• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stojić: Olimpija će biti najbolja u regionu

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Sportski direktor Olimpije Ranko Stojić kaže da je plan uprave ljubljanskog kluba da postane najbolji klub u regionu. "Igramo brže od srpskih klubova, Dinamo je u problemu", kaže Stojić.

 Ranko Stojić - olimpija će biti najbolji klub u regionu Izvor: MONDO/Goran Arbutina
Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Ranko Stojić je u ljubljanskoj Olimpiji desna ruka Milanu Mandariću i sa njim radi na oživljavanju nekada poznatog kluba na nivou bivše Jugoslavije.

Za samo par mjeseci klub je praktično sa nule otišao do vrha tabele slovenačkog prvenstva, vratio publiku na stadion, podigao TV gledanost i sastavio respektabilnu ekipu u kojoj su neki igrači već jako traženi.

"Bez predsjednika Mandarića ne bi ovog ničeg bilo. Prvi plan mu je bila Premijer liga ili Čempionšip da se dobrim projektom brzo vrati u Premijer ligu. Onda je ovo došlo kao projekat i ja sam to slijedio jer sam znao da predsjednik svojim znanjem i iskustvom koje ima sigurno neće ući u nešto ako to stvarno nije ozbiljno. On je broj jedan, svi mi okolo smo neko ko izvršava i ko se trudi da te planove realizuje. Stabilizovali smo potpuno klub. Nije bilo lako finansijski, ogroman teret je podnio predsjednik sam, a drugi dio smo uradili zajedno, čak i sportski dio. Ja rijetko povlačim poteze bez konsultacija sa njim. Situacija je dobra. Po meni je jedan od navažnijih poazatelja je to što je osam puta povećana gledanost Olimpije, ne samo na stadionu već i na televiziji", rekao je Stojić.

Olimpija ima sedam bodova prednosti ispred Maribora i na putu je da prekine njihovu decenijsku dominaciju u slovenačkom fudbalu.

"Petog dana na poslu rekao sam da titula ne smije biti cilj, već samo posljedica. To sam rekao i u Srbiji, to zaklanjanje iza titula, kao mi ćemo osvojiti titulu, ta obećanja, to su gluposti. Suština je da onda sve to porušiš u jednoj utakmici protiv tamo nekog iz Kazahstana. Ako dođu titule, a vjerujemo da će doći, to je posljedica pametnog truda i rada i poteza, svakodnevnih stvari. Ne smije to biti cilj, jer ako je cilj cijelu godinu se onda pokrivaš time. Onda ako ne bude u aprilu kreneš da tražiš alibije, jedan drugi, treći, pokrivaš to medijski... tu nema sreće. Ovdje hoćemo da pravimo osnovu pa da imamo titule, pa čak i da ne uđemo prve godine u Ligu šampiona, što je cilj, mislimo da će to biti i ostvaren cilj, biće Liga Evrope, pa će sljedeće godine biti Liga šampiona", ističe Stojić.

Glavni konkurent ima veći budžet, ali se u olimpiji toga ne plaše.

Šporar je klasa

"On je najbolji centarfor u Evropi u svom uzrastu. Vodio sam Sisesa, Sahu i Prša i to je ta klasa, u tom je rangu. Ima ogromnu mogućnost napredovanja, na derbiju je dva puta sa dva poteza riješio. Ima odličnu igru glavom, inteligentan je, radnik, pravi kapiten tima. Otac mu je igrao u Olimpiji. Njemu nije rano za seniorsku reprezentaciju, sigurno je nejgovo mjesto u novom ciklusu, on će biti tu. Teško će nam biti da ga zadržimo, interesovanje za njega je veliko, već sada razmišljamo o kvalitetnim zamjenama".

 "Maribor ima dva ili tri puta veći budžet, ali kada bi novac pravio razliku onda bi Čelsi, Mančester siti ili PSŽ osvajali Ligu šampiona svake godine. Novac je važan, ali nije najvažnije. Ono što je Maribor radio u prethodnom periodu, za to im kapa dole. I Zahoviču svaka čast. Imaju zaslužen takav budžet, zaradili su ga. Ali moraš stalno da napreduješ, da imaš kontinuitet uspjeha. Kad se plasiraš u Ligu šampiona povećavaš ugovore igrača, ako se ne plasiraš možeš jednu sezonu da istrpiš. Sljedeća sezona za Maribor može da bude gadna jer imaju velike obaveze, a nemaju prihoda. Zato mi moramo da vodimo računa o budžetu. Podrška lokalnih vlasti je dosta značajna, gradonačelnik Zoran Janković nam je velika moralna i finansijska podrška klubu", kaže Stojić.

Sportski direktor Olimpije ističe da slovenački klub igra mnogo brže od svih srpskih klubova. Gdje je u odnosu na Zvezdu i Partizan?

"Imam dovoljno iskustva da mogu da poredim, slušam i ljude koji procjenjuju i komentarišu. Mi smo malo brži od Partizana, čak smo malo brži i od Zvezde, možda Zvezda ima par mladih talentovanih igrača koji su iznad naših pozicija, ali smo tu negdje".

Vrlo brzo, ističe Stojić, Olimpija će kupovati igrače iz Srbije.

"Mi smo već u ovom prelaznom roku imali par igrača iz Srbije koji su htjeli da dođu. Imali smo Nemanju Mihajlovića kojeg smo htjeli da dovedemo, da nismo pozajmili ovog Ontivera mi bismo ga kupili. Kad se Partizan potpuno umiješao, onda sam i ja malo zakočio. Bio je tu i Srnić, ali on je bio skup, a i ne bi došao jer je u to vrijeme razmišljao o Španiji. Nama su trebali igrači na nekim pozicijama na kojima nije bilo adekvatnih igrača iz Srbije, ali mi ćemo vrlo brzo i finansijski da budemo u mogućnosti da budemo igrače iz Srbije bez problema".

"Žao mi Rada, ali sam to i očekivao"

Rad, klub koji je napustio poslije porovedenih 11 godina unjemu sada posrće i na dnu je superligaške tabele. "Pomiješana su mi osjećanja. Možda sam više pratio u prvih nekoliko mejseci po odlasku ali sad je prošlo već dvije godine. Možda mi je malo žao, ali to je očekivano. Momci koji su došli imaju dobru želju, volju, to su navijači, oni najviše vole klub. Mislili su da je to lako i da će lako i bolje voditi Rad. Imam korektan odnos s njima. Na neki način mi je žao, ali je ovo i očekivano, ali Rad dolazi malo-pomalo u istu situaciju kao drugi klubovi. A mnogi ne znaju da nismo od igrača uzeli nijedan procenat. Ostavili smo sve to. Ostavili smo klub sa dobrim plusom. Želim im sve najbolje, ali približavaju se ostalim klubovima u Srbiji i finansijski i kadrovski.

 I predsjednik Milan Mandarić i Stojić ističu da je cilj da Olimpija bude najbolji klub u regionu i praktično preuzme tu "titulu" od zagrebačkog Dinama koji je bio najuspješniji u posljednjih nekoliko godina.

"Dinamo je broj jedan klub u regionu u zadnjih pet-šest godina. Igrali su nekoliko puta Ligu šampiona iako se nisu baš tamo proslavljali. Učestvovali su puno puta, pa i ove godine. Igrao sam tamo i respektujem ga. Ne radujem se nimalo šta se trenutno dešava i Zdravku i njegovom bratu, ali je fakt da imaju problem. Možda je malo ružno, ali tako je, mi ćemo nastojati da tu možda buduću prazninu iskoristimo. To nije ništa protiv njih, samo da popunimo to i da mi budemo nosioci u regionu", rekao je Stojić.

On ističe da je jedan veliki plus za Olimpiji i sam geografski položaj Ljubljane.

"To je glavni grad, glavni grad koji se probudio i to je najveća zasluga predsjednika, a poslije toga i svih nas. Slovenija i Ljubljana su geografski odlično postavljeni da možemo da pratimo sve lige, talente u bivšim jugoslovenskim republikama, one u Austriji, italijanskoj Primaveri... imamo mnogo uslova da napravimo ozbiljan klub a onda i najbolji klub u regionu", poručio je on.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC