• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sramna izjava Jaje Turea...

Autor mondo.rs

Nakon što ga je Obamejang zasluženo pobedio u trci za Afričkog fudbalera godine, Ture je zaboravio kako je osvajao titulu četiri puta u nizu i pljunuo na sve: Afrika ti prva zabije nož u leđa!

Jaja Ture, fantastični fudbaler iz Obale Slonovače, za čije su nastupe u Mančester sitiju vezani skoro svi skorašnji uspesi nekad prosečnog kluba, četiri puta uzastopno biran je za Afričkog fudbalera godine.

Od kada je 2010. Samuel Eto sa Interom osvojio sve što se osvojiti može, pa sve do ove godine, kada mu je u napetom glasanju titulu najboljeg uzela napadačka senzacija iz Borusije Dortmund, Pjer-Emerik Obamejang.

I, pre nego što vas verovatno budemo šokirali Tureovom izjavom povodom ovakvog ishoda glasanja za prvog fudbalera "Crnog kontinenta", ponudićemo vam statistiku.

Ture je u 2015. godini, igrajući za "Siti", ostao bez trofeja, a na 40 mečeva dao je deset golova i imao šest asistencija. Doduše, prvi put uspeo je sa Obalom Slonovače da podigne pehar na Afričkom kupu nacija odigranom u januaru i februaru prošle godine, u Ekvatorijalnoj Gvineji, ali daleko od toga da je briljirao.

Ture je dao jedan gol na turniru, bio bez asistencije, a "slonovi" su podigli pehar posle 0:0 u velikom finalu sa Ganom i boljeg izvođenja penala – 9:8. Gana, iako je u svojim redovima imala statistički najboljeg igrača turnira, Andrea Ajua (3 gola, 2 asistencije), imala i zvanično najboljeg igrača AKN-a, Kristijana Atsua, imala i više pobeda (4-3) i postigla više golova od Obale Slonovače (10-9), morala je da se zadovolji srebrom.

Ture jeste bio deo šampionskog tima i za to je nagrađen "ubacivanjem" u idealnih 18, jer Afrička fudbalska konfederacija (CAS) nije proglasila najboljih 11, već kompletan tim.

SVI OSVAJAČI:

Jaja Ture (Obala Slonovače) 4

Samuel Eto (Kamerun) 4

Didije Drogba (Obala Slonovače) 2

Nvankvo Kanu (Nigerija) 2

El Hađi Dijuf (Senegal) 2

Abedi Pele (Gana) 1

Rašidi Jekini (Nigerija) 1

Emanuel Amuike (Nigerija) 1

Žorž Vea (Liberija) 1

Viktor Ikpeba (Nigerija) 1

Mustafa Hađi (Maroko) 1

Patrik Emboma (Kamerun) 1

Frederik Kanute (Mali) 1
Emanuel Adebajor (Togo) 1
Pjer-Emerik Obamejang (Gabon) 1

Za razliku od Turea, koji je na klupskom planu dao deset golova uz šest asistencija za godinu dana, Obamejang je igrajući za Borusiju Dortmund u 2015. godini dao 41 gol, uz deset asistencija na 48 nastupa, a samo ove sezone, u Bundesligi i Ligi šampiona, dao je 27 golova, uz šest asistencija, na 27 mečeva.

Gol po meču!


Uz podatak da samo u četiri kola u prvenstvu Nemačke, velika želja najvećih evropskih kluba nije dala gol ove sezone. Ture ima 32, Obamejang 26 godina, a treće mesto u glasanju zauzeo je pomenuti Aju, zvezda AKN-a, koji je i sam imao statistički bolju godinu od Turea – 14 golova, pet asistencija na 34 meča za Marsej i Svonsi, uz podatak da je na svakom od pet nastupa za Ganu tokom kvalifikacija i završnog turnira dao gol i imao jednu asistenciju.

Možda je bilo i suvišno pisati o statistici, ako znamo da smo vas još jesenas, kada su proglašeni kandidati (3. novembar), pitali za mišljenje o tome ko je bio najbolji i velikom većinom ste glasali za Obamejanga.

Izvor: MONDO


No, ne lezi vraže...

Veoma neskromna zvezda Premijer lige, koja je svojevremeno želela da napusti Siti jer mu klub na društvenim mrežama nije čestitao rođendan, rekla je povodom ishoda glasanja (Obamejang 143, Ture 136, Aju 112) sledeće:

"Obamejang je briljantan, ali ja sam veoma, veoma razočaran. Tužno je videti da Afrika ovako reaguje, jer ne misle da je uspeh na samom kontinentu važan", aludirao je Ture na svoj pohod ka zlatu na AKN-u, ali se nije osvrnuo na to da je 2011, 2012, 2013. i 2014. osvajao laskavu individualnu titulu uprkos tome što "slonovi" nisu bili među najboljima ni na prvenstvima Afrike, ni na prvenstvima sveta.

"Mislim da ovo baca sramotu na Afriku, jer je veoma nepristojno ponašati se ovako. Ali, šta možemo da uradimo po tom pitanju? Mi Afrikanci ne pokazujemo da nam je Afrika naročito važna. Važnije nam je ono što se dešava u inostranstvu, nego na našem kontinentu. To je jadno", nastavio je Ture tiradu, iako je rodni Abidžan napustio sa 17 godina i otišao u Beveren.

"Kao što mi je mnogo puta rečeno, ne vredi ti da brineš o Africi previše, jer će ti Afrika prvom zabosti nož u leđa".

Šta reći posle svega? Sve i da je Ture u pravu, mada o ovome nije govorio kada je u prethodne četiri godine u spornom glasanju "tukao" fudbalere koji su osvajali Afrički kup nacija (Zambija 2012, Nigerija 2013), kao i zvezde reprezentacija koje su bile bolje od njegove, na Mundijalima (Gana 2010, Nigerija 2014, Alžir 2014), Ture se poneo (kako sam kaže) veoma nepristojno prema organizaciji koja ga je četiri godine držala "kao malo vode na dlanu", a to nikome nikada nije pošlo za rukom.

Četiri puta u nizu najbolji na kontinentu nije bio ni Samuel Eto, ni Didije Drogba, ni jedan Žorž Vea, pa ni Abedi Pele...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC