• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Afrički kup nacija: Vahid na Rajevca

Određene grupe za finalni turnir Afričkog kupa nacija. Branilac titule, Egipat u grupi sa Nigerijom, Gana Milovana Rajevca protiv "Slonova".

 Afrički kup nacija: Vahid na Rajevca  Izvor: MONDO

Fudbaleri Egipta nisu se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, ali će početkom naredne godine biti u prilici da spasavaju čast na Afričkom kupu nacija.

"Faraoni", koji brane titulu prvaka Afrike, nalaze se u Grupi C na finalnom turniru sa Nigerijom, Mozambikom i Beninom.

Egipćani će pokušati da osvoje treću uzastopnu titulu prvaka Afrike, a najveći rival u grupi svakako će im biti Nigerija, učesnik predstojećeg Svjetskog prvenstva.

Selektor Nigerije Šaibu Amodu kaže da je grupa teška, ali da je to nešto što se može i mora očekivati kad se igra na završnom turniru. "Ozbiljno ćemo se pripremati za Afrički kup nacija", poručio je selektor "super orlova".

U Grupi A su domaćin Angola, Mali, Malavi i Alžir, koji je upravo u "majstorici" eliminisao Egipat i plasirao se na Mundijal u Južnoj Africi.

Mali je bio veliko razočaranje u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo uprkos tome što u timu ima zvijezde poput Mamadu Dijare, Frederika Kanutea i Sejda Keite.

Grupu B čine Obala Slonovače, Burkina Faso, Gana, Togo, a to znači da će zvijezde engleskog Čelsija Didije Drogba i Salomon Kalu iz Obale Slonovače igrati protiv svog klupskog druga Mikaela Esjena, reprezentativca Gane.

"Slonovi" i Gana su favoriti u grupi B, u kojoj je i reprezentacija Togoa, čija je najveća zvijezda nekadašnji fudbaler Arsenala Emanuel Adebajor, a sada igrač Mančester sitija.

Za ovaj region ta grupa je interesantna i zbog još jedne stvari - na klupama Obale Slonovače i Gane sjede dva čovjeka sa Balkana. Selektor "slonova" je Vahid Halilhodžić, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, igrač Veleža, Nanta i Pari Sen Žermena, dok je selektor "Crnih zvijezda" srpski stručnjak Milovan Rajevac, bivši igrač i trener čačanskog Borca, Vojvodine i Zvezde.

Mediji su tu grupu već nazvali "grupom smrti", a selektor Obale Slonovače Vahid Halilhodžić uvjeren je da će njegov tim uspjeti da prebrodi sve izazove.

"Teška grupa, ali mi dolazimo u Angolu kao favorit. Dobro poznajemo sve rivale u grupi, a mislim da će Gana biti najteži protivnik. Ipak, mi idemo na Kup nacija sa mnogo, mnogo ambicija", rekao je Halilhodžić.

U Grupi D su Kamerun, Gabon, Zambija, Tunis.

Kamerun se preporodio od kako je na mjesto selektora došao Francuz Pol Le Gven, koji je napadača Milana i trostrukog najboljeg igrača Afrike Samjuela Etoa imenovao za kapitena.

I na klupi Gabona sjedi jedan Francuz - legendarni Alan Žires.

Na Afričkom kupu nacija, čiji je domaćin Angola i koji će biti odigran od 10. do 31. januara 2010. godine, igraće pet reprezentacija kojima će to biti dobra priprema za Mundijal.

Sa afričkog tla na Mundijal su se plasirali Alžir, Obala Slonovače, Gana, Nigerija i Kamerun. I naravno domaćin Južna Afrika.

Utakmice finalnog turnira Afričkog kupa nacija biće odigrane u četiri grada - Luandi, Kabindi, Bengueli i Lubangu.

Titulu osvojenu 2008. godine na takmičenju u Gani brani reprezentacija Egipta.

Zanimljivo, ovo će biti prvi put da će domaćin Afričkog kupa nacija biti Angola u kojoj se govori portugalski jezik.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC