• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Željezničar smanjio dugovanja

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Upravni odbor Fudbalskog kluba Željezničar u četvrtak je informisao javnost o realizovanim aktivnostima u godini na izmaku, te o projektima koji su planirani za 2016. godinu.

 FK Željezničar o poslovanju u ovoj godini i planovima za budućnost Izvor: MONDO/Samir Cacan

Poseban fokus je na administrativno/finansijskom poslovanju kluba.

Prema riječima Mirsada Šiljka, direktora kluba s Grbavice, "plavi" su imali blokirane račune čime je onemogućeno poslovanje kluba, a igračima i zaposlenicima su bile neisplaćene plate.

"Postojao je realan problem da li će igrači nastaviti proljetni dio prvenstva. Prijetio je štrajk od igrača. Klub nije mogao servisirati dugove dobavljačima. U tom periodu klubu je prijetio stečaj. Danas je situacija, zahvaljujući sinergiji uprave kluba i mlade administracije kluba, nekoliko članova skupštine Željezničara i uspjeli smo osposobiti sistem i model poslovanja kluba. Uspjeli smo uspostaviti zakonito poslovanje po svim propisima. U ovom trenutku svi su računi deblokirani", rekao je Šiljak.

Mislim da smo prvi klub u regiji koji otvoreno priznaje sva svoja dugovanja.

Dugovanje kluba je, prema riječima Vedrana Vukotića, potpredsjednika F.K. Željezničar, iznosilo 3.300.000 KM.

"Uspjeli smo vratiti dobar dio duga i danas on iznosi 1.420.000 KM", kazao je Vukotić.

On je rekao da je klub dodatno izložen i s dugom od 2.8 miliona KM potencijalnih obaveza, od čega 2.2 miliona KM se odnosi na neizmirene poreze u periodu od 2009. do 2014. godine.

Kazao je da je klub proveo internu istragu kako bi se istražio neutvrđeni manjak kojeg je pronašla Porezna uprava u klupskoj kasi.

"Dodatni problem je da klub ima 600.000 KM pozajmica bez dokumentacije, ali postoje indikacije da je klub posuđivao novac. Kako će se to riješiti mi stvarno ne znamo", kazao je Vukotić.

On je istakao da je za 2016. godinu budžet kluba uvećan za 116%, te budžet omladinskog pogona za 43%. Takođe je u prošloj godini zabilježen rast sponzorskih prihoda za 116%, te se isti očekuje i u narednom periodu.

Amar Bajramović, v.d. predsjednik kluba rekao je da se klub više ne smije dovesti da u situaciju da sportski rezultati budu važniji od zakonskih obaveza.

"Ne može se dogoditi da se igrači dovode van budžeta i da njihova primanja nisu predviđena budžetom. Moramo uvjeriti naše navijače o tome šta mi radimo. Cilj je nastaviti razvoj omladinske škole i to ne smije biti floskula za podmlađivanje ekipe i politika kluba mora biti usmjerena u tom pravcu. Svaki stručni štab mora znati da je inkooperiranje mladih igrača u prvi tim primarni cilj kluba", kazao je Bajramović.

U planu je rad na infrastrukturi pomoćnog terena Grbavica i postavljanje reflektora na tom terenu.

Ono što navijače najviše zanima sigurno je izgradnja stadiona Grbavica.

Prema riječima Senada Misimovića, člana Skupštine Želje, aktuelan je projekat 2012. godine, uz manje izmjene.

Ipak, za implementaciju tog projekta bilo ga je potrebno predstaviti Zavodu za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo, što do sada nije učinjeno. Tadašnji plan je, podsjećamo, stadion dao u korištenje F.K. Željezničar, dok bi vlasnik bio investitor. Izmjenama je planirano da klub ostane vlasnik zemljišta i stadiona, ali da popratni objekat bude ponuđen investitorima na korištenje.

"Već na ljeto iduće godine moguće je imati pripremu i tražiti generalnog izvođača radova. Nakon toga klub mora imati kapacitet da napravi tim ljudi koji su finansijski nezavisni i koji će dati investitorima dati razlog za investiciju", kazao je Misimović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC