• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije Kijev Barselona!

Autor mondo.rs

Nakon što dve sezone nisu uspeli da prođu grupu, a onda dve sezone zaredom ispadali u osmini finala od Barselone, fudbaleri Mančester Sitija iskoristili su povoljan žreb.

Nije Kijev Barselona!

Nakon što dve sezone nisu uspevali da prođu grupu, a onda dve godine zaredom ispadali u osmini finala od Barselone i doživeli sva četiri poraza u tim susretima, fudbaleri Mančester Sitija iskoristili su povoljan žreb!

Više nego povoljan žreb...

U Kijevu:

Dinamo – Siti 1:3 (0:2)
/Bujaltski 58 - Aguero 15, Silva 40, Ture 90/

Mnogi su pomislili i da je finalista od pre dve sezone, Atletiko Madrid, isto imao povoljan žreb, ali ćemo za tu konstataciju morati da sačekamo revanš na "Visente Kalderonu", delom i zbog toga što kao stena tvrdi tim Dijega Simeonea nije ni pokušao da iskoristi igrača više na "Filips stadionu".

U isto vreme, u Ajndhovenu:

PSV – Atletiko 0:0

Revanš mečevi ova dva para na programu su 15. marta.

"Filipsovci" su od 69. minuta igrali sa igračem manje posle isključenja Gastona Pereira, koji je "nabo" laktom zemljaka Dijega Godina i morao ranije u svlačionicu, ali... Bilo je 0:0 i sve što je Simeone želeo je da tako i ostane, pa je viđen - iako je bilo tu i tamo šansi u prvom poluvremenu - možda i najdosadniji meč ove prve runde, započete još prošle nedelje.

Na punom "Valerij Lebanovski" stadionu u Kijevu boravila su i dvojica naših reprezentativaca, ali su se po kiši, vetru i susnežici grejali ćebadima, jedan na klupi Dinama, jedan na klupi Mančester sitija. Nisu ulazili ni Radosav Petrović, ni Aleksandar Kolarov.

Ovaj drugi, ako ne bude jednog od najvećih iznenađenja u istoriji takmičenja, pomno će pratiti žreb za četvrtfinale, zakazan za 18. mart, kada ćemo sasvim izvesno videti trakice sa imenima: Mančester Siti, Barselona, Volfsburg i Real Madrid. Ostali susreti su potpuno otvoreni, pa tako i onaj u kom će PSV, Filipa Kokua, pokušati da dođe do gola u Madridu i zakomplikuje posao Atletiku, koji je u prvom poluvremenu par puta mogao i morao da savlada odličnog Jerena Zuta.

Kada Antoan Grizman, Lusijano Vijeto i ostali nisu uspeli u prvih 45, u drugih kao da više nisu ni želeli, iako je Zut skinuo jedan udarac Gabija "tik" posle isključenja Pereira.

Da li će na "Kalderonu" Koku uspeti da postavi igru tako da zatrese mrežu rivala, videćemo, ali ni glasna podrška domaćih igrača nije pomogla holandskom timu da ozbiljnije ugrozi Jana Oblaka, koji je samo jednom bio na ozbiljnom testu i ozbiljno dobro ga je rešio. U prvom poluvremenu...

To se ne može reći za veterana na golu kijevskog Dinama, Oleksandra Šovkovskog, koji nije loše branio, već koji nije mogao da pronađe rešenja za udarce Serhija Aguera i Davida Silve. Siti, koji je pustio niz vodu FA kup (Čelsi ih je izbacio rezultatom 5:1 za vikend, s tim da su prve zvezde ostale na klupi), bio je svež i raspoložen za igru, iako je vreme u Kijevu bili sve samo ne za fudbal.

"Hobitska" navala "građana" lako je stvarala prostor protiv igrača Dinama koji su očigledno podlegli pritisku, prvi udarac Aguera završio je u mreži za njegov 16. gol na poslednjih 17 utakmica u Ligi šampiona u kojima je bio starter, a od tog trenutka sve je išlo na njihovu stranu - do poluvremena.

Aguero, Rahim Sterling i Silva izveli su akciju iz udžbenika za 0:2 i potom im je, slutimo, odlazeći menadžer Manuel Pelegrini savetovao da u nastavku spuste tempo i privedu utakmicu kraju, dok je trener domaćih Sergij Rebrov uspeo na pauzi da podigne moral razbijenoj vojsci, pa je u drugih 45 minuta viđen ravnopravan fudbal.

Kijevljani su bili ambiciozniji, smanjili su na 1:2 zahvaljujući upornosti Vitalija Bujalskog i indolentnosti Turea, koji je potom promašio šansu utakmice, pa postigao divan gol posle duplog pasa sa neumornim Fernandinjom, igračem koji se vratio na "Lebanovski" dve i po godine posle transfera iz Šahtjora u Siti. Pobeđivao je Dinamo i pre 2013. godine, pobedio ga je i večeras, tačnije dokusurio sjajnom asistencijom za Turea, koji je postigao prvenac ove sezone u Ligi šampiona i praktično "ubio" revanš.

Pobedom nad Makabijem iz Tel Aviva 9. decembra (1:0), Dinamo je izborio prvo pojavljivanje u nokaut fazi Lige šampiona od sezone 1999-00. Te sezone, predvođeni Ševčenkom i Rebrovim, belo-plavi igrali su polufinale!

Engleski timovi, do večeras, nisu pobedili na poslednjih pet gostovanja u Ukrajini, još od kada je Mančester Junajted 2007. godine dobio 2:4 u Kijevu.

PSV nije igrao nokaut fazu Lige šampiona od sezone 2006/07, a dve sezone ranije (nakon što je u kvalifikacijama pobedio Crvenu zvezdu ukupnim rezultatom 7:3 – 3:2, 5:0) "filipsovci" su stigli do polufinala i ispali na gol-razliku od Milana, koji je potom izgubio kultno istanbulsko finale od Liverpula.

Atletiko se plasirao u eliminacije treću sezonu zaredom, a pre dve sezone igrali su lisabonsko finale sa Realom i izgubili na produžetke.

LIGA ŠAMPIONA, prvi mečevi osmine finala:

PSV - Atletiko Madrid 0:0
Dinamo Kijev - Mančester siti 1:3
Arsenal - Barselona 0:2
Juventus - Bajern Minhen 2:2
Benfika - Zenit 1:0
PSŽ - Čelsi 2:1
Gent - Volfsburg 2:3
Roma - Real Madrid 0:2

Dinamo Kijev: Šovkovski – Danilo Silva (od 67. Makarenko), Kačeridi, Dragović, Vida – Ribalka – Jarmolenko, Garmaš (od 31. Veloso) , Bujalski, Gonzales – Teodorčuk (od 45. Moraeš).

Mančester Siti: Hart – Sanja, Kompani, Otamendi, Kliši – Fernando, Fernandinjo – Silva, Ture, Sterling – Aguero (od 91. Ijenačo).

PSV Ajndhoven: Zut – Arijas, Bruma, Moreno, Viljems – Proper, Van Hinkel, Guardado (od 75. Hendriks), Narsing (od 65. Išimat-Mirin), Lokadija (od 86. Lestijen) – Pereiro.

Atletiko Madrid: Oblak – Huanfran, Savić, Godin, Felipe Luis – Gabi, Saul Nigez (od 74. Korea), Oliver Tores, Koke – Grizman, Vijeto (od 61. Tores).

IZ MINUTA U MINUT:

90+3 - KRAJ I U AJNDHOVENU! BUKVALNO, 1:3.

90+2 - KRAJ U AJNDHOVENU! Ovo je 12. put u poslednjih 16 mečeva u Ligi šampiona da je Atletko sačuvao svoju mrežu!? Došli su po nulu i vratili je u Madrid. Tvrda ekipa, dosadna za gledanje, ali nezgodna za suprotstavljanje.

90 - TURE! GOL!

Iskupio se kapiten Mančester Sitija za onaj zicer u 82. minutu i rešio ovaj dvomeč u finišu "prvog poluvremena". Odigrao je dupli pas sa sjajnim Fernandinjom, dobio loptu nazad kao "na tacni" i onda levom nogom plasirao pored Šovkovskog za prvi gol u Ligi šampiona ove sezone.

Kraj!



88 - Prvi šut PSV-a u drugom poluvremenu! I zato ga pominjemo. Rezervista Lestijen nije bio ni blizu.

82 - JAJA! TEŠKO JE OPISATI ŠTA JE PROMAŠIO!

Sterling je promešao odbranu na levom krilu, posle dva driblinga uputio je idealan centaršut i pogodio u čelo Turea, koji je sa pet metara, potpuno neometan, promašio ceo gol!



80 - OPET BUJALSKI! ALI HART!

Posle dugo vremena, Dinamo je napao bezvoljni Siti, strelac prvog gola Bujalski našao se pred Hartom, šutirao je, ali nedovoljno dobro da savlada iskusnog vuka na golu "građana". Buka na stadionu "Valerij Lebanovski".

Bio je to sjajan pas Velosa i ne tako sjajna završnica Bujalskog.

80 - NOKAUT!

Korea je uhvatio volej koji bi možda pocepao Zutovu mrežu, ali je Bruma imao i sreću i nesreću da se nađe na putu ovom projektilu koji ga je oborio kao udarac Majka Tajsona. Ipak, korpulentni Bruma brzo se podigao i nastavio. Njemu pripadaju zasluge za aktuelni rezultat.

79 - Tores u šansi. Izblokiran!

77 - U Ajndhovenu, iako imaju igrača više, igrači Atletika kao da ni ne žele da stegnu, pritisnu, napadnu. Štaviše, PSV ima posed lopte uglavnom, a Španci traže šansu iz kontre. U Kijevu, Siti se umalo "ušetao" u gol Ukrajinaca, ali je Dragović uspeo da izbaci loptu u poslednjem trenutku.

69 - Zut! Opet! Pereiro nije stigao ni do svlačionice, a Atletiko je imao prvu šansu sa igračem više. Šutirao je Gabi, Holanđanin opet odbranio. Igrač utakmice za sada...

68 - CRVENI!

Pereiro je, iako sa žutim kartonom iz prvog dela utakmice, ušao prejako u duel sa Godinom, udario ga u lice, Godin je pritom i "isfolirao" koliko je trebalo, a Italijan Orsato poslao Urugvajca u slvačionicu.

Porazgovaraće njih dvojica kada ih selektor bude pozvao sledeći put. Mlađi je očigledno naseo, stariji je ustao čim je Pereiro napustio teren.



67 -  Rebrov na pola sata pre kraja utakmice mora da izvrši i treću izmenu. Povredu je zadobio Danilo Silva, sam, u sprintu, a odmenio ga je Makarenko.

60 - Hart je samo jednom na poslednje 22 utakmice u Ligi šampiona uspeo da sačuva mrežu.

58 - GOL! VRAĆA SE DINAMO!

Beli su bili bolji, orniji, borbeniji od pauze, kao da je Siti izašao da "odradi" posao i sačuva snagu za Premijer ligu, a to se gostima obilo o glavu. Posle dve-tri šanse i jedne odlične intervencije Otamendija, ovog puta na "ničiju" loptu natrčao je Bujalski, uhvatio "volej" i uz pomoć zadnjice Jaje Turea pronašao put do mreže.

Ture, pomalo nezainteresovan i nevoljan da postavi telo na udarac Bujalskog, okrenuo je leđa (to se inače ne radi u fudbalu) i preusmerio loptu tačno pored stative u mrežu - 1:2.



57 - Opasan protiv udar PSV-a i start Godina u odsudnom trenutku. Na kraju, umalo da zatrese svoju mrežu!

51 - Konačno i Hart da reaguje. Jarmolenko je tukao iz slobodnog udarca, reprezentativac Engleske izbio u polje. Potom, probuđeni Jarmolenko izbacio je Klišija prostim driblingom i namestio loptu na desnu nogu, ali nije uspeo da napravi felš, kojim bi "zaobišao" Harta i pogodio mrežu.

Probudio se Dinamo malo, ali izgleda prekasno.

46 - Počele su obe utakmice. Izmenu je napravio samo trener Dinama, Sergij Rebrov. Nakon što je u 31. minutu povređenog Garmaša morao da zameni Velosom, u svlačionici je ostavio na poluvremenu "nevidljivog" Teodorčuka i šansu dao Moraešu.

Poluvremena: Uz podatak da je Silva dao gol posle sedam sati i 46 minuta, a da su u Ajndhovenu dominirali golmani, pre svega Zut, a potom i Oblak, pozivamo vas da nam se pridružite za desetak minuta.

42 - Umalo 0:3. Svaki napad Sitija je potencijalna šansa za gol. Kijevljani deluju potpuno van utakmice, bez šanse da naude protivniku. Ovog puta šansu za Aguera stvorio je Fernandinjo.

40 - GOL! REALNO I BILO MU JE VREME!

Siti "guši" Dinamo konstantnim napadima, a ovaj je bio pravi, dosetljiv, lep, fudbalski... Aguero je dobio loptu na levom krilu, sačuvao posed, sačekao da se "pojavi" Sterling, prosledio mu pas na krilo, odakle je Englez poslao tačnu "paralelu" u peterac, a sve što je Silva trebalo da uradi je da pogodi praznu mrežu i pogodio je - 0:2!



Dinamo deluje beznadežno.

35 - Šokovski! I on se istakao, dok još čekamo da neko oproba Harta. Jaja Ture je "pucao" u bližu stativu, posle prodora, ali je Šokovski dobro pokrio donji levi ugao svog gola i zaslužio aplauze. Dinamo ne može da diše od napada Sitija.

31 - OBLAK! Koliko šansa za Atletiko malopre, toliko šansa i za PSV potom! Sjajna akcija cele ekipe, koju je u gol morao da pretvori Lokadija, ali se nije snašao pred Oblakom. Slovenac je stao pred njega i odbranio nešto između udarca i pokušaja loba. Pre toga, priliku je imao i Proper.

Navijači se bude!


30 - ZUT! Ovaj čovek čini čuda za sada. Ovog puta pred njega je istrčao Grizman, najbolji strelac Atletika imao je 1 na 1, ali mu je Zut "ušao u šut" i skinuo zicer.

25 - Kada Mančester siti prvi povede u Ligi šampiona, dobija 75,4 odsto utakmica (43/57).


22 - Umalo 0:2 u Kijevu, gde lije kiša, a mogao bi uskoro i sneg. Ture je osvojio loptu na sredini terena, usledila je momentalna kontra "građana", koju je udarcem desnom nogom iskosa sa desne strane završio Aguero... omalo neprecizno!

17 - Zut! Sjajno je Crnogorac i bivši igrač Partizana, Savić, pasom "pocepao" odbranu PSV-a, Koke je istrčao pred Zuta, ali je ovaj opet bio pribran i izašao kao bolji. Sjajni potezi, prvo Savića, onda i Zuta.

15 - GOL! SITI VODI!

Prva šansa i odmah gol (a, odmah i loša reakcija odbrane Dinama). Silva je izveo prekid s leve strane, Ture bio najviši u skoku i samo odložio loptu za Aguera, koji je iako u punom trku uspeo da je "spusti" sebi na desnicu i zakuca u mrežu - 0:1!



"Kunu" je bio to 16. gol u poslednjih 17 startova u Ligi šampiona. Impresivno! To je prosek koji "drže" Mesi i Ronaldo.

12 - Velika greška Sanje i umalo instant kazna, ali je udarac Teodorčuka sa ivice šesnaesterca prohujao pored stative.

10 - U Kijevu se nije dogodilo apsolutno ništa vredno pomena, u Ajndhovenu par puta galamu su napravili više navijači, nego napadači PSV-a, koji su se pojavili par puta "gore", ali bez da su uputili šut....

4 – Velika šansa za Atletiko! Huanfran je poslao preciznu loptu sa svoje polovine i zatekao odbranu PSV-a nespremnu, Vijeto je istrčao sam pred Zuta, uspeo da ga lobuje, ali je Bruma sve pratio i nekako izbio loptu u korner pre nego što je ona prešla gol-crtu.

Zbog sudara sa Vijetom, golmanu PSV-a, Zutu, ukazivala se pomoć dva minuta.




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC