• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Novo pravilo zbog Darušafake i Makabija

Autor mondo.rs

Rukovodstvo najjačeg takmičenja smislilo kako da ne bude ponavljana komična završnica utakmice u Turskoj. Predlog je poslat Tehničkoj komisiji FIBA na usvajanje.

Darušafaka i Makabi odigrali su ove nedelje završnicu za dugo pamćenje. Doduše, ne za pamćenje po lepoj košarci, ali je svaki gledalac mogao da izvuče određenu pouku.

Bila je to utakmica kakva se viđa jednom u mnogo, mnogo godina.

Žan Tabak i "Ponos Izraela" pokazali su kako se smanjuje sopstvena razlika da bi meč otišao u produžetak, a zatim kako se u košarci čuva remi, jer im je bila potrebna pobeda od 11 razlike, do koje u predviđenih 40 minuta nisu mogli.

Slika koja je poslata iz Istanbula je bila definitivno jako zabavna. Pogledajte sažetak:

...
Izvor: YouTube/Euroleague

Naravno, Makabi nije uradio ništa suprotno pravilima, već je neuspešno pokušao da se "gimnastikom" dokopa dodatnih pet minuta i da tako izbegne eliminaciju u Evrokup.

Džordan Farmar sa loptom u ruci čekao je da istekne predviđeno vreme za napad, Tejlor Ročesti je jako precizno promašivao slobodna bacanja, dok se Darušafaka trudila da po svaku cenu završi posao u četvrtom kvartalu i prošla u Top 16, gde će igrati protiv Crvene zvezde Telekom.

Evroliga je analizirala završnicu tog meča i u subotu u podne tim povodom objavila i saopštenje u četiri tačke:

- Pomenuti meč odigran je u skladu sa košarkaškim pravilima i kada je gostujući tim pri kraju poslednje četvrtine pokušao da 'odvede' meč u produžetak, da bi pobedio sa minimum 11 poena razlike. Pobeda sa tolikom prednošću bila je neophodna Makabiju da bi se plasirao u Top 16 fazu.

- Od svog osnivanja, 2000. godine, Evroliga je na godišnjem nivou proučavala FIBA pravila, predlagala nova rešenja i doprinosila poboljšanjima postojećih propisa. To je bilo moguće zahvaljujući doprinosu glavnih trenera, na njihovom godišnjem sastanku iz 2012. godine. Tada usvojeni predlozi odneti su Tehničkoj komisiji FIBA i velika većina je i u svojena.

- Evroliga će konsultovati relevantne akcionare, kako bi uobličila i formiralaa potencijalno rešenje okolnosti nastalih na utakmici Darušafaka - Makabi. Ovaj predlog mogao bi da podrazumeva novi koncept, prema kojem poeni postignuti u produžetku ne bi uticali na plasman na tabeli grupne faze. Ovo, kao i druga poboljšanja pravila, biće prosleđeni Tehničkoj komisiji FIBA na razmatranje.

Sledeće promene u zvaničnim FIBA pravilima, prema trenutnim predviđanjima, biće napravljene za sezonu 2016/17.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC