ima i sekretar Romanije Radomir Pavičević, koji je apostrofirao da problemi u sportu u ovom dijelu Republike Srpske nisu od juče, naglasivši da je besmisleno razgovarati da li prvenstvo treba biti nastavljeno.

"To je agonija koja traje već dugi niz godina, ali nikad nije bilo ovako da imamo samo tri tima. Ali, kako će klubovi opstati i takmičiti se kad od lokalne zajednice preko područnih saveza pa do FS RS ne dobijaju nikakvu pomoć. Zar je fudbal samo tri kluba? Ovo je dno dna", izjavio je sekretar paljanskog kluba.

Rodoljub Petković, generalni sekretar Fudbalskog saveza RS, svjestan je težine problema s kojima se suočavaju klubovi u ovom takmičenju, ali smatra da bi uz malo bolju organizaciju i menadžment i Grupa "Jug" mogla da ima više ekipa.

"Savez je uradio koliko je mogao, pojedine opštine nisu bile u mogućnosti da isplaćuju klubovima novac za odlazak na gostovanja pa su istupili iz lige. Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS s ovako malim budžetom (oko milion maraka na više od 950 klubova) ne može da pomogne, ali sam uvjeren da su klubovi uz malo bolju organizaciju ipak mogli da nastave takmičenje", istakao je Petković za naš portal.

FK PODGRAB NIJE REGISTROVAN?

Međutim, nezvanično smo saznali da FK Podgrab ipak neće biti četvrti klub u ligi jer još nije registrovan u tamošnjem sudu, a za tu proceduru je neophodno više vremena, a takmičenje je već počelo i odigrana su dva kola.

Na naše pitanje ima li uopšte smisla igrati takvo takmičenje, Petković je dodao da neće biti samo tri, već četiri kluba.

"Dobili smo uvjeravanja da će pored Romanije, Veleža i Rudog nastupiti i Fudbalski klub Podgrab iz okoline Pala", dodao je Petković.

Petković je još naglasio da FS RS čini sve što je u njegovoj moći da unaprijedi fudbal i sva takmičenja i s tim ciljem je u ponedjeljak potpisan sponzorski ugovor pa će se u Srpskoj igrati sa danskim loptama "Selekt".

"Nastojaćemo da u narednom periodu dovedemo još neke sponzore, kako bi pomogli rad klubova, a uskoro bi trebao da uslijedi ugovor sa sponzorom oko medicinskih pomagala koji su neophodni za odigravanje utakmica. Dakle, sve ono što je potrebno ljekarskim ekipama na mečevima. A od naredne sezone, uslijediće licenciranje svih fudbalskih klubova od Prve lige RS pa prema nižim takmičenjima kako bi se uveo red po uzoru na Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Naravno, sa nižim kriterijumima. Suština je da kod nas klubovi preživljavaju najviše zahvaljujući velikom entuzijazmu pojedinaca, koji su veliki ljubitelji ove igre".

Podsjetimo, u Srpskoj postoje i Regionalna liga, grupa "Zapad" (PFS Banja Luka, PFS Prijedor, PFS Gradiška), Regionalna liga, grupa "Centar" (PFS Doboj) i Regionalna liga, grupa "Istok" (PFS Bijeljina), koje sve broje po 14 klubova.

A grupa "Jug" samo tri...

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

tititi

Biće Rudo opet šampion!

podgrab

Valjda FK PODGRAB iz paljanake mjesne zajednice Podgrab...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC