• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baždarević za MONDO: Vels kao Srbija

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Uoči najvažnije utakmice "zmajeva" Mehmed Baždarević je u intervju za naš portal govorio o sastavu za Velšane, "borčevcima", načinu na koji će igrati gosti, meču u Elbasanu...

 Mehmed Baždarević za MONDO o Velsu, Srbiji... Izvor: MONDO

Nakon odrađenog posljednjeg treninga "zmajeva", kojem je prethodila konferencija za štampu u Zenici, selektor BiH Mehmed Baždarević je odvojio vrijeme da za MONDO porazgovara o predstojećoj utakmici sa Velsom, koja je definitivno najvažnija, otkako je od Safeta Sušića preuzeo kormilo nacionalnog tima.

Ona je za "zmajeve" - polufinale Evropskog prvenstva jer samo pobjeda Baždarevićevom timu "otvara vrata" utakmice protiv Kipra u Nikoziji za tri dana u takmičarskom smislu.

Ako se ne osvoje bodovi, biće to samo izlet...

Popularni Meša nije želio da otkrije sastav koji će istrčati u subotu uveče na "Bilino polje", ali je dao nekoliko nagovještaja iz kojih bi se dalo zaključiti da će Ognjen Vranješ najvjerovatnije biti starter za razliku od debitanta u "A" Srđana Grahovca.

"Kao prvo, još nismo donijeli definitivnu odluku oko početnih 11 jer sve zavisi od spremnosti Edina Džeke. Za moj pojam, Ognjen je standardni igrač reprezentacije, a da li će početi večeras, sigurno je da je u najužoj konkurenciji. Što se tiče Srđana, naša razmišljanja, mene i mog stručnog štaba su pozitivna. Dugo pratimo njegov rad i napredak, ali lično mislim da ovakava utakmica nije najbolja prilika za debi, iako mu vjerujemo", rekao je Baždarević za naš portal.

"BORČEVCI" SU BUDUĆNOST BiH

Prema njegovim riječima, sva trojica nekadašnjih "borčevaca" pošto je među "zmajevima" i Ognjenov stariji brat Stojan Vranješ iz varšavske Legije, zaslužila su poziv i veliki su zalog za budućnost nacionalnog tima BiH.

"Zadovoljan sam što imam trojicu bivših igrača Borca u reprezentaciji i sigurno je da će oni biti još dugo u selekciji, nadam se zajedno sa svima nama".

Baždarević nije sto odsto siguran u način na koji će njegov kolega sa velške klupe Kris Kolman postaviti taktiku, ali je naveo da je Vels "skeniran" od glave do pete. Dodao je i da će "zmajevi" znati da pruže adekvatan odgovor na najvjerovatniju "zatvoreniju" igru gostiju uz kontranapade prvenstveno Gereta Bejla.

"Kontranapad nije jedino oružje Velšana već njihova izrazito brza igra. Imaju odličnu organizaciju, taktičku igru i mislim da su zatvoreniji u odnosu na neke druge ostrvske reprezentacije. Mi naravno moramo da razmišljamo o načinu kako da spriječimo njihovu vjerovatno nešto defanzivniju taktiku. Naravno, sve zavisi da li će oni tako igrati i kako će početi utakmicu. Sve opcije su otvorene što se tiče njih, ali najvažnije je da mi igramo punog srca, s puno otvorenosti i agresivnosti uprkos problemima koji su nas zadesili".

Riječ je naravno o povredama reprezentativaca BiH, prvenstveno kapitena Džeke, otpali su i Sead Kolašinac, Ervin Zec i Sven Tino Sušić, rovit je Senad Lulić...

"Koga nema bez njega se može i mora", kratak i jasan je bio Baždarević, očigledno ne želeći da traži nikakav alibi za eventualni neuspjeh iako mu ugovor sa Fudbalskim savezom BiH traje do posljednjeg meča kvalifikacija 13. oktobra u Nikoziji.

TABELA I PREOSTALE UTAKMICE

Grupa B

1. Vels 8 5 3 0 9:2 18

2. Belgija 8 5 2 1 17:3 17

3. Izrael 8 4 1 3 14:9 13

4. BiH 8 3 2 3 12:10 11

5. Kipar 8 3 0 5 12:13 9

6. Andora 8 0 0 8 3:30 0

Preostale utakmice:

deveto kolo (10. oktobar):

Andora - Belgija,

Izrael - Kipar,

BiH - Vels;

deseto kolo (13. oktobar):

Belgija - Izrael,

Kipar - BiH,

Vels - Andora.

 "Meni ugovori nikad nisu značili mnogo, možda će to nekom zvučati prepotentno, ali je zaista tako i dok sam bio fudbaler i sad kad sam trener odnosno selektor. U ovom trenutku, razmišljam samo o predstojećem meču i kako ćemo odigrati, kako ćemo spremiti utakmicu i ostvariti zacrtani cilj. Imam ogromnu želju da sa ovim momcima odem u Francusku na EURO 2016, a ugovor mi nije važan. Ako nastavimo saradnju, biće odlično, ako ne život ide dalje. Naravno, spreman sam da nastavim da radim na duži period, ako to naravno bude interes rukovodstva Saveza. Zasad se stvari odvijaju jako pozitivno, ali fokusiran sam samo na ono što nas večeras očekuje".

A ono što očekuje "zmajeve" je slična situacija kao što je prije 32 godine čekala selekciju Jugoslavije - ključni meč za plasman upravo u Francusku na Evropsko prvenstvo protiv Velsa. Tada je susret odlučio upravo Baždarević postigavši gol za izjednačenje (1:1) koji je "plave" odveo u završnicu takmičenja.

"Sjećam se naravno tog gola i kiše koja je padala. Pape Sušić je nešto 'muljao' po krilu, dodao do Zlatka Vujovića, a on mene proigrao...Šutirao, sam čini mi se da mi je lopta 'prešla preko noge'", uz smijeh je istakao Meša.

...
Izvor: YouTube

Potom se uozbiljio...

"Neka nam večeras neko 'otvori vrata' za sljedeću utakmicu u Nikoziji. Nije bitno ko će iskočiti u prvi plan, kao ja tada. Šta je važno? Da ekipa da svoj maksimum, a rezultat nikad nije poznat unaprijed. On će doći i biće onakav kako se budemo pokazali na terenu 'Bilinog polja'. Samo puno srce, agresivnost i mirna glava će nam donijeti pobjedu koju svi očekujemo".

Izvor: MONDO/Samir Cacan

MEČ ALBANIJA - SRBIJA POSLASTICA ZA TRENERE

Prema njegovom mišljenju, to vrelo srce i hladna glava, donijeli su trijumf selekciji Srbije u Albaniji (0:2).

"Gledao sam meč iz Elbasana. Albancima nije bilo lako igrati jer su imali imperativ i podlegli su pritisku. S druge strane izuzetno kvalitetna Srbija, ali i rasterećenija, odigrala je jako pametno i stpljivo. Bila je to utakmica za razmišljanja. Poslastica za trenere. Velšani bi mogli igrati slično kao 'orlovi', jer nemaju neki posebno veliki pritisak. Na nama je da im otežamo i napravimo što više problema".

Čak i ako zabilježe pobjedu i osiguraju "finale" na Kipru za plasman u baraž, "zmajevi" ne zavise više samo od sebe već im je neophodan jedan poraz Izraela u utakmicama sa Kiprom odnosno Belgijom 13. oktobra.

Već večeras će navijači BiH jednim uhom slušati i rezultat utakmice između Izraela i Kipra s kojeg bi neriješen ishod bio najbolji po "zmajeve" jer je za očekivati da Izraelci ne mogu slaviti u Belgiji.
Međutim, Meša se time ne opterećuje.

"Od tog susreta ne očekujem ništa, niti imam neke posebne želje. Najvažnije je da mi pobijedimo, a za ostalo ćemo da vidimo", zaključio je selektor BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC