• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA: "Zmajevi" ispali iz Top 50

Fudbalska reprezentacija BiH pala je za devet mjesta i nalazi se na 51. mjestu najnovije rang liste Svjetske fudbalske federacije, objavljene u petak.

 FIFA: "Zmajevi" ispali iz Top 50 Izvor: MONDO

Ekipa Ćire Blaževića izgubila je 78 poena u odnosu na oktobarsku listu pa su je prestigle reprezentacije poput Malija, Letonije, Burkine Faso, Venecuele...

U isto vrijeme protivnik BiH u baražu za SP 2010 reprezentacija Portugal je nakon eliminacije „zamjeva“ skočila sa desetog na peto mjesto.

Reprezentacija Srbije zadržala je 20. mjesto na rang listi Svetske fudbalske federacije. Međutim, "orlovima" je svejedno, jer ako se Organizacioni komitet Svjetskog prvenstva na sastanku 2. decembra u Kejptaunu odluči da "šešire" za žrijeb (4. decembar) određuje na osnovu liste FIFA, koristiće se oktobarskom, na kojoj se Srbija takođe zauzimala 20. poziciju.

Razlog je to što kada bi se organizatori vodili novembarskom listom, naročito u Evropskoj zoni ne bi bili svi u ravnopravnom položaju. Selekcije koje su pobijedile u baražu za plasman na Mondijal su napredovale, pogotovo Portugal (sa 10. na 5. mesto), jer su igrale zvanične utakmice koje imaju veću specifičnu težinu od prijateljskih.

U slučaju da se "šeširi" određuju prema listi FIFA, reprezentacija Srbije će biti žrijebana iz trećeg. Međutim, postoji mogućnost, kako tvrdi španska "Marka", da se raspored pravi prema geografskom principu, i tada bi "orlovi" poletjeli iz drugog "šešira".

Čelnu poziciju preuzeli su aktuelni šampioni Evrope Španci, koji su na tom mjestu pretekli Brazil, lidera još od jula. Treća je Holandija, četvrti svetski prvaci iz Italije, a potom slijede Portugal, Njemačka, Francuska, Argentina i Engleska.

Selekcija Hrvatske je na 10. mjestu i ona je najbolje plasirana ekipa koja sljedeće godine neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Mundijal 2010. godine iz prvih 20 na svijetu propustiće i Rusija, koja je na 13. mjestu.

Naredna rang lista FIFA biće objavljena 16. decembra, 12 dana poslije žreba za sastav grupa na Svjetskom prvenstvu.

FIFA rang lista:

1. (2) Španija 1.622
2. (1) Brazil 1.592
3. (0) Holandija 1.279
4. (0) Italija 1.215
5. (10) Portugal 1.181
6. (5) Njemačka 1.170
7. (9) Francuska 1.122
8. (6) Argentina 1.085
9. (7) Engleska 1.063
10. (8) Hrvatska 1.050
...
20. (20) Srbija 900
51. (42) BiH 643

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC