• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 potvrda da je odbrana Arsenala - katastrofalna!

Autor mondo.rs

Barselona je fantastičan tim i 0:2 nije slučajnost, ali koliko je direktno kapiten "tobdžija" Mertesaker doprineo tome? Mnogo! I ne samo on.

Aktuelna generacija Barselone, sa MSN napadom, osvojila je sve što se osvojiti može prošle sezone i nastavila u istom ritmu i ove.

Deluju i igraju zastrašujuće.

Utoliko, 0:2 na "Emirejtsu" već u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona nikako nije iznenađenje. Arsenal se borio, imao svoje šanse, ali je mogao i znatno ubedljivije da bude poražen. Pre svega zbog igre kapitena Pera Mertesakera, a s njim u paru i Lorana Košelnog.

Njih dvojica, u "liniji" sa Ektorom Belerinom i Naćom Monrealom, napravili su toliko taktičkih grešaka da se može reći da je Barsa pobedila "samo" sa 0:2 i da je tim Arsena Vengera jako dobro prošao.

Da sve bude gore, Mertesaker je posle utakmice u kojoj je bio direktan krivac za oba gola, optužio navalu da je "morala da postigne bar jedan gol" i da je "poraz od 0:2 nezaslužen".

Dan posle praktično eliminacije Arsenala u osmini finala I OVE sezone, pozabavili smo se igrom defanzivne postave ekipe, a tu računamo i dvojicu vezista koji su imali zadatak da budu prvi red odbrane od naleta Lea Mesija, Nejmara i Luisa Suareza, Fransisa Kokelana i Arona Ramzija.

Kasnije je igrao i Matje Flamini, koji je napravio penal nad Mesijem za 0:2, posle smehotresnog poteza Mertesakera u svom šesnaestercu.

Dve stvari je važno reći odmah – u haosu koji prave Mesi, Nejmar i Suarez kada krenu ka golu, malo ko bi sačuvao mirnu glavu i uspevao da se kreće sinhronizovano sa ostalim igračima u odbrani. I drugo, dugo već mnogi ukazuju na to da je Venger morao (godinama unazad) da dovede kvalitetnije štopere, a evo i zašto...

Situacija 1.

Akciju Barselone kroz sredinu, u kojoj po pravilu sledi utrčavanje sa boka ili iza leđa protivničkog beka, ili koso, ka sredini, spremno je dočekao Košelni. Postavio se za ofsajd zamku i Barsa bi u nju upala da Monreal nije uveliko krenuo u pun sprint za Mesijem i držao ga sve vreme u "onsajd" poziciji. Da sve bude gore, i da je Monreal video da se Košelni ukopao, primetećete da je Mertesaker bio "miljama" iza ostalih, u nekom svom svetu, u nekoj svojoj liniji...


Završeno je pasom Mesija ka Suarezu i fantastičnom intervencijom Petera Čeha, koji će se do kraja utakmice naraditi žestoko da popravi sve što su odbrana i vezni red zakuvali.

Situacija 2.

Barsa je izvela "trejdmark" akciju koju igra praktično od dana kada je Dani Alveš došao u klub. Međutim, spreman je bio samo krilni napadač Aleksis Sančez, koji je punim sprintom pratio Alveša i predosećao lob pas Serđa Busketsa.

Monreal, koji je igrao levog beka, a još manje štoperi Mertesaker i Košelni, nisu bili svesni opasnosti, odgledali su Busketsov pas i onda, laganim korakom, "krenuli" ka Suarezu, koji je bio zamalo neprecizan.

Ako nije bilo za očekivati da Mertesaker i Košelni tako jako ubrzaju i napadnu Suareza, postavlja se pitanje gde je bio i koga je posmatrao Monreal, čiju je poziciju pokušao da zaštiti napadač Sančez, ali nije uspeo.

Situacija 3.

Samo što je počelo drugo poluvreme, Arsenal je napravio dve katastrofalne taktičke greške.

Prva, Andresu Inijesti ostavljen je sav prostor i sve vreme ovog sveta da sa svoje omiljene pozicije (leva polutka, recimo), pritisne odbranu i sačeka pravi trenutak za pas u prostor, što je potez kojim je kažnjavao sve i svakoga tokom impresivne karijere.

Druga, u trenutku Inijestinog pasa Košelni je bio dva-tri metra iza linije, odnosno ostale trojice igrača Arsenalove odbrane, što je Nejmara zadržalo "onsajd". Katastrofalna komunikacija među defanzivcima Vengerovog tima ovog puta nije dovela do gola, malo zbog Nejmarove sebičnosti, malo zbog genijalnosti, koga drugog, do Čeha.

P. S. Primetite kretnju Košelnog, koji je u jednom trenutku primetio da je potpuno van linije, pa je pokušao da "skoči" nazad i navuče Nejmara u ofsajd – prekasno!

Situacija 4.

Barselona je držala loptu 65 odsto vremena i konstantno je pritiskala odbranu Arsenala, ali je ozbiljno opasna bila uglavnom iz kontra napada. U ovoj situaciji "tobdžije" su ispale čak i u pozicionom napadu, koji je trajao i trajao...

U jednom trenutku, Mertesaker je uspeo da izblokira Mesija koji bi izvesno pogodio mrežu, a Arsenal potom propustio da izbaci loptu i umalo bio surovo kažnjen. Ramzi je bio nezainteresovan za start, Buskets vratio iz prve loptu Suarezu, koji se našao iskosa sa desne strane odakle, realno, nije bio velika pretnja Čehu, zbog čega je Urugvajac čekao i čekao da Nejmar izađe iz ofsajd pozicije...

Šta se dogodilo? Na kraju su se štoperi Arsenala, pre svih Košelni, toliko povukli nazad – naravno – van linije – da su vratili Nejmara u regularnu poziciju. Umalo gol!

Situacija 5.

Konačno gol u mreži Arsenala, u 71. minutu, i prva od dve katastrofalne greške kapitena Mertesakera.

U trenutku kad je Arsenal napadao na gol Barse i kada je Barsa munjevito krenula u kontru – Mertesaker se našao ničim izazvano na 70-ak metara od svog gola (!?). Najsporiji na terenu momentalno je ispao iz igre, lukavi Suarez je utrčao na Mertesakerovo mesto i povukao sa sobom Košelnog... Logično, tamo gde je trebalo da stoji Košelni nije bilo nikoga, osim Mesija i – rutinski 0:1.

Šta je Mertesaker radio "gore" desno, na polovini Barselone – ostaće misterija!

Situacija 6.

Da ne bude samo da je odbrana Arsenala pravila početničke greške, evo i primera gde su Mertesaker i Košelni mogli lako da stradaju zbog brljotine veznog reda.

U želji da izjednače, SVI vezisti i OBA beka Arsenala krenuli su "gore", izgubili loptu, Mesi je povukao kontru, Ramzi pao iza njega iako mu je profesionalna obaveza bila faul na sredini i žuti karton kao žrtva (nije imao opomenu), a onda se ukazala prava "livada" pred najboljim fudbalerom sveta.

Nije bilo ni Kokelana, čiji bi rejon trebalo da bude baš "tu", ispred štopera, o bekovima da ne govorimo...

Završeno je stativom Suareza. Čista sreća i nova naivnost Vengerovog tima koja nije kažnjena.

Situacija 7.

Iako ne često tokom utakmice, u ovom 82. minutu, odbrana Arsenala bila je dobro postavljena, u liniji, okrenuta ka Mesiju koji je imao loptu, a opet svesna pozicije i Nejmara i Suareza. I sve bi bilo u redu da kapiten Mertesaker, inače veoma tanak tehničar, nije odlučio da primi loptu u svom šesnaestercu.

Primio je loptu tako da je ona pala pravo Mesiju na noge, Flamini je pokušao da uradi ono što je Mertesaker MORAO – da ispuca loptu u polje, ali je ispucao samo Mesija iz ravnoteže... Faul, penal, 0:2.

Opet na račun kapitena, koji je bio najglasniji u kritikovanju ofanzivne linije tima.

Situacija 8.

I ovog puta Čeh je vadio kestenje iz vatre, posle duple taktičke greške saigrača.

Obezglavljenog protivnika, koji je na 0:2 samo čekao kraj, Mesi je (pretpostavljamo uz sugestije Luisa Enrikea) pokušavao da kažnjava konstantnim ulaskom u sredinu, u prostor između nikoga i dvojice štopera. Ovog puta krenuo je direktno ka golu i konstantno imao sve opcije na raspolaganju jer je Košelni, ponovo, bio konstantno van linije sa ostalima.

Gol nije pao zahvaljujući Čehu, koji je baš te večeri doživeo da ga prvi put u karijeri (a, znate koliko dugo i uspešno brani) savlada najbolji igrač sveta, Lionel Mesi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC