• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivica Osim: Partizan bi bio kao Barselona

Autor mondo.rs

Legendarni trener seće se godine provedene u Partizanu i žali što generaciju sjajnih fudbalera nije vodio duže i kroz Evropu.

 Ivica Osim o Partizanu Izvor: MN PRESS

U Jugosalvaiji su, čije je zidine počeo da ruši vihor krvavog građanskog rata, maja 1991. godine prve asocijacije na fudbal bile Crvena zvezda i splitski Hajduk.

Crveno-beli su osvojili Kup evropskih šampiona u Bariju, dok su Splićani napravili senzaciju i malo pre nego šta će posatiti pravk Evrope tim Ljupka Petrovića pobedili u Beogradu u finalu Kupa Maršala Tita (1:0).

Na drugoj strani Topčiderskog brda, u Humskoj ulici, nije bilo mnogo razloga za zadovoljstvo, ali su čelnici Partizana vredno radili na stavranju moćnog tima.

Mnogi veliki talenti već su bili zadužili crno-beli dres kada je Nenad Bjeković, u to vreme sportski direktor "parnog valjka", ugovorio saradnju sa Ivicom Osimom, trenerom koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka slovio za najboljeg stručnjaka u Jugoslaviji.

"Štraus sa Grbavice" rekao je "da" Partizanu 28. juna 1991. godine!

Nekoliko dana kasnije, na prozivci pred početak letnjih priprema popularnom "Švabi" javili su se Omerović, Stanojković, Milanič, Petrić, Jokanović, Gudelj, Novak, Mijalkovič, Vujačić, Bogdanović, Mijatović, Vorkapić, Zahović, Šćepović, Brnović...

Ekipa sa maestralnim vođom na klupi spremna da u novoj sezoni pomrsi račune svima, pa i "komšijama", vladarima Evrope.

"Svaka utakmica u Partizanu je posebna. Klub je poznat po navijačima koji ne praštaju greške, koji uvek žele da gledaju dobar fudbal, igrače... Čovek tome mora ozbiljno da se posveti i meni je bilo veliko zadovoljstvo da radim u Partizanu", počeo je Osim razgovor za TV Partizan.

Izvor: MN PRESS


Rođeni Sarajlija i veliki navijač Željezničara, u kojem je kao igrač i trener proveo preko dve decenije, za godinu dana u Partizanu shvatio značenje reči "veliki klub".

"Da se ovi moji u Sarajevu ne uvrede, dok nisam došao u Partizan nisam znao šta znači raditi u velikom klubu. Partizan je izuzetna prilika za svakog trenera. Imate sve na raspolaganju, što god poželite tu vam je, a na vama ostaje samo da radite", iskren je Osim.

U Partizanu ga je dočekala sjajna generacija.

U krnjoj ligi, u kojoj klubovi iz Bosne i Hercegovine nisu završili takmičenje, a oni iz Hrvatske i Slovenije nisu ga ni počeli, Partizan je igrao najlepši fudbal. Izgubio je samo dva meča, ali je zbog lošeg izvođenja penala (šutirali se penali kod nerešenog rezultata) titula, ipak, završila u Ljutice Bogdana.

"Generacija je bila takva da nije mogla loše da radi. U Partizanu su u tom momentu igrali najtraženiji igrači u Jugoslaviji", nastavio je bivši šef stručnog Partizana.

Osim 1
Izvor: YouTube


Predrag Mijatović, Slaviša Jokanović...

"Eto, dovoljna su njih dvojica da vidite da je Partizan mogao mnogo", prekinuo je legendarni trener novinara TV Partizan u nabrajanju fudbalera crno-belih koji su radili pod Osimovom palicom i dodao: "Da se nismo razdvojili, verovatno bi napravili tim koji bi bio sliačn Barseloni i najboljim klubovima Evrope. Jugoslavija je uvek imala puno talenata i od svih tih igrača mogla je da se napravi izuzetna ekipa. Partizan je bio na najboljem putu."

Crvena zvezda je u ligi imala čak tri poraza više. Oba prvenstvena derbija završena su bez pobednika (2:2, 0:0), ali su crveno-beli osvojili po bod, jer su dva puta bili bolji posle udaraca sa penala.

Osim
Izvor: YouTube


Priliku da konačno sruši aktuelnog prvaka sveta, Osim i Partizan dobili su u finalu Kupa Jugoslavije. I uspeli su. Prvi meč na stadionu "Rajko Mitić" okončan je pobedom crno-belih 1:0, a u drugom je viđena velika drama i novi remi 2:2. Dovoljno da pehar završi u Humskoj, na veliko zadovoljstvo armije navijača crno-belih.

Vladavini Zvezde došao je kraj...

"Kada vidite ko je protivnik, znate šta morate. Igrati takve utakmice je retkost, to je velika stvar za igrače. Ta generacija bi daleko dogurala da nije bilo tih nesrećnih okolnosti i da inostranstvo nije uvek imalo prioritet nad domaćim prvenstvom. Pažljivo i postupno je biran tim i on bi jednog momenta pokazao koliko i šta može. Radio sam sa grupom igrača privrženih Partizanu. Svi oni su znali za koji klub igraju i šta njegove ime znači. Tako su se i ponašali. Meni je bila izuzetna čast da vodim te momke i treniram Partizan", podvukao je Osim.

Vujačić
Izvor: YouTube

Partizan
Izvor: YouTube

Rat je zavladao prostorima SFRJ. Partizan i Zvezda suočili su se sa sportskim sankcijama Ujedinjenih nacija i nije im bilo omogućeno da naredne tri godine igraju na međunarodnoj sceni.

Velike generacije "večitih" nepravedno su ugušene. Osim je nastavio svojim putem, a Partizan je preuzeo Ljubiša Tumbaković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC