• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hitni sastanci u FIFA i UEFA

FIFA i UEFA objavile su da će održati hitne sastanke zbog događaja koji prijete da diskredituju fudbalsku igru. Pozvan i FS BiH.

 Hitni sastanci u FIFA i UEFA  Izvor: MONDO

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) sazvala je hitan sastanak Izvršnog odbora koji će razgovarati o problematičnim dešavanjima sa utakmica baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo, ali i o aferi sa lažiranjem utakmica u Evropi. FIFA je saopštila da će se sastanak održati 2. decembra, dva dana pred žrijeb za sastav grupa na Mundijalu u Južnoj Africi.

U saopštenju se ne navodi o kojim će se problematičnim situacijama iz baraža razgovarati, ali se pretpostavlja da je u pitanju duel Francuske i Irske koji je odlučen golom postignutim poslije igranja rukom Tijerija Anrija, kao i susret Alžira i Egipta na kome je bilo sukoba navijača.

Skandal sa lažiranjem utakmica prošle nedelje je doveo i do prvih hapšenja u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama.

Čelnici UEFA za srijedu su sazvali krizni sastanak sa predstavnicima nacionalnih federacija Njemačke, Belgije, Švajcarske, Hrvatske, Slovenije, Turske, Mađarske, Austrije i Bosne i Hercegovine.

Prema riječima direktora Kancelarije UEFA za medije Roberta Foknera, jedina tema sastanka biće nova afera sa namještanjem više od 200 utakmica u šampionatima tih država.

U međuvremenu su neki savezi već reagovali, pa je Fudbalska federacija Njemačke po hitnom postupku formirala radnu grupu koja će nezavisno od UEFA ispitati da li je u Bundes ligi bilo sumnjivih utakmica.

Ministar sporta Austrije Norbert Darabos zatražio je od nacionalne fudbalske federacije najteže kazne za sve koji budu proglašeni krivim.

"Oni koji manipulišu ishodima utakmica moraju da budu kažnjenu strožije nego dopingovani sportisti. Ako se utvrdi da su u to bili umiješani i čelnici klubova, ti timovi moraju da budu isključeni iz svih takmičenja", rekao je Darabos.

Prema prvobitnoj informaciji javnog tužilaštva u Bohumu, postojala je sumnja o namještanje tri utakmice prve i druge lige Austrije, a sada se taj broj popeo na 11.

U akciji koju širom Evrope policija vodi protiv pripadnika fudbalske mafije, u Njemačkoj je uhapšen bivši hrvatski košarkaš Ivan Pavić, koji je karijeru završio u Bambergu.

Pavić je treći državljanin Hrvatske koji je uhapšen u Njemačkoj. Prije njega pritvoreni su braća Ante i Milan Šapina, koji su već bili osuđivani zbog namještanja fudbalskih utakmica.

Kako su objavili lokalni mediji iz Bamberga, Pavićeva djevojka je u srodstvu sa braćom Šapina.

Javno tužilaštvo iz Bohuma, koje vodi istragu, zvanično nije saopštilo imena uhapšenih, ali mediji otkrivaju da je najviše Hrvata, Turaka i Nijemaca.

Među uhapšenima je i turski državljanin Deniz C, koji se, između ostalog, tereti za namještanje utakmice Zadar - Hajduk. Prema pisanju njemačkih medija, on se kladio na šest utakmica švajcarske, belgijske, turske i slovenačke lige i zaradio je 275.000 evra.

Pored toga, tužilastvo ima i njegov tiket na kome je na pobjede madridskog Reala i Bajerna uplatio 100.000 evra.

Prvi put se spominje i bosanskohercegovaški prvoligaš Travnik, za koga se sumnja da je ljetos namjestio prijateljsku utakmicu protiv Siona. Travnik je, navodno, tim novcem funansirao pripreme ekipe u Švajcarskoj.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC