• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marinović za MONDO: Širina klupe presudila

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Šef stručnog štaba mostarskog Zrinjskog Vinko Marinović napravio je pravi potez u drugom poluvremenu protiv Željezničara, a igrači sa klupe donijeli su "plemićima" preokret i trijumf u derbiju 12. kola Premijer lige BiH.

 Vinko Marinović za MONDO: Širina klupe presudila Izvor: MONDO/Samir Cacan

Iako su do 86. minuta imali prednost, fudbaleri sarajevskog Željezničara vratili su se pognute glave iz Mostara.

Glavni "krivac" za to je Vinko Marinović, šef stručnog štaba Zrinjskog, koji je sa tri izmjene u nastavku meča "probudio" svoju ekipu. "Plemići" su u samom finišu susreta stigli do ekspresnog preokreta i slavlja u derbiju 12. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Uoči početka meča, trener Mostaraca upozoravao je na kvalitet sarajevskih plavih, koji su to i potvrdili na stadionu "Pod Bijelim brijegom". Poveli su u 34. minutu golom Brazilca Tijaga Farije, ali nisu uspjeli da sačuvaju vođstvo. Osim gola, gosti su propustili još nekoliko izglednih prilika i pokazali da su među najboljim ekipama u bh. eliti.

"Bila je ovo izuzetno važna utakmica, kako za nas, tako i za Željezničar. Do primljenog gola bili smo bolja ekipa, imali terensku inicijativu, ali je Željo poveo. Početkom drugog poluvremena imao je i nekoliko prilika da dođe do 2:0, nije ih iskoristio, što smo mi iskoristili i pomalo srećno došli do preokreta i tri boda, koji nam mnogo znače", rekao je Marinović na početku razgovora za MONDO.

Kada je vidio da stvari na terenu ne štimaju, Marinović je na pauzi između dva poluvremena odlučio da na teren odmah pošalje Miloša Filipovića. Deset minuta kasnije u igru je ušao i Ognjen Todorović, da bi u 65. minutu Stevo Nikolić zamijenio Vučinu Šćepanovića.

Upravo su igrači s klupe režirali preokret i donijeli trijumf Mostarcima. Nikolić je učestvovao u akciji kod prvog gola, kada je Todorović u 86. minutu pogodio za 1:1, da bi samo četiri minuta kasnije Filipović smjestio loptu iza leđa Marijana Antolovića za, ispostaviće se, konačnih 2:1.

Posao domaćim fudbalerima olakšao je i Dušan Mladenović, koji je isključen minut prije izjednačujućeg gola.

"Poslije izjednačujućeg gola, nošeni podrškom sa tribina, sve je bilo lakše. Napravili smo veliki pritisak i stigli i do drugog gola. Igrači s klupe napravili su razliku na terenu i ta širina igračkog kadra uvijek nam može podići igru na viši nivo", naglasio je trener Zrinjskog.

Izvor: MONDO/Samir Cacan


Zrinjski je u prvih osam kola prvenstva upisao čak šest pobjeda, uz dva remija, bez primljenog gola! Poslije te sjajne serije uslijedio poraz na Gradskom stadionu od Borca 1:2, pa remi sa Slavijom na domaćem terenu bez golova, a onda neuspjeh i u Vitezu (0:1).

SLOBODA I MUSEMIĆ

Trener Mostaraca nije iznenađen odličnim izdanjima Slobode i prvim mjestom, s obzirom da na klupi Tuzlaka sjedi, prema njegovim riječima, jedan od najboljih trenera u BiH. "Već duže vrijeme Sloboda igra u kontinuitetu i napravili su dobru selekciju igrača. Kada svemu tome dodamo i da je već dugo tu Musemić, ponajbolji trener u BiH, te da je klub finansijski konsolidovan, onda ti rezultati ne predstavljaju iznenađenje", istakao je Marinović.

U međuvremenu, Mostarci su eliminisani i iz Kupa Bosne i Hercegovine od Sarajeva, pa su uoči duela sa Željezničarom bili pod imperativom pobjede i prekida serije loših rezultata.

"U pojedinim utakmicama bili smo blizu osvajanja bodova i napraviti razliku na tabeli, ali nismo uspjeli u tome. Ipak, kada pogledam i ostale ekipe, nikome nije lako. Nigdje nema sigurnih bodova. Prvenstvo će do kraja biti neizvjesno, tako da je svaki bod bitan", dodao je Marinović.

Već u narednom kolu, ekipu Zrinjskog očekuje novi derbi, i gradski protiv Veleža.

"Dolaze derbi mečevi, tu se mnogo toga rješava. Zna se šta znače utakmice sa Veležom. Moramo ići na osvajanje tri boda, ali šta će se dešavati na terenu, to ćemo vidjeti".

Eliminacija iz Kupa BiH ima i dobru stranu, s obzirom da će sada "plemići" sve snage moći da usmjere ka Premijer ligi BiH.

"Prošle godine mnogo su nas iscrpile kup utakmice i sigurno je da je to mnogo uticalo na našu borbu za prvo mjesto. Kasnije smo došli u situaciju da nam bukvalno zadnje kolo odlučuje o plasmanu u Evropu. Mogli smo doći i do finala Kupa BiH, ali nije lako igrati na dva fronta. Iako sada nismo u borbi za taj trofej, to će nam predstavljati svojevrsnu prednost u prvenstvu", zaključio je nekadašnji kormilar banjalučkog Borca.

Zrinjski je trijumfom protiv Željezničara zadržao priključak za vodećom Slobodom, koja ima bod više.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC