• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u La Masiji: Jedan od 500! (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Reporter MONDA kročio je u čuvenu Barseloninu akademiju – "La Masiju" i uvjerio se u način rada katalonskog kluba, uslove u kojima treniraju Mesi, Nejmar, Suarez, te gledao Barselonine talente na djelu.

 MONDO u La Masiji Izvor: MONDO

Biti u Barseloni i ne vidjeti Gaudijevu Sagradu Familiju je kao da niste bili u Barseloni.Za one koji vole fudbal važi isto pravilo, s tim da je osim ovoga obavezna posjeta stadionu Kamp Nou.

Potpisnik ovih redova imao je sreću da tokom posjete katalonskoj prijestonici vidi i jedno i drugo, ali i da zaviri tamo gdje malo ko ima priliku – iza zatvorenih vrata "La Masije".

Čuvena akademija Barselone iznjedrila je Mesija, Ćavija, Inijestu, Pedra, Fabregasa, Busketsa i druge zvijezde i jedan je od najvećih rasadnika talenata u svijetu, po mnogima i broj jedan, ispred Ajaksove fudbalske akademije.

Od svog osnivanja, 1979. godine kada je Johan Krojf predložio tadašnjem predsjedniku Barselone Đozepu Luisu Nunjezu osnivanje internata za mlade igrače koji dolaze iz inostranstva, "La Masija" je jedan od najvažnijih dijelova katalonskog kluba.

Akademija je prvo bila smještena nedaleko od Kamp Noua, na staroj farmi i upravo odatle naziv "La Masija" što na španskom znači farma, a od 2011. godine sve selekcije Barselone treniraju u trening centru Đoan Gamper. Trening centar nazvan po osnivaču Barselone udaljen je oko pet kilometara od Kamp Noa, i u njemu je 2011. godine sagrađena i nova "La Masija".

Trening centar u kojem postoji pet terena sa prirodnom, još toliko sa vještačkom travom, tri paviljona za košarku, rukomet i futsal, teren za golmanske treninge, popratne zgrade sa svim potrebnim sadržajima, prostorima za medicinsku pomoć, saunama, bazenima za rekuperaciju i drugim, te samim internatom "La Masija" već na prvi pogled ostavlja bez daha.

Do besprijekorno uređenih terena vodi nekoliko ulaza, a na svakom od njih obezbjeđenje se mora uvjeriti da imate jako dobar razlog da uđete i naravno poziv. Ulazak TV ekipa nije dozvoljen, a jedine kamere koje mogu da snimaju unutrašnjost su kamere klupske televizije.

Istini za volju, reporter MONDA se uvjerio da su odstupanja od ovog pravila moguća, uz prepoznatljivu balkansku snalažljivost i "debele veze", ali ako i unesete kameru moći ćete da snimate isključivo ono što vam dozvole i sa mjesta sa kojeg vam dozvole.

Veliki broj najkvalitetnijih fudbalskih terena omogućava rad tokom cijele godine, a na njima često istovremeno trenira prva ekipa, omladinske selekcije ili se odigravaju utakmice mlađih kategorija.

To naravno ne znači da ćete ukoliko na parkingu vidite luksuzne automobile zvijezda Barselone, automatski imati i priliku da vidite Nejmara, Suareza ili Mesija. Treninzi prve ekipe zatvoreni za javnost, a za eventualnu posjetu treningu treba vam unaprijed odobrena pismena saglasnost kluba.

Rad u omladinskim selekcijama podređen je prvom timu, radi se po istom sistemu i način igre mlađih selekcija potpuno je identičan tiki-taki koju forsira prva ekipa.

Ništa se ne prepušta slučaju, pa i teren za igru pred utakmicu, obavezno mora da bude pokvašen, kako bi se obezbijedila brža podloga koja odgovara Barseloni.

"Ideja kojom se vodi klub je da igrače mlađih kategorija pravimo za prvi tim i da imaju istu filozofiju igre kao prva ekipa. Svi oni igraju isti fudbal sa istom idejom kao prvotimci. Ukoliko neko od njih stigne do prvog tima, taj put i adaptacija na prvu ekipu će im biti mnogo lakši", objašnjava za MONDO Mark Sera, koordinator "Fudbala 7" (fudbal sa sedam igrača koji igraju mlađe kategorije).

Sera, jedan od ključnih ljudi za razvoj, ali i pronalaženje talenata, pristao je na kratak razgovor za naš portal, uprkos tome što mu nije dozvoljeno obraćanje medijima, pa čak ni klupskoj televiziji bez odobrenja kluba.

Barselonina fudbalska akademija broji između 450 i 500 djece, od kojih 80-ak boravi u internatu, dok su ostali smješteni sa roditeljima izvan "La Masije". Većina njih su iz Katalonije ili Španije, a djeca koja dođu iz inostranstva moraju da budu vanserijski talenti kako bi dobili priliku da dođu u Barselonu.

Katalonskom klubu trenutno je zabranjeno da potpisuje nove igrače zbog kazne koju joj je izrekla FIFA, a to se odnosi i na djecu. U takvim uslovima klub je, još više nego ikad, okrenut praćenju i dovođenju talenata iz svog okruženja.

"Trenutno ne možemo da dovodimo djecu na probu iz inostranstva iz poznatih razloga, ali zato svi mi imamo u klubu skauting službu koja radi svoj posao, takođe svi treneri kada nisu na treninzima i utakmicama idu po cijeloj Kataloniji, idemo i snimamo djecu koja imaju potencijal da budu dio jednog kluba kao što je Barselona", kaže Sera.

A Barselona traži samo najbolje. Kada je riječ o djeci vodi se isključivo o kvalitetu, a ne o kvantitetu. Selekcija je nemilosrdna.

U svakoj od omladinskih ekipa Barselone je tek po 12-13 dječaka, odnosno do 20 dječaka u uzrastu starijem od 13 godina. Barselona, međutim, ima sporazum sa 15 klubova u svom okruženju i talentovana djeca iz tih klubova idu u Barselonu koja im zauzvrat daje novac, edukuje trenere i pruža druge vidove podrške.

Da bi Barselona bila ono što jeste bira isključivo najbolje od najboljih, a to potvrđuju i riječi Marka Sere.

"Za svaku od pozicija u timu od 500 talentovanih igrača bira se jedan"!

Da bi se obezbijedili najbolji mogući uslovi za rad sa djecom ona su lišena svakog vanjskog uticaja. Roditeljima je dozvoljen dolazak na trening samo utorkom, a razgovora sa trenerima i stručnim štabom nema.

Tokom godine osim prvenstvenih utakmica i drugih takmičenja, održava se i određen broj prijateljskih utakmica sa klubovima širom svijeta, a svaka od njih, bez obzira da li se radi o djeci od devet godina ili starijoj uredno se prijavljuje Fudbalskom savezu Španije i FIFA.

Jednu takvu utakmicu Barselona je prije nekoliko dana odigrala i protiv djece iz banjalučkog Rekreativa, što je bila izuzetna čast za klub iz Republike Srpske.

"Jako nam je drago što je Rekreativo došao da odigra utakmicu i prevalio toliki put da posjeti La Masiju. Koliko god to služi djeci iz Rekreativa služi i djeci u fudbalskom klubu Barselona, jer će više cijeniti ono što doživljavaju svaki dan i uslove u kojima rade, za razliku od drugih klubova iz udaljenih zemalja", rekao je Sera.

Kako (dobro) igraju Barseloni klinci teško je opisati. Dovoljno je reći da je naš utisak bio da je neko smanjio prvu ekipu i poslao na teren.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC