• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Munibu Ušanoviću pet godina zatvora!

Generalni sekretar Fudbalskog saveza BIH Munib Ušanović osuđen je na pet godina zatvora zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja.

 Munibu Ušanoviću pet godina zatvora! Izvor: MONDO

“Sud BiH donio je prvostepenu presudu po kojima su Munib Ušanović i sekretar za finansije i marketing FS BiH Miodrag Kureš proglašeni krivim po tačkama optužnice za produženo krivično djelo utaje poreza i produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te su obojica osuđeni na po pet godina zatvora. Ona još nije dostavljena osuđenima, to će biti uskoro učinjeno, a oni će nakon što im bude dostavljena imati pravo žalbe”, potvrđeno je MONDU iz Odjeljenja za odnose s javnošću Suda BiH.

Sud je, kako se navodi u saopštenju, Ušanoviću i Kurešu osim zatvorskih kazni naložio da vrate 248.147 KM i 42.110 evra, koliko su stekli zloubotrebom položaja podižući ovaj iznos iz blagajne FS BiH od 1. januara 2001. do 31. maja 2005. godine bez vjerodostojnog osnova i dokumentacije.

Čelnici FS BIH osuđeni su i zbog toga što su od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, te poreza na plate i poreza na doprinose, čime su oštetili budžet Federacije BiH u ukupnom iznosu od 306.477 KM.

Ušanović je u izjavi za MONDO potvrdio da je upoznat sa presudom Suda BiH, ali istakao da se apsolutno ne osjeća krivim zbog čega će uložiti žalbu na presudu Suda BiH.

“Upoznat sam sa presudom i nju bih trebao dobiti za mjesec-dva. Naravno da ću uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu jer apsolutno nisam kriv. Nisam utajio nijedan dinar niti prisvojio za sebe. Uložiću žalbu i vjerujem u pravosudne organe da će donijeti pravednu odluku” izjavio je za MONDO gensek FS BiH Munib Ušanović.

On nije htio da odgovori da li ova presuda znači i njegov odlazak iz FS BiH.

“Ne mogu sada da pričam o ostavci. Vidjećemo razvoj situacije i šta će se dešavati u narednom periodu”
, rekao je Ušanović.

Predsjednik FS BiH Sulejman Čolaković zakazao je za utorak vanrednu sjednicu Predsjedništva Saveza na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izricanje presude Ušanoviću i Kurešu.

(G.A. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC