• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA odbila Irce, slučaj postaje politički

Revanš meč baraža između Francuske i Irske neće biti ponovljen zbog neregularnog gola "trikolora", saopštila je u petak FIFA.

 FIFA odbila Irce, slučaj postaje politički Izvor: MONDO

Pravde za Irce ipak nema. Svjetska fudbalska federacija (FIFA) u petak je odbacila mogućnost da se revanš meč baraža između Irske i Francuske ponovo odigra zbog neregularnog, ali priznatog gola Francuza.

Fudbalski savez Irske u četvrtak je podnio ovakav zahtjev ističući da je “pogrešnom odlukom glavnog sudije da prizna neregularan gol nanesena ozbiljna šteta integritetu fudbala” i pozvao FIFA da naloži odigravanje nove utakmice.

Na njihovu adresu dan kasnije stigao je odgovor iz FIFA da tako nešto nije moguće jer pravila fudbalske igre nalažu da je odluka sudije na utakmici konačna.

“Poslije zahtjeva Fudbalskog saveza Irske odgovorili smo im da rezultat utakmice nije moguće mijenjati i da on ne može biti ponovljen. Kao što je jasno navedeno u Pravilima fudbalske igre tokom mečeva odluke donosi sudija i njegove odluke su konačne”, saopštila je FIFA na svom zvaničnom sajtu.

Čelnici Svjetske fudbalske federacije nisu uvažili ni argument Iraca da ponavljanje meča, ne bi bio presedan pošto je 2005. godine ponovljenja utakmica između Bahreina i Uzbekistana zbog tehničke greške sudije.

Način na koji je postignut gol koji je izbacio Irce i odveo Francuze na Svjetsko prvenstvo digao je veliku prašinu u Irskoj čiji zvaničnici su odmah zatražili da se ispravi nepravda prema njihovoj reprezentaciji.
O golu Galasa na asistenciju Anrija poslije očiglednog igranja rukom raspravljaće se čak i na međudržavnom nivou, pa će to biti tema razgovora irskog premijera Brajana Koena sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem tokom Samita lidera EU u Briselu.

Član irskog parlamenta Džo Mekhag istakao je da bi i Francuska trebalo da podrži ponovno odigravanje utakmice, podsjetivši da je to 1999. godine učinio trener Arsenala Arsen Venger, koji je pristao da odigra novi meč engleskog FA Kupa, pošto je njegov tim u prvom susretu pobijedio neregularnim golom.
Francuzi međutim ne crvene previše zbog načina na koji su izborili plasman u Južnu Afriku i uopšte ne razmišljaju o eventualnom novom meču.

Neimenovani zvaničnik francuskog fudbalskog saveza potvrdio je “Tajmsu” da Francuzi uopšte nisu razmatrali takvu mogućnost već da su umjesto toga proslavljali uspjeh svoje selekcije.

“Žao nam je Iraca jer je to bila teška i jako važna utakmica, ali s… se dešavaju. To je bila sudijska greška, kakvih je bilo i na drugim utakmicama tokom kvalifikacija. Uopšte nismo razmatrali mogućnost ponavljanja meča. Shvatamo das u mnogi u Irskoj i Engleskoj uznemireni zbog ovog slučaja. Fer plej je stvoren u Engleskoj, ali čak ni oni ne bi išli tako daleko da traže novu utakmicu”, izjavio je ovaj zvaničnik, prenosi “Tajms”.

Francuski selektor Rajmond Domenek izjavio je da je i Francuska bila oštećena u nekoliko navrata tokom kvalifikacija, a kao primjer naveo je meč sa Srbijom u septembru.

"Niko nam se tada nije izvinio nakon očigledne greške sudije koji je našem golmanu Igou Lorisu dodijelio crveni karton bez razloga", smatra Domenek.

Tijeri Anri, čovjek zbog čijeg poteza ovih dana bruji svjetska fudbalska javnost, odmah poslije utakmice priznao je da je igrao rukom, a pokušao je da smiri situaciju uputivši izvinjenje na svojoj stranici na društvenoj mreži “Tviter”.

“Izvinjavam se ako sam svojim potezom nekoga povrijedio”, napisao je Anri, ali teško da će ovim riječima utješiti milione Iraca koji su se nadali da će narednog ljeta gledati svoju reprezentaciju na Mundijalu u Južnoj Africi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC