• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA: Da li Partizan treba da promeni grb?

Autor mondo.rs

Skupština Jugoslovenskog sportskog društva Partizan podstakla je pitanje da li treba izbaciti prefiks "jugoslovensko" iz naziva i da li Partizan, u skladu sa tim, treba da promeni i grb?

 Grb-Partizana Izvor: MONDO - ilustracija/Mario Milojević

Istorija jednog kluba ili sportskog društva ne može se i ne treba da se menja, prekraja i prepravlja kako kome padne na pamet.

Partizan je osnovan 1945. godine u potpuno drugačije vreme nego što je danas. Nastao je kao vojni klub, živeo je, kao i svi ostali klubovi u Srbiji i Jugoslaviji, u vreme komunizma i socijalizma. Mnoge generacije sportista Partizana beležili su pobede, osvajali trofeje pod istim grbom i bojama.

I dan danas, ispred naziva sportsko društvo stoji i ono Jugoslovensko. Nedavna Skupština JSD Partizan pokrenula je i to pitanje, tačnije to je bila jedna od tema na sednici. Dosadašnji predsednik društva Duško Vujošević smatra da nema ničeg lošeg i da ne treba menjati to "jugoslovensko", podsetivši na druga sportska društva, poput PAOK-a i AEK u Grčkoj, koji su takođe zadržali imena iz nekih ranijih vremena.

Sa druge strane, ima i onih koji smatraju da "jugoslovensko" ne treba više da stoji uz ime Partizana, jer je označavalo i simbolizovalo ime države koja, faktički, ne postoji više od 20 godina (bila je jedno vreme SR Jugoslavija, sačinjena od Srbije i Crne Gore). 

Sedamdeset godina nakon osnivanja fudbalskog kluba i sportskog društva Partizan i dalje se vode polemike oko imena, ali i grba Partizana. Da li iz grba treba izbaciti crvenu petokraku, odnosno da li treba da prestane da se koristi sadašnji grb koji u sebi sadrži šest baklji, koje su simbolizovale bivše jugoslovenske republike?



O ovoj temi, modernizaciji vizelnog identiteta kluba, govorio je i Željko Pantić koji sada radi emisiju "Partizanov vesnik" za TV Partizan.

On se u komentaru zapitao zašto Partizan, recimo, ne koristi grb iz sedamdesetih godina, koji mnogi navijači i danas stavljaju na svoje zastave i transparente, a reč je o crno-belom štitu.

"Navijači Partizana u ogromnoj većini koriste upravo taj grb i ako bi se on više koristio u službenoj komunikaciji, ne bi bilo nikakvih stresova i polemika, niko ne bi imao osećaj da se nešto staro ukida, a stavlja nešto novo", ocenjuje Pantić, dodajući da je pod tim grbom Partizan osvajao na desetine trofeja.

On ukazuje na apsurd - sedamsedetih godina u socijalističkoj zemlji postojao je fudbalski klub koji u svom grbu nije imao petokraku zvezdu, a 2015. godine u grbu je ima.

Pantić ističe da ime Partizana niko i nikada ne treba da menja, jer...

"Razlog zbog kojeg se promene prave je sve - ako se prave zato što će doneti nešto bolje, a ne kao pravdanje bilo kome. Istorija Partizana mora da bude sačuvana, jer Partizan zaista jeste jugoslovenski klub, i zove se Partizan zato što su partizani na svom čelu nosili crvenu zvezdu. Tu vrstu reviziju istorije i promene, nadam se da niko neće planirati", rekao je Pantić.

Šta vi mislite? (reč je o grbovima na velikoj slici)

Anketa

Da li Partizan treba da promeni grb?

  • Da, ovaj grb je zastareo i ta zemlja više ne postoji

    50.79% (32)

  • Ne, ovo je deo istorije i ne treba ništa menjati

    44.44% (28)

  • Ne znam

    4.76% (3)

Da li Partizan treba da promeni grb?

Rezultati


Ceo Pantićev osvrt i komentar na ovu temu pogledajte u video prilogu (od 5:00 do 11:30 minuta).

O grbu Partizana
Izvor: YouTube/TV Partizan



Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lokal patriota

Nikad to nece biti srpski klub.

promjena

Treba nego sta a ne da nas bruka ova Titova oznaka . bolje bi bilo. treba da bude samo crni i bijeli

milan

Kao delija mislim da partizan sa postovanjem prema svim grobarima treba da promjeni grb,i to da na vrhu grba izvadi ovu crvenu boju koja podsjeca na neki titov znak i naravno da izvadi petokraku isto titova oznaka, a neka ostane samo crno beli . E to je onda nesto drugo .bice malo krivo hrvatima zato sto je nekad bio njihov ,ali sad je srpski . postovanje

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC