• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mi u Zvezdi ne moramo ništa, osim da uživamo"

Autor mondo.rs

"Kad odigrate derbi, jedva čekate sledeći. Kao detetu kad date slatkiš. Tako se i mi radujemo odlasku u Humsku, želimo da uživamo", kaže golman Crvene zvezde Damir Kahriman u razgovoru za MONDO.

 Damir Kahriman za MONDO o vječitom derbiju Izvor: MN PRESS

Nije mnogo "večitih derbija", a pred nama je jubilarni 150, direktno odlučivalo o tituli prvaka ili izlasku u Evropu, ali nijedan do danas nije odigran u ovakvim okolnostima:

Crvena zvezda u Humsku polazi sa 29 bodova više od Partizana!

Stoga, čudno je čak i raditi najave najveće utakmice srpskog fudbala, gde su vodeći motivi pre svega revijalne prirode: igranje za tradiciju, čast, produžetak serije pobeda (kada je Zvezda u pitanju), spas sezone (kada je Partizan u pitanju), itd...

Da li je čudno i pripremati se za ovakav derbi?

"Hmmm...", zamislio se golman Crvene zvezde Damir Kahriman, s kojim smo danas razgovarali telefonom.

"Kada mi date takav uvod i nabrojite sve te informacije, onda i ja počnem da razmišljam u tom smeru", rekao nam je sa osmehom, a onda se uozbiljio.

"Možda je fraza, ali nama je priprema za derbi ista kao i za svaku utakmicu, nema posebnih rituala, s tim da je derbi nesumnjivo velika srpska i evropska utakmica i to mu definitivno daje posebnu draž. Mogu čak da kažem i da je svaki nastup u derbiju, pa i u ovom koji dolazi s tolikom bodovnom razlikom, čast za svakog pojedinca u Zvezdi i Partizanu".

U vašem odgovoru prepoznaje se da ste svesni da vas čeka velika utakmica, koja će se nekad negde brojati i računati...

"Tako je", potvrdio je i dodao:

"Meni je tokom ove nedelje više puta prošlo kroz glavu to kako bi tek izgledala liga, koju priželjkujemo, balkanska, jaka fudbalska liga, gde bi se ovakvi mečevi igrali svake nedelje i gde bi derbiji bili češći, rivalstva jača, takmičenje interesantnije, i što da ne kažemo – kvalitetnije... Mi se možda pripremamo rutinski, ali znamo da nas čeka veliki meč", rekao je Kahriman.

"Iskreno, uželi se čovek derbija, naročito onaj ko ga je prvi put odigrao. Kao kad detetu date slatkiše i ono posle traži stalno..."

Pomišlja li neko da potceni Partizan na adresi Ljutice Bogdana 1a?

"Ne! Zaista, u našoj svlačionici vlada veliko poštovanje prema Partizanu, bez obzira na sve probleme s kojima se naš rival susreo ove sezone. Mi pamtimo da su oni igrali Ligu Evrope, znamo da se igra na njihovom terenu, da će imati podršku, da će biti motivisani i da će, u nekim segmentima igre, zapravo oni biti favoriti. Svako od nas je svestan činjenice da će sve što im se dogodilo ove sezone zapravo biti motiv više za njih", oprezan je i realan čuvar mreže Crvene zvezde, koji će u subotu drugi put stajati na golu u "večitim derbijima".

Jesenas, radovao se pobedi od 3:1, kojom je nastavljena i dalje aktuelna serija pobeda – 20 u nizu u Superligi!

Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ



Da li je uloga neprikosnovenog lidera Superlige zapravo opterećujuća za vaš tim?

"Mi smo, u suštini, do sada usadili sebi želju i volju za uživanjem u onome što radimo, u pobedama i to nas krasi, to se vidi svaki put kada istrčimo na teren i to protivnici, verujem, negde i osećaju... Pre se stalno pričalo kako se nešto mora u Zvezdi, kako eto danas prosto moramo da pobedimo, ali 'Grof' je zabranio tu reč, prestala je da se upotrebljava i mi sada uživamo u fudbalu", rekao je Kahriman.

"Tako će biti i u subotu, istrčaćemo na teren srećni i zadovoljni što smo tu, rešeni da odigramo još jednu utakmicu za našu dušu. Čuvamo u pamćenju čuvene reči koje je pred prošli derbi rekao naš počasni predsednik Dragan Džajić. Poručio nam je da pobeda u derbiju donosi veoma dobar osećaj, da neće biti strašno ako bude nerešeno, a da život ide dalje ako izgubimo", prepričao je čuvar mreže crveno-belih kako se na "Marakani" priprema za mečeve sa komšijama.

"Važno je što je svako moranje, osim uživanja, izbačeno iz vokabulara".

Lično, da li remi "ne bi bio strašan" ili biste voleli da iskoristite priliku da "dokusurite Partizan"?

"Nisam u fazi razmišljanja o rezultatu, najbitnije mi je da nastavimo da igramo ovako kako igramo i pružimo dobru partiju, svi zajedno, kao tim..."

Zvezda je sporo počela "svoje proleće", ali je zabeležena pobeda na premijeri. U kakvoj ste vi formi, da li ste spremni za iskušenja u Humskoj?

"Sve je u najboljem redu, i kod mene i kod ekipe. 'Grof' nas priprema postepeno, sa željom da najbolji budemo kad bude najvažnije. Mnogo smo utakmica jesenas odigrali, to jeste bila specifičnost i stoga nije insistirao na velikom broju priprema tokom zime, već hoće lagano da digne formu za finiš, titulu i, ono što je potom svima nama u klubu najvažnije, evropske utakmice. Mi već sada pravimo plan za leto, idemo korak po korak, nigde ne žurimo, ništa ne moramo i znamo šta je prioritet za sve nas u Zvezdi, a i šire – Evropa", staloženo priča Kahriman i spontano skida pritisak sa ekipe i sebe pred utakmicu u subotu.

Situacija u Partizanu, koju ste pomenuli, dovela je do toga da će možda dvojica-trojica igrača koji su počeli 149. derbi biti u subotu na terenu. Ko bi od novajlija mogao da bude pretnja po vas?

"Iskreno, mnogo stvari pratim u fudbalu, ali na neke ne obraćam posebnu pažnju. Meni kao golmanu su bitniji neki drugi detalji, kako ko izvodi prekid ili korner, gde se ko postavlja, kako se ko kreće, postoji li uigrana akcija, ko gde šutira... Imena i prezimena fudbalerea za nas golmane nisu toliko bitna, iz mog ugla gledano više se bavim drugim stvarima o kojima pričam sa glavnim trenerom i trenerom golmana. Imena su mi u drugom planu, iako jako dobro znam ko šta ume. Neke stvari nisu nepoznanica, ni meni, ni kolegama u Superligi".

Imate li dovoljno motiva da svaki dan izađete naoštreni 100 odsto za trening, u situaciji kada se broje dani do osvajanja titule?

"Naravno, takav smo sklop napravili, takva smo družina. Možda smo zbog toga i još više željni da uspemo, da ne budeš u Zvezdi samo da bi bio, već da ostaneš upisan u istoriji, a mi na neki način već jesmo. Ima još mnogo toga što je neostvareno i to nas pokreće", kaže Kahriman na kraju razgovora za MONDO.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC