• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ratnik" odveo Bajern u polufinale, igrao i Jović!

Autor mondo.rs

Burna utakmica na "Da Lužu", gde je gol Vidala prelomio revanš, a onda viđena i nepotrebna podrška sudije Kujpersa favoritu. Jović ušao u finišu.

Čileanski "ratnik", 45 miliona evra plaćeno pojačanje prethodnog leta, Arturo Vidal, postigao je po gol i na "Alijanc areni" i na "Da Lužu", što je – kada se sve sabere i oduzme – suština burnog dvomeča između dva slavna i trofejna kluba.

Na kraju, iznenađenja nije bilo:

Pred 60.000 bučnih navijača u Lisabonu: Benfika – Bajern Minhen 2:2 (1:1) u revanš meču četvrtfinala Lige šampiona, osam dana nakon što je favorit stekao mršavih, ali značajnih 1:0 u Minhenu, golom Vidala još u 2. minutu.

Isti igrač, maestralno je reagovao u 38. minutu revanša i rano vođstvo "orlova" posle divne akcije Eliseua i strelca Raula Himeneza pretvorio u nemoguću misiju za momke Rui Vitorije – postići dva, a ne primiti nijedan gol u meču sa ekipom koja je 70 odsto vremena imala posed lopte.

Malo taj pristup Pepa Gvardiole, malo činjenica da Vitorija nije mogao da računa na povređene Nika Gaitana i Konstantinosa Mitroglua, kao i suspendovanog Žonasa, doveli su do toga da je Benfika trčala u prazno u drugom poluvremenu, gledajući kako Bajern "plete mrežu" oko gola Edersona, kojeg je već u 52. minutu savlao i nezaustavljivi Tomas Miler i otprilike to je bio kraj neizvesnostima, ali ne i uzbuđenjima...

Iako je sam Miler je dao 36 golova u Ligi šampiona, 20 više od svih igrača Benfike zajedno, domaći nisu želeli da "puste" favorita dalje tek tako, bez borbe, bez da im ostane poneka rana ili ožiljak pred povratak kući!

Nakon što je Mileru poništen i drugi gol, zbog ofsajda, holandski sudija Bjern Kujpers potvrdio je teoriju da najveći klubovi imaju "podršku" arbitara kada je to potrebno – prvo nije pokazao Vidalu karton zbog kog bi on propustio polufinale, u koje se nije plasirala Barselone, a onda je na neverovatan način izbegao da isključi Havija Martineza za faul u svojstvu poslednjeg igrača odbrane, što je s pravom razbesnelo i domaće navijače i igrače i trenera Vitorija.

Kakva-takva uteha usledila je usled gola iz pomenutog faula, koji je na divan način postigao rezervista Anderson Souza Konseisao ili kraće Taliska. Rezervista je u 76. minutu matirao Nojera, koji je vukao smehotresnu intervenciju kod vodećeg gola Benfike, ali dalje od toga "orlovi" nisu prišli Bavarcima, koji su kroz osminu finala i dvomeč sa Juventusom prošli volšebno, večeras rutinski, ali koji su ponovo pokazali da im je odbrana porozna i veoma ranjiva.

Naš reprezentativac Ljubomir Fejsa igrao je svih 90 minuta, a Vitorija je u finišu ukazao veliku čast mladom Luki Joviću, koji je posle transfera iz Crvene zvezde u januaru dobio priliku i da upiše nastup pritiv Bajerna na oproštaju od Lige šampiona, u kojoj Benfika polufinale nije igrala još od 1990. godine.

Fudbaleri Bajerna branili su 1:0 iz Bavarske bez najboljeg strelca Roberta Levandovskog, koji je ostavljen na klupi, ali od stila igre nisu odustali - davili su rivala od prvog do poslednjeg minuta i ostavili mu na raspolaganju svega trećinu vremena, što je bilo sasvim dovoljno da oslabljena Benfika dva puta pogodi Nojerovu mrežu i to je nešto zbog čega će Gvardiola brinuti i pre petka, kada će Dejan Stanković odrediti parove polufinala.



GOLOVI:
(snimke svih pogodaka možete naći u UŽIVO sekciji izveštaja)

Šou, pa muk u Lisabonu - Raul Himenez doneo je prednost Benfiki u 27. minutu posle "plivanja" Manuela Nojera u prazno, ali je samo 11 minuta kasnije Arturo Vidal postigao majstorski gol posle intervencije golmana domaćih Edersona, koji je izbio loptu posle centaršuta Filipa Lama, ali...

...pravo na "levicu" Čileanca!

Čileanac, strelac jedinog gola u Minhenu, nije učestvovao u akciji u 52. minutu, ali se jeste radovao - Ćavi Alonso je izveo korner s leve strane, Havi Martinez bio najviši u skoku pored statične odbrane Benfike, s "druge stative" vratio je paralelu na peterac, gde je Tomas Miler do osmog gola u Ligi šampiona ove sezone stigao u svom stilu - prosto i efikasno.

Samo je namestio stopalo tako da je rešio dvomeč, u koji Bajern možda neće proći s pobedom u gostima i to zahvaljujući rezervisti Andersonu Souzi Konseisau ili kraće Taliski.

On je briljantno izveo slobodan udarac i levom nogom smestio loptu u Nojerovu mrežu, posle faula zbog kog je Havi Martinez morao da dobije crveni karton, ali je arbitar, Holanđanin Bjern Kujpers, ponovo progledao kroz prste favoritima.

Pre toga, Kujpers je poštedeo Vidala opomene, zbog koje Čileanac ne bi imao pravo da igra u polufinalu, a kada je Martinez kao poslednji igrač odbrane srušio još jednog rezervistu, Gončala Guedesa, Kujpers mu je pokazao samo žuti karton.

Pobesneli su tada domaći fudbaleri i navijači, s pravom, ali ih je u 76. minutu obradovao Taliska.

Prekasno? Da!

Bavarci su se kroz istoriju četiri puta sastajali sa Benfikom i sva četiri puta prošli dalje (1975/76, 1981/82, 1995/96, 2015/16), a kuriozitet je da su se večeras sastala dva kluba sa, posle Juventusa (6), najviše poraza u finalima Kupa, odnosno Lige šampiona.

Po pet.

Razlika je u tome što je Benfika dva puta osvajala Evropu, a Bajern pet!

Zanimljivo, svaki put kada bi izbacio Benfiku u evro-kupovima, minhenski gigant stizao je do finala - ovog puta na tom putu stajaće im neko iz trojke: Real Madrid, Mančester siti, Atletiko Madrid.

Benfika: Ederson – Almeida, Lindelof, Žardel, Eliseu (od 87. Jović) – Fejsa, Renato, Salvio (od 68. Taliska), Karsela-Gonzales – Pici (od 58. Guedes) - Himenez.

Bajern: Nojer – Lam, Kimih, Martinez, Alaba – Vidal, Alonso (od 90. Bernat), Alkantara – Riberi (od 90. Gece), Daglas Kosta, Miler (od 84. Levandovski).



TOK UTAKMICE:

KRAJ!

90+3 - LUKA! ŠTETA!

Veliku šansu imao je Luka Jović u poslednjem trenutku nadoknade, dobro je šutirao sa oko 11, 12 metara, ali je Nojer odbranio remi.

87 - Velika čast za mladog srpskog fudbalera Luku Jovića - Vitorija ga je uveo u igru umesto Eliseua.

84 - Novi faul Martineza, ovog puta nad Taliskom, ali bez drugog žutog kartona. Minut ranije, umornog Milera zamenio je Levandovski.

76 - GOOOOOL! I TO KAKAV!

Ali, da li se kasno "setila" Benfika? Taliska je matirao Nojera iz slobodnjaka, majstorski.

Bravo!


Anderson Talisca Super freeKick Goal HD...by direct-goal

75 – CRVENI KARTON!? NE!

Kujpers je drugi put poštedeo Bajern na utakmici, Martinez je kao poslednji igrač odbrane, na ivici kaznenog prostora, srušio Guedesa, ali je Holanđanin izvadio žutu kartu. Čudno!

73 – UH KAKVA GREŠKA EDERSONA!

Miler je tukao sa 20-ak metara, golman Benfike ispustio loptu, koja mu se provukla kroz noge, ali je uspeo da se ispravi i spreči smehotresan pogodak...

70 – GOOOOL! IPAK NE!

Gosti su pomislili da su stigli do trećeg pogotka, posle centaršuta Riberija i sjajne reakcije Milera, ali je sudijska petorka videla ofsajd. I jeste postojao.

68 - Minut nakon što je Mileru poništen gol zbog ofsajda, Vitorija izvodi Salvija iz igre i ubacuje ofanzivnijeg vezistu, Talisku.

64 - Važan momenat ali za polufinale - Kujpers je pomilovao Vidala, koji je napravio faul na 20 metara od svog gola i sprečio Picija da uđe u kazneni prostor, ali za to nije kažnjen žutim kartonom. Da jeste, ne bi igrao prvo polufinale.

62 - Konačno!

Makar i sa distance, ali pripretili su domaći. Almeida je opalio sa preko 25 metara, lopta je išla pod prečku, ali je Nojer nonšalantno to prebacio preko i sačekao korner, iz kog se ništa dramatično nije dogodilo.

60 - STATIVA!

Daglas Kosta je tukao iskosa i uzdrmao konstrukciju Edersonovog gola, što su navijači Benfike pozdravili aplauzom, svesni da će češće gledati Edersona u akciji nego Nojera. Povici ohrabrenja za domaćeg golmana...

59 - "Da biste pobedili, prvo morate da imate loptu", rekao je legendarni i nedavno preminuli Johan Krojf, a igrači Benfike loptu su - subjektivni je osećaj - poslednji put imali na zagrevanju.

Ovakvom igrom neće ni pripretiti Nojeru.

52 - GOOOOOOOOL! KRAJ!

Benfika je u drugom poluvremenu morala da postigne dva gola i ne primi nijedan, a sedam minuta igre nije "pipnula" loptu i epilog je mogao da se nasluti. Ono što nije i što je retkost, jeste gol Bajerna posle kornera, koji je sjajno izveo Alonso. Martinez je bio najviši u skoku, a Miler najbrži od trojice igrača koji su njegovo dodavanje glavom čekali na suprotnoj stativi - 1:2!

Klasičan "milerovski" gol i katastrofalna postavka odbrane Benfike. Svi su stajali nemo i gledali...


Thomas Muller Goal HD - Benfica 1-2 Bayern...by Video-Live

46 - Počelo je drugo poluvreme, bez izmena na obe strane.

Poluvreme: Gvardiola je insistirao da se napada Eliseu, po desnoj strani, uprni su bili i Daglas Kosta i Lam, na kraju akcija preko Lama i njegov oštar centaršut doveli su do preko potrebnog izjednačenja za Bavarce. Sada Benfika mora da promeni stil igre, jer je u prvom poluvremenu čekala i dočekala šansu za gol, ali više nema čekanja - samo dva postignuta gola, bez izjednog primljenog, odvešće Vitorijin tim u polufinale.

39 - GOOOOOOOL(ČINA)!

Utišao je Vidal domaće navijače, a možda postigao i pogodak koji je presudio ovaj dvomeč, jer Benfika mora da postigne bar još dva, i da ne primi nijedan, da bi prošla dalje. Strelac jedinog gola u Minhenu našao se na idealnoj poziciji posle akcije Lama po desnoj strani (sve vreme pritiskali su Eliseua), golman Ederson bacio se na taj centaršut i izbio loptu u polje, ali pravo na levicu veziste šampiona Nemačke.

Bam! Golčina!


GOAL Arturo Vidal // Benfica 1 - 1 Bayern...by flashhighlights

38 - Krenule su i šale na račun Nojera.



30 - HIMENEZ! OJ, OJ, OJ!

Umalo 2:0! Igrači Bajerna popadali su kao pokošeni posle centaršuta Salvija sa desne strane, kratak je bio i Lam, potom i Kimih, ali strelac prvog gola Himenez nije očekivao da će lopta doći do njega, pa je pokušao "na brzaka" da se snađe prijemom i udarcem "špicem", ali je Nojer to nekako telom zaustavio.

Velika šansa za 2:0 i koliko-toliko iskupljenje Nojera za kiks od pre tri minuta.

Ali, odbrana Bajerna deluje kao sve, osim odbrane.

27 - GOOOOOOOOOOL!

Bajern je napadao, Benfika vodi! Eliseu je s pola terena uputio milimetarski precizan centaršut, u stilu NFL legendi Breta Farva ili Džoa Montane. Lopta je letela tako da je inače odlični "čistač" Nojer proleteo u prazno, Kimih i Martinez zakasnili a bivši napadač Atletiko Madrida, Himenez, glavom zakucao loptu u praznu mrežu.

Briljantan pas, briljantan potez glavom i smehotresna reakcija Nojera koji je umalo nokautirao svog saigrača, u nameri da izboksuje loptu.


Raul Jimenez Goal HD - Benfica 1-0 Bayern...by zied8002

A, lopta se našla u mreži.

22 - SREĆA ZA FEJSU!

Naš reprezentativac nespretno je reagovao s loptom na 40 metara od svog gola, naravno odmah je usledila kontra Bajerna i centaršut za Vidala, koji sa desetak metara nije uspeo dovoljno jako i precizno da "puca" glavom pa je Ederson to odbranio.

Mogao je Čileanac i da primi loptu, koliko je bio sam.

19 - MILER!

Veoma inteligentan potez Daglasa, pominjali smo ga više puta, a kad je shvatio da mu ne ide s loptom, odigrao je pas i utrčao u 16 metara, sa sobom povukao čuvara i ostavio "livadu" za Lama, koji je idealno centrirao i pogodio Milera, ali ovaj iz voleja nije bio precizan...

Zamalo!

18 - Faul, faul, faul, pas, pa faul, pas, pas, faul, pas, izgubljena lopta, pas na Daglasa Kostu i njegov već recimo 6-7 prodor na utakmici...

15 - Bajern pokušava da napadne Eliseua preko Koste, ali Brazilac za sada nije napravio pravi potez u završnici. Ni kada je dribling u pitanju, ni centaršut... Kad Bajern ima loptu, "orlovi" stoje u prilično tačnoj zoni 4-5-1.

10 - Bajern, očekivano, ima posed. Benfika, očekivano, srčano se i organizovano brani. Bez šansi, ali s mnogo duela... Bavarci uglavnom traže šansu preko krila.

3 - Prvo "huj" u Lisabonu. Kimih je oborio Himeneza za 20 metara od svog gola, a Eliseu pokušao levicom ispod živog zida - odbilo se u korner.

1 - POČELO JE! Benfika u tradicionalnim dresovima, crvene majice i beli šortsevi, Bajern u kompletno crnoj opremi.



20:41 - Spektakularna koreografija na "Da Lužu". Čim se pojave fotke - kačimo!

20:30 - Gvardiola je, pored svih pojačanja koje je doveo, na kraju štoperski tandem sastavio od "klinca" Kimiha i defanzivnog veziste Martineza.

20:27 - Trener Benfike, Rui Vitorija, uvrstio je tinejdž senzaciju Renata Sančeza u startnih 11, Gaitan je povređen, nema ni Mitroglua, a na klupi su Luisao i Semedo. Žonas, uz Gaitana najvažniji igrač ekipe, ne iga zbog suspenzije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC