• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Večiti", pažnja: FIFA kažnjava za "treću stranu"!

Autor mondo.rs

Nekoliko klubova sa svih meridijana kažnjeno je zbog učešće "treće strane" u transferima, a ta praksa kod nas je zaživela veoma brzo i još postoje primeri gde agenti i agencije imaju više od 10 odsto prava od transfera.

Dok kod nas u medijima sve puca od tekstova o "trećoj strani" (vidi pod: Andrija Živković i Luka Jović), FIFA sve češće kažnjava klubove koji pristaju da prodaju "procente" agencijama i menadžerima.

Iako je kod "večitih" olakšavajuća okolnost to što su tinejdžeri prodati agenciji Pinija Zahavija pre 1. maja 2015. godine, kada su pooštreni i kriterijumi i sankcije u borbi protiv ovog malignog obolenja fudbalske igre, odluke FIFA objavljene danas na zvaničnom portalu upozoravaju ne samo dva naša najveća kluba, već i sve ostale, da se ne igraju sa vatrom.

Santos, Sevilja, Trudense i Tvente poslednji su u nizu klubova koji su zaradili kazne zbog nepoštovanja striktno propisanih pravila o tome ko može da zastupa fudbalere i koliki su procenti dozvoljeni za menadžere i agencije.

Nakon što je treća strana zabranjena, klubovi ne smeju da "nagrade" agente sa više od deset odsto visine ukupnog transfera, nekada čak ni toliko, a u obavezi je i isplata naknade matičnim klubovima za školovanje igrača za svaki transfer do napunjene 23. godine.

Santos je kažnjen sa 75.000 franaka, Sevilja sa 55.000, Trudense sa 60.000, a Tvente sa 185.000, pošto je zaključeno da je omogućio menadžerima da utiču na transfer politiku kluba, ali i jer je kršio pravila o poverljivosti informacija. Svi klubovi dobili su upozorenje da će svaki sličan propust u budućnosti biti znatno oštrije sankcionisan.

Borbu protiv treće strane u transferima započeli su Englezi, 2008. godine, nakon "preprodaje" Karlosa Teveza i Havijera Maskerana u Liverpul i Mančester junajted, a preko Vest Hema, u kom su se zadržali pola sezone. Posao nije vodio Korintijans, već agencija koja ih je otkupila u Argentini, odvela u Brazil i zatim napravila "haos" u Engleskoj.

Ipak, tek krajem 2014. FIFA je odlučila da bukvalno ukine pravo agencija i menadžera da uzmu više od deset odsto novca od obeštećenja, a takvih slučajeva bilo je i kod nas. Odlučeno je da se sankcije ne odnose na transfere ugovorene pre prvog januara 2015. godine, a za one potpisane u periodu od 1. januara do 30. aprila 2015, važio je "rok trajanja" od godinu dana.

Utoliko, može se prepoznati žudnja pojedinih naših klubova da prodaju tinejdžere za bud zašto u decembru prošle godine, jer bi "dilovi" potpisani pre toga prestali da važe 356. dana kasnije...


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC