• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BARAŽ: Alžir izbacio prvaka Afrike!

Uzbudljiva priča u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine završena je trijumfom Alžira nad Egiptom.

 BARAŽ: Alžir izbacio prvaka Afrike! Izvor: MONDO

Alžir je na prepunom stadionu Al Mereik u Omdurmanu (Sudan) savladao dvostruke uzastopne šampione Afrike, prelijepim golom Antara Jahije u 40. minutu - 1:0 (1:0).

"Pustinjske lisice" su postale šesti predstavnik svog kontinenta na predstojećem Mundijalu, na kojem će pored domaćina, Južne Afrike, učestvovati Gana, Obala Slonovače, Kamerun i Nigerija.

Do "majstorice" u Omdurmanu došlo je zahvaljujući subotnjoj pobjedi Egipta nad Alžirom od 2:0, kada je Emad Motaeb u 95. minutu obezbijedio "faraonima" podjelu prvog mjesta u grupi. Dvije selekcije imale su isti broj bodova, identičnu gol-razliku i isti skor u međusobnim susretima!

A na stadionu - spektakl, scene na koje je Evropa odavno zaboravila.

Mnogo više ljudi nego mjesta na tribinama, vojska između gledališta i terena, bubnjevi, baklje, oštri startovi, simuliranje prekršaja, valjanje po travi...



Od dva rivalska navijačka kontingenta sa sjevera Afrike, radovali su se malobrojniji Alžirci. Oni će na Mundijal prvi put poslije Meksika 1986, dok će Egipćani preskočiti i peto SP zaredom, pošto su učestvovali u Italiji 1990. godine.

Gol odluke Jahija (član njemačkog Bohuma) je postigao kada je poslije prekida prihvatio loptu iskosa na desnoj strani i onda je topovskim udarcem sa desetak metara, uz pomoć prečke, smjestio iza leđa golmana El Hadarija.

Abdelkader Gezal u 60. minutu je glavom mogao da povisi na 2:0 i omogući Alžiru mirnu završnicu, ali je El Hadari bio priseban.

Samo minut kasnije, Motaeb je imao idealnu priliku da izjednači. Poslije driblinga Mohameda Zidana, tukao je po zemlji, u donji lijevi ugao, da bi Favzi Čauči refleksnom odbranom izbio loptu u korner.

Kako je vrijeme odmicalo, Egipćanima je ponestajalo ideja i odbrana Alžira je bez većih problema izdržala do posljednjeg sudijskog zvižduka.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC