• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čolo je smrt za tika-taku: Atletiko srušio Bajern!

Autor mondo.rs

Posle Barselone, na "Kalderonu" je pao i Bajern. Simeone nastavlja da ruši velike, bogate i kvalitetne. Junaci Augusto i Oblak.

Volite ga, mrzite ga, on vam neće dopustiti da ga ignorišete.

Ni njega, ni njegovu ekipu.

Atletiko Madrid sačuvao je svoju mrežu 14. put u poslednjih 16 utakmica na najtvrđem fudbalskom objektu u Evropi, "Visente Kalderonu", što je uz jedan maestralan potez Saula Nigeza iz prvog poluvremena bilo dovoljno da crveno-beli, posle Barselone u četvrtfinalu, obore i Bajern u polufinalu.

Pred revanš u Minhenu, gde će biti sve osim lako i jednostavno: Atletiko - Bajern 1:0 (1:0) u prvoj polufinalnoj utakmici Lige šampiona za sezonu 2015/16, koja je potvrdila sve ono što smo znali i pre početka:

a) Da je Atletiko iritantno dobar, jak, disciplinovan, namazan i ubitačan u završnici;
b) Da je Bajern moćan, surov s loptom u nogama, neumoran, okrenut golu protivnika 90 minuta;

Ali, koji će stil fudbala preovladati u ovom sukobu načina razmišljanja? Saznaćemo narednog utorka na "Alijanc areni", kada će odlazeći Pep Gvardiola pokušati da napravi još jedan veliki "kambek", poput onog u osmin finala sa Juventusom, kada je posle 2:2 u Torinu gubio 0:2 u Minhenu i bio spreman za lomaču ali ipak odveo bavarskog diva dalje.

Gol i najbolje šanse timova možete pročitati u "iz minuta u minut" sekciji izveštaja.

Rezultat 1:0, ako niste gledali meč, može da vas  navede na pomisao da nije bilo šansi i da je Atletiko iskoristio jedinu, ali to je sve samo ne tačno. Prilika i spornih momenata bilo je na obe strane terena pred skoro 55.000 bučnih navijača, prvi je konstrukciju gola uzdrmao štoper Bajerna David Alaba, a potom i maestralnim potezom Fernando Tores, no...

Kada se sve sabere i oduzme, veoma zanimljiv duel u prestonici Španije, pored strelca pogotka u 11. minutu, obeležili su defanzivni vezista u redovima Atletika i iznenađenje Dijega "Čola" Simeonea, Augusto Fernandez, koji je "pohapsio" Artura Vidala i Ćavija Alonsa, koliko i slovenački golman Jan Oblak, čovek koji nije često morao da interveniše, ali koji je zablistao svaki put kada bi gosti pogađali okvir gola, a to im je pošlo za nogom četiri puta za 90 i kusur minuta, tri puta u nastavku utakmice tokom kojeg su imali posed lopte od 77 odsto i umalo primili gol.

Naime, pri rezultatu 1:0, iz totalne defanzive, sevnula je kontra Atletika koju je ceo Madrid čekao od povratka dva tima na teren, Antoan Grizman je ostavio Fernanda Toresa 1 na 1, ovaj kao ispred zgrade izbacio Davida Alabu (kojeg je, inače, posramio i Saul u direktnom duelu kod vodećeg gola), a onda šmekerski, ali nedovoljno precizno poslao loptu spoljnim delom stopala pored Manuela Nojera - u stativu!

"Huuuuy", začulo se na stadionu, koji je posle Barselone, za kratko vreme srušio još jednu fudbalsku filosofiju zasnovanu na ideji pokojnog Johana Krojfa da je nemoguće dati gol i pobediti ako nemaš stalno loptu u nogama.

Moguće je i to već pet godina pokušava da nam kaže temperamentni Simeone, koji definitivno ima prkos, veru i snagu da izbaci i Bajern.

Pogledajte kakvu su atmosferu napravi navijači Atletika.

Treneri Dijego Simeone i Pep Gvardiola odredili su sastave za reprizu finala Kupa šampiona iz 1974, koje se igralo dva puta, i iznenadili mnoge.

Simeoneu se povredio stub odbrane, Dijego Godin, u zao čas, tako da je u vatru bačen crnogorski reprezentativac i bivši igrač Partizana, Stefan Savić, s kojim Atletiko nije primio gol na prethodih osam mečeva. Pardon, devet računajući i večerašnji meč.

Guardiola, iako je mogao, nije počeo meč sa Frankom Riberijem, Arjenom Robenom i Tomasom Milerom, što ne samo da je bilo iznenađenje, već i greška, jer je Atletiko bio "by far" bolji tim u prvom poluvremenu. Kada se u nastavku "pokajao", ubacio prvo Riberija, pa Milera, Gvardiola je saterao crveno-bele pred Oblaka, ali nije uspeo da razvedri pokisla lica oko 4.000 navijača Bajerna na "Kalderonu", na kojem Atletiko nije primio gol u Ligi šampiona od jesenas i drugog kola grupne faze takmičenja, kada je Benfika pobedila 1:2 i nanela jedini poraz "jorgandžijama" u Evropi, kod kuće.

Atletiko Madrid: Oblak – Huanfran, Himenez, Savić, Felipe Luiz – Gabi, Koke – Saul (od 84. Teje), Augusto, Grizman – Tores.

Bajern Minhen: Nojer – Lam, Martinez, Alaba, Bernat (od 77. Benatija) – Alonso, Vidal, Alkantara (od 71. Miler) – Koman (od 65. Riberi), Daglas Kosta – Levandovski.

Anketa

Ko će biti prvak novi Evrope?

  • Real Madrid

    29.29% (58)

  • Bajern Minhen

    18.69% (37)

  • Atletiko Madrid

    40.91% (81)

  • Mančester siti

    11.11% (22)

Ko će biti prvak novi Evrope?

Rezultati


Atletiko i Bajern samo su se jednom, odnosno dva puta sastajali do sada. U finalu Kupa šampiona 1974. bilo je 1:1, posle produžetaka, a kako tada nije bilo penala, igrao se novi meč sutradan i Nemci su bili ubedljivi - 4:0.

Atletiko je svaki put prošao dalje u poslednjih šest dvomeča sa nemačkim klubovima. Dinamo iz Drezdena poslednji je koji je izbacio crveno-bele iz evro-kupova u dva meča, a bilo je to u Kupu UEFA u sezoni 1979/80.

Ovo je peti put da Atletiko igra polufinale Kupa ili Lige šampiona, dok je Bajern drugi najbolji klub u Evropi, u tom smislu, sa 18 nastupa računajući i ovaj. Najviše ima još jedan aktuelni polufinalista, Real, sa 27 plasmana među četiri najbolja na kontinentu.


Sastaju se najbolji napad Lige šampiona ove sezone, Bajernov, koji je 28 puta poslao loptu u pravu mrežu, dok je Atletiko postigao duplo manje golova, 14. Bavarci su odigrali 2.392 pasa više od Madriđana ove sezone u LŠ.

Pod Dijegom Simeoneom, Atletiko ima 12 pobeda u 16 mečeva na "Kalderonu" u Ligi šampiona, a Madriđani su sačuvali mrežu u 13 od poslednjih 15 utakmica kod kuće u Evropi. Igrač Benfike Gončalo Guedes poslednji je savladao Jana Oblaka na prelepom stadionu, ispod čije zapadne tribine prolazi auto-put.

Bilo je to jesenas, u prvoj fazi i od tada je prošlo 519 minuta plus nadoknada vremena...

Vidimo se u utorak, kada ćemo prenositi meč iz Minhena.

Rezultati:

Atletiko Madrid – Bajern Minhen 1:0 (1:0)
/Saul 11/

U utorak:

Mančester Siti – Real Madrid 0:0

Revanši su 3. i 4. maja, prvo u Minhenu, pa u Madridu. Finale je zakazano za 28. maj u Milanu.



IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ: Ako cilj opravdava sredstvo, onda je Atletiko večeras odigrao još jedan perfektan meč koji je mogao da se završi i ubedljivijom pobedom, da je Tores bio malo, malo precizniji. Gol Madriđana u Minhenu doveo bi Bajern u situaciju da mora da postigne tri, što nije nemoguće, ali je jako, jako teško protiv crveno-belih sa "Kalderona", iritantno tvrde ekipe.

90+3 - BENATIJA!

Ali ponovo Oblak! Centaršut s leve strane, odlična reakcija glavom štopera u ofanzivnoj roli, ali je Slovenac i to odbranio. Odmah je počela pesma...

89 - Subjektivni utisak, zaslužio ga je u prvom poluvremenu. Objektivno, dobio je žuti karton pred kraj. Kletenburg opominje Vidala.

85 - Strelac gola Saul ili ne može ili malo folira, Klatenburg mu je dao žuti karton za odugovlačenje uoči prve "Čolove" izmane. Ulazi Teje!

83 - Zakuvalo se! Tek što je ušao u igru umesto Bernata, Benatija je dobio žuti karton za faul nad Grizmanom, a kad je nervozni Nojer došao da podigne Francuza, napravila se gužva i Klatenburg je i njemu dodelio opomenu.

76 - TORES! MAJSTORIJA! STATIVA!

Kakav je MAJSTOR fudbala "El Ninjo", iako dugo nije radio prave stvari. Ali, on zna, može i hoće. Jer, mnogo je to puta rečeno, forma je prolazna ali je klasa večna. Čekao je Atletiko ovu šansu od povratka na igralište, sevnula je kontra, Grizman je odigrao u prostor za Toresa, ovaj je zaludeo čuvara prostim driblingom koji je samo naizgled prost, a onda spoljnim delom stopala savladao Nojera, ali pogodio stativu.

U nastavku akcije, lopta je došla do Kokea, koji je MORAO da pogodi mrežu, ali je Nojer dokazao veličinu, podigao se i uhvatio živu loptu!

Umalo 2:0, a da Madriđani "nisu pipnuli" loptu u nastavku.



Šteta za Toresa, bila bi to golčina, zaista!

74 - VIDAL, ALI OBLAK!

Kao da se smučilo "Ratniku" da plete mrežu oko gola Bajerna, opalio je spoljnim delom stopala, sjajno, sa 20-ak metara, ta je lopta išla tik pored stative, ali je Slovenac maestralno intervenisao i odbio loptu u polje. Prvi udarac Bajerna u okvir gola u nastavku i tek drugi na utakmici.

72 - Atletiko nije "pipnuo" loptu u drugom poluvremenu, ali nije ostavio pedalj Kalderona gostima na raspolaganju. Bajern ima 77 odsto poseda lopte u drugom delu igre, napada, kombinuje, ali ne vredi...

71 - ŠANSA ZA BAJERN!

Umalo gol Koste, u prvoj akciji od ulaska Miler u igru. Lam je odigrao za Brazilca u polje, ovaj probao iskosa s desne strane da lobuje Oblaka, uspeo je, ali nedovoljno precizno.

71 - Evo ga! Miler je na terenu, drugi najbolji strelac ekipe ove sezone ušao je umesto Alkantare.

64 - Čekali smo Milera, videli Riberija. Ušao je umesto požrtvovanog ali nedovoljno konkretnog Komana. Riberi je dugo bio povređen, ali se oporavio neposredno pre revanša sa Juventusom i onda pravio dar-mar na "Alijanc areni".

61 - Ovo što radi Atletiko u drugom poluvremenu je možda neminovno i iznuđeno, ali nikako ne valja. Bajern je konstantno u posedu lopte, na polovini protivnika i plete mrežu oko Oblaka. Tako se i Juventus jednom povukao u Minhenu, u savršenoj situaciji za eliminaciju rivala, pa ih više nema u Evropi...

Twitter Embed Code



56 - VELIKA ŠANSA!

Drugi put za dva minuta, Bajern preti. Ovog puta Martinez je bio najbolji u skoku, bio je potpuno sam na 7-8 metara od gola Atletika, što nije svojstveno Madriđanima, bio je i precizan, ali je Oblak sjajno intervenisao i sačuvao svoju mrežu.

Bajern bolji u nastavku.

56 - Zagreva se Miler. Što je, ako nas pitate, trebalo da radi pre sat i po vremena...

55 - DOING!

Ništa, ništa i onda tup zvuk udarca lopte o prečku. Inače bek, a večeras štoper, Alaba, približio se golu Atletika i sa više od 25 metara "zategao" levicom iz sve snage, poslao pravo "tane" ka Oblaku, koji je skočio, pružio se, ali bio kratak da zaustavi snažan udarac Austrijanca.

Prečka je izdržala! Kao i Atletiko...



46 - Počelo je drugo poluvreme. Bez izmena na obe strane.

Poluvreme: Zašto ne igra Miler? Pa, između Levandovskog i ostatka ekipe pojavila se "crna rupa" na terenu. Nema nikoga u prostoru između poslednje i vezne linije Atletikovog tima i to je mesto na kom bi Bajern u nastavku mogao da napravi razliku. Madriđani imaju ono što žele.

45 - Mogao je da bude penal, realno, ali tako Atletiko igra. Četrdeset i pet minuta odsečeni Levandovski dobio je loptu u 16 metara, pokušao da uradi nešto, počeo pomalo da "davi" i onda ga je Felipe Luiz bukvalno "odneo" i rukama, i telom, i oduzeo mu loptu, kao da ovaj ne postoji...

Poljak je pao, logično, ali Klatenburg ništa nije "svirao", možda i zato što je sjajni strelac delova totalno bezopasno s loptom u nogama nekoliko sekundi, pre nego što ga je levi bek Atletika "počistio".

40 - Alonso i Vidal su podlegli atmosferi, iako nema govora o tome da ih "jorgandžije" štede. Dobijaju batine, ali ih i dele i, ako se dodatno zakuva ionako "vrela" utakmica, naši su glavni favoriti za žute, potom i crvene kartone.

39 - Vidal se sada izvukao! Na dugu loptu s polovine Bajerna, Koke je krenuo u skok, digao se u vis, Vidal mu je "ušao" u telo, udario ga laktom u stomak i - prošao bez opomene. Klatenburg čak nije ni zaustavio igru, zbog čega je "Čolo" Simeone podivljao, kao i publika, ali... Ništa od naknadnog žutog kartona!

34 - Koman, Koman, Koman, Koman - Oblak! Ovog puta je Bajern probao iz kontre, mladi Francuz vukao je po desnoj strani, na kraju prevario Felipea Luiza, ali je njegov oštar centaršut uhvatio u naručje Slovenac na golu Atletika.

30 - GRIZMAN, ALI NOJER!

Ništa, ništa, pa munjevita kontra Atletika, Grizman je i izdržao duel sa Martinezom i pretrčao ga, pa iskosa s desne strane probao lukavo da svlada Nojera udarcem u bliži ugao, ali je svestrani golman to "skinuo" nogom, u stilu rukometnih čuvara mreže.

29 - Igrači Bajerna traže penal. Lam je sasekao u sredinu s desnog boka, namestio loptu na slabiju, levu nogu, štutirao s ivice kaznenog prostora, lopta je pogodila jednog od brojnih igrača u crveno-belom ispred Oblaka. Odmah su gosti podigli ruke, mahom, Klatenburg nije ni trepnuo...

24 - Bio je to Saulov deveti gol ove sezone, tako da sada ima pet više od prvog sledećeg najefikasnijeg veziste u klubu.

23 - Atletiko tvrda, dosadna, nezanimljiva ekipa? To kažete? Hmmm...



21 - Sevaju dueli, startovi, faulovi... Alonso se sada izvukao, nakon faula nad Luizom iza leđa.

13 - UF, GUSTO!

Novi napad Bajerna, Oblak je krenuo na centaršut ovog puta, pesnicama da izbije loptu, izbio jeste, ali i udario Vidala u glavu, koji je pao... Englez Klatenburg samo je odmahnuo rukama!

12 - ŠANSA!

Čim su krenuli s centra, Bavarci su uzvartili. Čovek koji je izbacio Benfiku u četvrtfinalu, Vidal, nadvisio je Savića u skoku na centaršut s desne strane, poslao glavom loptu ka mreži, Oblak je ispao, ali ne i Himenez, koji je natrčao na loptu i prebacio je preko prečke!

11 - GOOOOOOOOL! GOLČINA!

Kakav solo prodor Saula, kroz odbranu Bajerna. Uzeo je loptu na oko 35-40 metara od Nojera, neređao dvojicu, ušao u šesnaesterac, izbacio Alabu iz ravnoteže "biciklom" i onda savršenim udarcem levom nogom plasirao loptu od desne stative Nojerovog gola u mrežu - 1:0, ludnica na "Kalderonu".

Pogledajte...



8 - Očekivano. Bajern s nešto više lopte u posedu, Atletiko odlučan, oštar u duelima, bez šansi za sada...

1 - POČELO JE! Atletiko u standardnim crveno-belo-plavim dresovima, gosti u tamnim.

20:13 - Bajern Minhen nema poraz u gostima od 5. decembra 2015. i meča sa Borusijom u Menhengladbahu, u Bundesligi (3:1). Od tada, Bavarci su gostovali 13 puta i pobedio devet.

20:12 - Atletiko je u poslednjih 20 mečeva u svim takmičenjima doživeo jedan poraz na "Kalderonu", 27. januara u Kupu kralja, od Selte (2:3), a u Ligi šampiona ove sezone u Madridu savladala ih je samo Benfika, 30. septembra, u grupi (1:2).

20:05 - Uskoro će na teren istrčati sve zvezde dva velika tima. Pogledajmo do tada foto-galeriju...








Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC